Sari direct la conținut

Curtea Constitutionala a decis ca este neconstitutionala prevederea din Legea Educatiei care le ofera posibilitatea sa devina titulare cadrelor didactice care au participat in ani anteriori la titularizare

HotNews.ro

Curtea Constitutionala a decis ca sunt neconstitutionale dispozitiile din Legea Educatiei Nationale care prevad posibilitatea titularizarii cadrelor didactice care au participat la concursuri de titularizare in ani anteriori. Decizia a fost luata cu majoritate de voturi. Gabriel Ispas, secretarul general adjunct al Ministerului Educatiei Nationale, a declarat pentru HotNews.ro ca a „luat act de decizia Curtii Constitutionale” si ca asteapta motivarea deciziei. In ceea ce priveste situatia cadrelor didactice care si-au pregatit dosarele pentru a se titulariza, in baza notelor obtinute la concurs in anii anteriori, Ispas a declarat ca nu se poate „pronunta asupra chestiunii de fond pana in momentul in care vom vedea motivarea Curtii Constitutionale”.

Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a decis joi, 27 februarie, ca „prevederile art. 253 alin. (1) lit. a) si b) din Legea nr. 1/2011 a educatiei nationale sunt neconstitutionale„. Exceptia de neconstitutionalitate a acestor prevederi a fost ridicata de Stefania Sidonia Constantin, intr-un dosar inregistrat pe rolul Tribunalului Bucuresti in aprilie 2012, informeaza CCR.

Decizia este definitiva si general obligatorie si se comunica celor doua Camere ale Parlamentului, Guvernului si Tribunalului Bucuresti.

Ce spune articolul declarat neconstitutional din Legea Educatiei:

In prezent, articolul este urmatorul (ca urmare a modificarii LEN prin OUG in decembrie 2013):

Art. 253 – (1) Cadrele didactice netitulare calificate care au participat in ultimii 6 ani la concursul national unic de titularizare, care au obtinut cei putin nota/media 7 si au ocupat un post/o catedra, devin titulare in sistemul de invatamant preuniversitar, daca sunt indeplinite cumulativ urmatoarele conditii generale:

a) se certifica viabilitatea postului/catedrei;

b) consiliul de administratie al unitatii de invatamant respective este de acord.

In 2012, articolul arata astfel (ca urmare a modificarii LEN prin OUG 21/2012 in mai 2012):

Art. 253 – (1) Cadrele didactice netitulare calificate care au participat la concursuri de titularizare in anii 2008, 2009, 2010 si 2011, care au obtinut cel putin nota 7 si au ocupat un post/o catedra, devin titulare in sistemul de invatamant preuniversitar, daca sunt indeplinite cumulativ urmatoarele conditii generale:

a) se certifica viabilitatea postului/catedrei;

b) consiliul de administratie al scolii respective este de acord.

Articolul initial din legea promovata in 2011:

Art. 253 – Cadrele didactice netitulare calificate care au participat la concursul national unic de titularizare in ultimii 3 ani, anteriori intrarii in vigoare a prezentei legi, care au obtinut cel putin nota 7 si au ocupat un post/o catedra devin titulari ai scolii respective daca:

a) se certifica viabilitatea postului/catedrei;

b) consiliul de administratie al scolii respective este de acord.

Gabriel Ispas, secretarul general adjunct al Ministerului Educatiei: Dupa ce decizia va fi publicata in Monitorul Oficial se va considera ca intr-un interval de 45 de zile masura este suspendata

Gabriel Ispas, secretarul general adjunct al Ministerului Educatiei Nationale, a declarat pentru HotNews.ro: „Am luat act de decizia Curtii Constitutionale si cunoscand dispozitiile constitutionale asteptam redactarea hotararii pentru a vedea motivatia deciziei. Din momentul in care decizia va fi publicata in Monitorul Oficial, se va considera ca intr-un interval de 45 de zile masura este suspendata, iar in acest interval emitentul actului normativ poate sa dispuna masuri de uniformizare a dispozitiei constatate a fi neconstitutionale cu cadrul constitutional„.

In ceea ce priveste situatia cadrelor didactice netitulare calificate care si-au pregatit sau isi pregatesc dosarul pentru a deveni titulari, in baza rezultatelor pe care le-au obtinut la concursul din ani anteriori, Gabriel Ispas a precizat pentru HotNews.ro: „Nu ma pot pronunta asupra chestiunii de fond pana in momentul in care vom vedea motivarea Curtii Constitutionale. Ministerul Educatiei respecta principiul suprematiei constitutiei si deciziile CCR vor fi puse in aplicare.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro