Sari direct la conținut

Curtea din Hong Kong condamnă 14 activiști pentru democrație în cel mai mare caz de „subminare” a puterii de stat

HotNews.ro
politisti din Hong Kong, Foto: Ichiro Ohara / AP / Profimedia
politisti din Hong Kong, Foto: Ichiro Ohara / AP / Profimedia

Un tribunal din Hong Kong va da joi sentința în cel mai mare caz de pericol la adresa securității naționale, care implică 47 de militanți pro-democrație acuzați de subversiune.

Aceștia sunt acuzați că au încercat să „răstoarne” guvernul solicitând alegeri în 2020 pentru a alege candidații opoziției, potrivit BBC.

Șaisprezece dintre ei au pledat nevinovați – dacă vor fi găsiți vinovați, ar putea risca închisoare pe viață. Restul de 31 au pledat vinovați.

Grupul – cunoscut sub numele de Hong Kong 47 – a fost pus sub acuzare în 2021 și de atunci se află în arest. Procesul a început abia la începutul anului trecut, dar a cunoscut întârzieri repetate.

Acesta este privit ca un test privind legea securității naționale din Hong Kong, care a dus la arestarea a peste 250 de persoane. Criticii spun că legea impusă de Beijing a fost folosită pentru a zdrobi disidența, în timp ce China o apără ca fiind necesară pentru stabilitatea în zonă.

Cine sunt cei din Hong Kong 47?

Unii sunt bine cunoscuți publicului, inclusiv parlamentari din opoziție – Claudia Mo, Helena Wong și Kwok ka-ki – fiind considerați simboluri ale protestelor pro-democrație din 2014 care au zguduit Hong Kong – Joshua Wong și Benny Tai.

Dar mulți precum Owen Chow, Ventus Lau și Tiffany Yuen reprezintă o nouă generație de activiști. Ei s-au numărat printre sutele care au luat cu asalt consiliul legislativ al orașului în iulie 2019, eveniment decisiv în protestele din 2019-2020.

Apoi, sunt cei care nu au fost implicați în politică, dar au fost atrași de protestele din 2019 – asistenți sociali precum Hendrick Lui, antreprenori precum Mike Lam și o fostă asistentă, Winnie Yu.

De ce este atât de controversată Legea Securității Naționale?

În 2020, China a introdus Legea securității naționale (NSL) pentru teritoriul său din Hong Kong, modificând consistent drepturile rezidenților de acolo.

Autoritățile de la Beijing și Hong Kong au susținut că legea este necesară pentru a menține pacea și stabilitatea în oraș. Dar criticii spun că a provocat „sfârșitul Hong Kong-ului”, așa cum era cunoscut, și a reprimat libertatea de exprimare și criticile la adresa politicii.

În acest an, autoritățile din Hong Kong au impus și o a doua lege de securitate, cunoscută sub numele de Articolul 23. Această lege redefinește trădarea, răzvrătirea și secretele de stat și permite desfășurarea proceselor în spatele ușilor închise.

„Cu siguranță o zi devastatoare pentru toți locuitorii din Hong Kong”

Liderul activist din Hong Kong, Nathan Law, este unul dintre cei 53 care au fost arestați, dar a fugit în exil în Marea Britanie înainte ca NSL să intre în vigoare.

El a vorbit cu BBC în această dimineață despre de ce contează acest proces.

Acuzațiile aduse celor 47 „sunt ceva absolut normal în țările democratice, dar în Hong Kong se dovedește a fi un act de subversiune”, spune Law.

El spune că modul în care legea a funcționat până acum – o rată de condamnare de 100% până acum pentru toate cazurile de NSL – înseamnă că se vor da verdicte de vinovăție.

„Este dificil să vedem o licărire de speranță pe termen scurt, pentru că am văzut cât de extinsă și de exagerată este securitatea națională în Hong Kong.

„[Este] cu siguranță o zi devastatoare pentru toți locuitorii din Hong Kong”.

Condamnarea va avea loc la o dată ulterioară

Judecătorii notează în decizia lor că sentințele pentru cei 14 condamnați și 31 care au pledat vinovați vor fi pronunțate la o dată viitoare.

„Am decis ca sentința [inculpaților] să fie amânată după încheierea procesului și pronunțarea verdictului”, a decis instanța.

Cei condamnați riscă închisoare pe viață pentru infracțiuni grave – cum ar fi subversiunea – conform NSL. Legea prevede un minim de cinci ani pentru astfel de infracțiuni.

Ce știm despre cei care au fost condamnați?

După cum am raportat, 14 persoane au fost găsite vinovate de subversiune – Gordon Ng, Tat Cheng, Clarisse Yeung, Michael Pang, Kalvin Ho, Helena Wong, Sze Tak-loy, Gwyneth Ho, Raymond Chan, Owen Chow, Lam Cheuk- ting, Leung Kwok-hung, Ricky Or și Winnie Yu.

Unii dintre ei sunt destul de cunoscuți, cum ar fi foștii parlamentari Leung Kwok-hung, mai cunoscut sub numele de Long Hair, Helena Wong și Clarisse Yeung.

Winnie Yu a fost o asistentă care s-a alăturat protestelor din 2019.

Fosta jurnalistă Gwyneth Ho a devenit faimoasă în timpul protestelor din 2019, când un flux live al ei atacată a devenit viral.

Owen Chow a fost un tânăr activist care a fost printre sutele care au luat cu asalt Consiliul Legislativ în timpul apogeului protestelor.

Audierea a fost amânată până la începutul după-amiezii.

Așa că în această dimineață completul de trei judecători a pronunțat verdictele și hotărârea scrisă. „Nu vom citi întregul motiv al verdictului”, a spus judecătorul Chan.

Planul activiștilor ar fi creat „criză constituțională”: judecător

O „schemă” a activiștilor din Hong Kong ar fi „paralizat funcționarea guvernului și ar fi creat instabilitate politică în Hong Kong, ducând la [o] criză constituțională”, a spus curtea într-un rezumat al verdictului.

În rezumat se spune că cei 16 activiști au ajuns între 1 iulie și 7 ianuarie „împreună cu alte persoane la un acord pentru a participa la schemă… în vederea subminarii puterii de stat”.

Prezență puternică a poliției în afara tribunalului

Înainte de a începe audierea, zeci de oameni stătuseră în stradă toată noaptea, mulți dorind să-și arate sprijinul pentru inculpați.

Au mai venit reprezentanți ai consulatelor Marii Britanii, SUA, Canada și ai misiunii UE. Dar nu au dorit să vorbească cu presa.

Afară era o prezență puternică a poliției. Zeci de ofițeri au stabilit blocaje rutiere și au izolat trotuarele.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro