Cutremur în lumea crypto: „CZ” își dă demisia de la Binance și se pregătește de închisoare / Compania, amendată cu peste 4 miliarde de dolari
Changpeng „CZ” Zhao, cofondatorul Binance și una dintre cele mai cunoscute persoane din lumea crypto, își dă demisia din funcția de CEO al platformei de tranzacționare a criptomonedelor, care a primit marți o amendă uriașă din partea guvernului american, relatează Business Insider.
Retragerea lui Zhao din funcția de CEO al Binance face parte dintr-o înțelegere încheiată de compania crypto cu autoritățile de reglementare din Statele Unite. Ca parte a aceluiași acord Binance a fost de acord să plătească amenzi totale în valoare de 4,3 miliarde de dolari pentru încălcarea regimului de sancțiuni al guvernului american și al legislației pentru prevenirea spălării de bani.
Departamentul Trezoreriei de la Washington afirmă că Binance nu a raportat peste 100.000 de tranzacții suspecte în care au fost implicate grupări teroriste, înșelătorii, materiale care arătau abuzarea sexuală a copiilor, precum și activități de tip „ransomware”.
Administrația democrată de la Washington a anunțat în martie anul acesta că atacurile cibernetice „ransomware” vor fi clasate drept amenințări la adresa securității naționale a SUA, nu doar simple infracțiuni, decizia venind în contextul unei înmulțiri semnificative a acestor tipuri de atacuri împotriva unor actori instituționali.
Printre cele mai grave acuzații formulate de autoritățile americane la adresa Binance se numără faptul că platforma crypto a fost folosită pentru a trimite bani brigăzilor al-Qassam, aripa armată a Hamas, precum și Jihadului Islamic, o altă organizație teroristă palestiniană, și Statului Islamic (ISIS).
„CZ”, inculpat personal de procurorii americani pentru încălcarea legii
Pe lângă înțelegerea încheiată miercuri de Binance cu autoritățile americane, Departamentul Justiției a anunțat că Zhao a pledat vinovat față acuzațiile aduse lui personal în ceea ce privește încălcarea legislației pentru prevenirea spălării de bani și va plăti o amendă de 50 de milioane de dolari.
The New York Times notează că Zhao riscă 18 luni de închisoare, dar că procurorii analizează posibilitatea cererii unei pedepse mai dure pentru acesta, potrivit mai multor oficiali din Departamentul Justiției.
Înțelegerea încheiată marți de Binance cu autoritățile americane e deznodământul unor investigații lansate în urmă cu 5 ani pentru a vedea dacă platforma de tranzacționare a criptomonedelor respectă legislația privind spălarea banilor.
„Binance a devenit cea mai mare platformă de tranzacționare a criptomonedelor în parte datorită infracțiunilor pe care le-a comis. Acum va plăti una dintre cele mai mari amenzi corporative din istoria Statelor Unite”, a declarat marți procurorul general al SUA, Merrick Garland.
Binance a anunțat că Richard Teng, directorul său pentru piețe regionale, va prelua funcția de CEO după demisia lui Zhao, mai cunoscut în lumea crypto după inițialele sale „CZ”.
„Binance a crescut într-un ritm extrem de rapid la nivel global într-o industrie nouă și în evoluție care se afla în primele stadii de reglementare, iar Binance a luat decizii greșite pe parcurs”, a notat compania într-o postare făcută pe blogul său.
Binance provoacă un nou cutremur în crypto, la un an după prăbușirea FTX
Deocamdată nu este clar dacă înțelegerea de marți pune capăt și unei acțiuni în instanță intentate împotriva companiei în luna iunie de Comisia pentru Bursă și Valori Mobiliare (SEC) din Statele Unite, care acuză că Binance și-a umflat artificial volumele de tranzacționare, a deturnat fonduri ale clienților și i-a indus în eroare pe investitori cu privire la mecanismele de control și supervizare a pieței.
Procesul respectiv a trimis o undă de șoc în lumea crypto întrucât Changpeng Zhao a cultivat timp de ani de zile, atât pentru el personal, cât și Binance, o imagine de seriozitate și investiții de încredere într-o lume crypto cunoscută pentru ascensiuni și prăbușiri spectaculoase pe fondul volatilității și al multor escrocherii.
Contrastul dintre „CZ” și alți antreprenori din domeniul crypto a părut să devină cu atât mai evident după prăbușirea companiei FTX în noiembrie anul trecut și arestarea fondatorului său, Sam Bankman-Fried.
FTX era la momentul respectiv a doua cea mai mare platformă de tranzacționare crypto din lume în ceea ce privește volumul tranzacțiilor, depășită doar de Binance.
La începutul lunii noiembrie un juriu american l-a găsit pe Bankman-Fried vinovat de toate cele 7 capete de acuzare formulate de procurorii federali împotriva sa, judecătorul de caz stabilind data pronunțării sentinței pe 28 martie 2024.