Daca nu te pricepi la sistemul UTF8 si nu stii sa numeri biti, adio finantare UE
Ura! Am scapat de dosare cu sute de hartii pentru transmiterea unui proiect de finantare! Se intampla in cazul Programului Operational “Dezvoltarea Resurselor Umane”, unde cererea de finantare poate fi completata online. Tehnologia, insa, are inca mari secrete si pentru solicitanti, dar si pentru cei care au conceput aplicatia electronica.
Initiativa laudabila a Autoritatii de Management pentru Programul Operational “Dezvoltarea Resurselor Umane” de a solicita completarea online a dosarelor de finantare s-a blocat intr-un detaliu tehnic: micul BIT. Pentru a introduce un text in sistemul electronic, solicitantii trebuie sa fie foarte priceputi in a numara bitii, precum si a transforma bitii, pe care ii masoara aceasta aplicatie, in caractere – pe care le masoara software-ul obisnuit de editare.
Concret, iata prin ce poti sa treci, ca solicitant, incercand sa completezi formularul online: la completarea unei rubrici cu un text, poate aparea urmatorul mesaj de eroare: “Text prea lung: maxim 3.000 de caractere”.
Te intorci la editorul de text pe care il folosesti si calculezi: sunt mai putin de 3.000 de caractere. Apoi, verifici din nou instructiunile de completare. Gasesti, pe prima pagina din website-ul Programului Operational, un anunt: “22.07.2008 – Informatii privind sistemul informatic ActionWeb”. Dai click pe “clarificari privind dimensiunea maxima a textului”.
Un citat din documentul explicativ: “Pentru a putea administra toate seturile de caractere internationale (inclusiv cele specifice limbii romane), sistemul informatic ActionWeb utilizeaza sistemul UTF8. In cazul sistemului UTF8 nu se mai aplica regula 1 bit = 1 caracter. In anumite cazuri 1 caracter poate fi stocat prin utilizarea a pana la 8 biti (precum un caracter din limba chineza). Majoritatea caracterelor specifice limbii romane (precum diacriticele) necesita 4 biti pentru stocarea lor in memoria calculatorului. De exemplu, cuvantul „şi” necesita 5 biti (4 pentru litera „ş” si 1 pentru litera „i”)”.
Si asa mai departe (clickaicipentru documentul explicativ)
Citesti o data, de doua ori, de trei ori. Aha! Deci 3.000 de biti pot insemna 400 de caractere sau 1.000 de caractere. Dar… poate e mai simplu sa tot incercam, pana nimerim.
Nota:in urma comentariilor cititorilor, precizam ca in articol am utilizat termenii folositi de Autoritate in softul si documentul explicativ mentionate