Dacian Ciolos despre proiectul de buget pe 2017: Mergem pe o crestere economica realista de peste 4% si un deficit de sub 3%
Premierul Dacian Ciolos a declarat, duminca, intr-un interviu la Digi24, ca in realizarea proiectului de buget pentru anul viitor se merge in continuare pe „o crestere economica realista” de peste 4% si pe un deficit bugetar de sub 3%, primul ministru precizand ca sunt luate in calcul si cheltuielile fixe date de anumite legi in vigoare, potrivit News.ro.
„Mergem in continuare pe o crestere economica realista, din analizele si prognozele pe care le avem, de peste 4%, un deficit bugetar de sub 3%”, a afirmat Dacian Ciolos, intrebat pe ce cifre macro se lucreaza draft-ul de buget pentru 2017.
Seful Guvernului a mai precizat ca sunt luate in calcul si cheltuielile fixe date de anumite legi in vigoare, insa nu a precizat daca este vorba si despre Legea de aprobare a OUG 20, care se afla acum la CCR, prin care sunt marite anumite categorii de salarii. „Si luam in calcul niste cifre fixe sau cheltuieli fixe, care sunt date de anumite legi pe care le avem in vigoare si de anumite decizii care au fost luate”, a precizat Ciolos.
Referitor la cresterile prevazute in proiectul Legii salarizarii unitare, Dacian Ciolos spune ca acestea sunt in primul rand la salariile mai mici pentru a aduce o reechilibrare in sistem. „Ne-am planificat o crestere incepand de anul viitor pana in 2021. In primii ani vor creste mai mult salariile mici si la urma vor creste putin salariile mari, tocmai pentru a reechilibra si a aduce echitate in sistem.”
Salariul premierului va scadea fata de cat e in prezent, a subliniat Ciolos: „Am vazut deja ca, dupa ce s-a publicat proiectul de lege, se publica cat va castiga presedintele, premierul, ministrii, secretari de stat. Nu cresc salariile, ba chiar la prim- ministru va scadea salariul fata de cat e acum, tocmai pentru a le aduce in grila. Cresterile sunt in primul rand la salariile mai mici.”
Intrebat ce impact bugetar va avea aplicarea acestei legi in 2017, Dacian Ciolos a raspuns: „Pe de o parte, avem ceea ce am decis prin ordonanta de urgenta 20, care inseamna un impact de circa 2,6 miliarde de lei si anul viitor, deci cresterile pentru medici sau pentru sistemul de sanatate, pentru profesori si cateva reechilibrari in administratie, la care de anul viitor mai e vorba de inca un miliard si ceva care s-ar adauga la cei 2,1 miliarde. Important nu e atat cu cat cresti anul viitor, ci important e faptul ca la sfarsit, in 2021, ajungem sa asezam grilele”.