Sari direct la conținut

De-a baba oarba cu dreptatea

Gazeta de Bacau

„Manevrele” in cazul falimentului societatii comerciale Cerealcom VS SA Piatra Neamt s-au tinut lant. Totul a inceput in momentul in care societatea ProdAgro din Zarleni, admninistrata judiciar de firma Cont – Expert din Bacau, a facut o cerere introductiva conform Legii 64/1995 prin care solicita inceperea actinii de faliment a societatii nemtene.

Numai ca societatea ProdAgro avea un debit de 17 miliarde de lei si un credit catre Cerealcom de doar 7 miliarde de lei. Cu toate ca juristii firmei nemtene au facut contestatie, pe 25 septembrie 2002 s-a declansat falimentul Cerealcom VS SA. Instanta il numeste ca administrator pe Constantin Iosub care initial a constatat ca intre cele doua firme „se necesita punctajul”.

Adica o societate care era debitoare la Cerealcom nu putea sa ceara falimentul acesteia. Totodata, Inspectoratul de Politie Vaslui trimite catre Tribunalul Piatra Neamt o adresa in care se specifica faptul ca Constantin Iosub nu poate fi numit administrator din simplul motiv ca acesta nu-si platise cotizatia.

Instanta din Neamt insa nu ia act de aceasta adresa cu toate ca era avizata si de procurorul care cerceta cazul. Imediat dupa numirea sa ca administrator judiciar, Constantin Iosub nu trece la inventarierea pasivului si activului societatii asa cum era normal. Ba mai mult, in cardasie cu judecatorul sindic, Ana Maria Mangata, a instrainat bunuri imobile care au apartinut societatii Cerealcom.

Diversiune sau manarie?

Cu toate ca avea stiinta de instrainarea unor active din patrimoniul Cerealcom VS SA Piatra Neamt, judecatorul sindic Mangata s-a deplasat in teren pentru „inventarierea” bunurilor imobile care apartineau Cerealcomului. Acestea erau deja in plin proces de executare de catre societatea Satem Impex SRL Roman. Asupra acestor fapte planeaza insa suspiciunea de ilegalitate.

Un alt imobil vandut de catre administratorul judiciar impreuna cu judecatoarea Mangata este si cel din strada Stefan cel Mare din Piatra Neamt, care avea denumirea de „magazin Economat”.

Cu toate acestea, societatea Cont Deri SRL Viisoara-Neamt, prin Constantin Iosub, la mai bine de doi ani de la declansarea asa-zisului faliment al societatii Cerealcom, convoaca pentru data de 4 iunie 2004 adunarea generala a creditorilor.

Pe ordinea de zi trimisa celor inscrisi la masa credala, s-a pus in discutie si aprobarea vanzarii activului „magazin Economat” din Piatra Neamt, Piata Stefan cel Mare. Semnul de intrebare ridicat la citirea ordinii de zi este legat de faptul ca administratorul judiciar se pare ca a uitat ca acest magazin fusese deja vandut in mod ilegal.

Administratorul Constantin Iosub a facilitat vanzarile de bunuri imobile unor persoane juridice, fara a avea un temei legal, prin faptul ca nu a fost consultata adunarea creditorilor. Conform legii 64/1995, privind falimentul firmelor, „imobilele vor fi vandute direct in urma propunerii lichidatorului aprobat de judecatorul sindic”.

Dezlegarea misterului

In luna august a anului trecut, prin decizia nr. 772 pronuntata de Curtea de Apel Bacau, „caseaza in tot si trimite cauza pentru reluarea procedurii conform art. 58 indice 14, alin. 1 si 2 din Legea 64/1995 impotriva incheierii din 10.04.2003 pronuntata de Tribunalul Neamt in dosarul 949/F/2002”.

De fapt, Curtea de Apel Bacau demonteaza deciziile de incepere a procedurii de faliment pe care instanta din Piatra Neamt s-a grabit sa o puna in aplicare. Instanta de judecata din Neamt a dispus respingerea planului de reorganizare si deschiderea procedurii de faliment a SC Cerealcom VS SA cu toate consecintele stabilite de lege impotriva debitoarei falimentare.

In consecinta, instanta retine fapte si imprejurari eronate, se face vinovata de o analiza superficiala a actelor si lucrarilor dosarului pana la termenul de vot a planului de reorgenizare. Acestea au fost motivele pentru care, la Bacau, falimentul societatii a fost nul.

Din analiza planului de reorganizare si a actelor contabile este evidenta si dovedita valoarea activului care depaseste pasivul societatii, fapt care permite redresarea unei firme care, paradoxal, se presupune a fi in incapacitate absoluta de plata.

In conditiile in care instanta, inainte de a fi depus la dosarul cauzei tabelul definitiv al creantelor a respins planul propus de debitoare si a dispus deschiderea procedurii de faliment, practic a anulat dreptul prevazut de lege al creditorilor de a mai formula un plan de reorganizare si redresare a activitatii societatii.

Intre creditor si debitor

O surpriza in tabloul creditorilor a fost inscrierea la pozitia 53 si 54 a doua firme care apartin deputatului PSD de Neamt, Culita Tarata. Nimeni altul decat „falimentatorul” societatii Cerealcom VS SA.

Acesta este cunoscut ca fiind cel care prin diferite inginerii mai mult sau mai putin legale a „muls” de la Cerealcom Piatra Neamt aproape 5 milioane de dolari, in baza unui contract de asociere in participatiune, contract pe care ulterior nu il mai recunoaste.

In ceea ce priveste debitul TCE 3 Brazi SRL Piatra Neamt, stins prin compensare cu Salco Grain AG, instanta a luat in considerare o simpla sustinere, nedovedita cu documente si neoperata in evidentele contabile astfel incat, pana la o compensare legala, TCE 3 Brazi figureaza in evidente cu un debit de 133,304 miliarde de lei, echivalentul a 5 milioane de dolari.

Cu toate acestea, firmele lui Tarata se inscriu ca si creditori, insumand, conform celor prezentate in tabloul creditorilor 33,9 miliarde de lei.

Cu toate ca a castigat in instanta o lista de plata pentru salarii, Cerealcom sta la „mila” administratorului judiciar si al judecatorului sindic pentru a putea incasa banii de salarii.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro