Sari direct la conținut

De ce a fost declarată epidemie de rujeolă? Marea bâlbâială din datele oficiale: Ministerul Sănătății anunță 2.000 de cazuri „în acest moment”, iar INSP – 1.800 în total în acest an

HotNews.ro
Rujeolă, Foto: Jovanmandic | Dreamstime.com
Rujeolă, Foto: Jovanmandic | Dreamstime.com

​​De ce a fost declarată epidemie de rujeolă în România? Ministerul Sănătății a făcut aseară târziu anunțul, însă a transmis date oficiale care se bat cap în cap cu cele transmise de Institutul Național de Sănătate Publică – instituție aflată în subordinea sa și care are, printre atribuții, centralizarea numărului de îmbolnăviri și a numărului de vaccinări la nivel național. Pe de altă parte, în anul 2016, precedenta epidemie de rujeolă a fost declarată la un număr de cazuri mai mic decât acum.

Ministerul Sănătății vorbește, în comunicatul oficial transmis aseară în care anunță declararea epidemiei de rujeolă la nivel național, despre faptul că „în acest moment, se înregistrează aproape 2.000 de cazuri la nivel național, în 29 de județe”.

„Având în vedere creșterea îngrijorătoare a cazurilor de rujeolă, precum și numărul mare de spitalizări în secțiile de pediatrie și boli infecțioase al copiilor infectați, Ministerul Sănătății a declarat epidemie de rujeolă la nivel național, pentru a face posibilă vaccinarea copiilor cu vârsta cuprinsă între 9 și 11 luni, precum și recuperarea celor nevaccinați sau cu schema de vaccinare incompletă. *

În acest moment, se înregistrează aproape 2.000 de cazuri la nivel național, în 29 de județe.

De asemenea, Ministerul Sănătății va derula o campanie de informare a părinților, împreună cu medicii de familie, pentru o mai bună aderență la programul de vaccinare.” – anunțul Ministerului Sănătății

Cele mai recente date transmise de Institutul Național de Sănătate Publică, instituție care are ca atribuție centralizarea numărului de îmbolnăviri și a numărului de vaccinări la nivel național și care se află chiar în subordinea Ministerului Sănătății, contrazic însă anunțul instituției conduse de Alexandru Rafila: potrivit INSP, în România s-au înregistrat 1.855 de cazuri de rujeolă în total în perioada a 01.01.2023 – 30.11.2023, în 29 de județe.

În ultima săptămână a lunii noiembrie (cele mai recente date disponibile oficial – n.red.) s-au înregistrat, potrivit INSP, 192 de cazuri în total în România, dintre care 59 în București.

Chestionat, aseară, de jurnaliști, imediat după anunțul oficial privind declararea pandemiei, în legătură cu numărul de cazuri și această bâlbâială din datele oficiale, Ministerul Sănătății nu a revenit nici până în acest moment cu clarificări.

Unde se înregistrează cele mai multe cazuri de rujeolă din România

Cele mai multe cazuri de îmbolnăviri de rujeolă s-au înregistrat anul acesta în județul Mureș (628), Brașov (339), București (213), Cluj (194) și Giurgiu (147).

Din totalul de 1.855 de copii care s-au îmbolnăvit de rujeolă, 1.661 nu au nicio doză de vaccin ROR administrată.

Câte cazuri de rujeolă se înregistrau în România când a fost declarată precedenta epidemie, în 2016 – cea mai gravă din Europa la acel moment

În România a mai fost declarată epidemie de rujeolă în urmă cu mai bine de 7 ani, pe 21 septembrie 2016.

La acel moment, autoritățile anunțau că în țara noastră se înregistraseră, în primele 8 luni ale anului 2016, 675 de cazuri confirmate de rujeolă în 23 de județe, iar 3 copii muriseră din cauza bolii.

În timpul epidemiei de rujeolă începute în 2016 și care s-a întins și în anii următori – cea mai gravă din Europa la acel moment – în România s-au înregistrat 18.711 cazuri de rujeolă, soldate cu 64 de decese.

Rujeolă / Foto: S-dmit | Dreamstime.com

Marea majoritate a îmbolnăvirilor s-au produs la copii nevaccinați.

În perioada epidemiei, țara noastră a avut și probleme majore în privința aprovizionării cu vaccinul împotriva rujeolei – vaccinul ROR. Cum producția și comenzile pentru vaccinuri durează luni de zile, criza vaccinului ROR avea să se rezolve abia în 2017, la câteva luni după declararea epidemiei de rujeolă.

Foto: Dreamstime.com.

Citește și:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro