Sari direct la conținut

De ce as face eu cursuri de matematica pentru jurnalisti(de Ioana Avadani)

Blog de dat cu capul

Citim in Ziua de azi o stire despre cum o sa prospere televiziunea digitala pe plaiurile noastre in anii care vor veni. Incepe asa:

Televiziunea digitala va avea in Romania peste 3.000 de abonati in 2012 – studiu

Numarul abonatilor din Romania care vor receptiona programe de televiziune digitala va creste in cinci ani la peste 3.000, fata de 670 anul trecut, potrivit unui studiu asupra pietei TV digitale din Europa de Est, realizat de compania britanica Informa Telecoms&Media.

Cum adica, 3000 de abonati? Eu stiam ca avem deja peste jumatate de milion… Or sti astia cu studiul lor mai bine, or defini “abonatul” altfel, la pachet… Un search pe Internet m-a lamurit: cifrele raportului cu pricina sunt date in “mii de unitati”, dar ziaristul (sau traducatorul?) care a facut stirea din Ziua a neglijat acest mic aspect (ca doar zero asta

inseamna, nesemnificativ, nu?). Pentru conformitate, o editie mai veche a raportului cu pricina, in tratarea publicatiei Comunicatii mobile.

De asta as face eu cursuri de matematica pentru ziaristi – sa invete ce au uitat din scoala primara, sa faca procente, sa faca transformari de unitati de masura si alte chestii amuzante si utile, la o adica.

Mie imi este evident ca nici jurnalistul, nici editorul sau, nici capul limpede – niciunul dintre cei care s-au uitat pe stirea cu pricina – habar nu au de peisajul mediatic din Romania (3000 de abonati are o firma de cablu dintr-o comuna mai rasarita, hai, treaca, un oras mai mic), si cu atit mai putin de digitalizare.

Ideea ca in 2012 (anul de referinta al stirii) Romania va trece total la transmisia digitala a televiziunii – sau, ma rog, asa s-a angajat – nu a tulburat serenitatea redactiei.

Pentru conformitate, iata aceasi stire in Daily Business. Nici ei nu par sa fi auzit de switchover (momentul trecerii totale de la transmisia analoga la cea digitala), dar macar cifrele sunt corecte.

dezbate pe blogul Ioanei Avadani

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro