Sari direct la conținut

De ce crede Putin că poate scăpa nepedepsit? Andrew Noble: „Trebuie să câştigăm în Ucraina”

HotNews.ro
Andrew Noble, Foto: AGERPRES
Andrew Noble, Foto: AGERPRES

​Invaziile Rusiei în Georgia și Crimeea, în 2008 și în 2014, nu au avut un răspuns suficient de ferm din partea Occidentului, ceea ce i-a permis lui Vladimir Putin să creadă că poate scăpa nepedepsit pentru intențiile sale agresive față de Ucraina, a declarat, joi, ambasadorul Marii Britanii la București, Andrew Noble.

„Evident, criza din Ucraina este subiectul de top de pe agenda guvernului britanic şi în special a ministrului de externe Liz Truss. Acesta este un domeniu în care avem o cooperare foarte strânsă cu guvernul român. Criza ucraineană a arătat solidaritatea din interiorul NATO, din interiorul reţelei de libertăţi în care trăim şi de fapt este un moment bun pentru modul nostru de viaţă. Dar această criză ne-a făcut şi foarte conştienţi că trebuie să avem alte priorităţi decât cele pe care poate le-am avut în trecutul recent. Ceea ce s-a întâmplat în 2008 şi 2014, cu agresiunea rusă în ţări vecine, a fost un set de paşi complet inacceptabili faţă de care nu am răspuns suficient de puternic, ceea ce i-a permis preşedintelui Putin să ajungă la concluzia că poate scăpa nepedepsit pentru intenţiile sale agresive faţă de Ucraina”, a declarat diplomatul britanic, citat de Agerpres.

Apărarea colectivă în cadrul NATO este absolut vitală şi Alianţa are nevoie de investiţia de solidaritate pe care o face România, însă toate ţările trebuie să urmeze exemplul Regatului Unit şi al României şi să se implice mai mult pentru a obţine instrumentele menite să garanteze că cetăţenii noştri vor fi în siguranţă în faţa oricărei agresiuni de tipul celei suferite de Ucraina, a spus el.

„Trebuie să câştigăm în Ucraina, nu ne putem permite să lăsăm agresiunea să aibă succes. Acesta este angajamentul guvernului britanic. Aşa cum am mai spus, în ce ne priveşte lucrăm îndeaproape cu guvernul român în toate aspectele; oferim adăpost refugiaţilor ucraineni care doresc să vină în Regatul Unit”, a subliniat ambasadorul Andrew Noble.

Săptămâna trecută, şefa diplomaţiei britanice Lizz Truss a susţinut, într-un discurs la Mansion House, că situaţia din Ucraina trebuie să fie un catalizator pentru „relansarea, remodelarea şi reformarea” unei arhitecturi de securitate globală care, în cazul Ucrainei, a eşuat. Ea a salutat puterea şi unitatea lumii libere în faţa invaziei ruse decise de Vladimir Putin.

Truss a menţionat că trebuie acţionat în trei domenii – măsuri de descurajare mai puternice, securitate economică mai mare şi alianţe globale mai strânse şi îşi va prezenta viziunea pentru o nouă eră a păcii, securităţii şi prosperităţii.

În acelaşi timp, reprezentanta Londrei a atenţionat că G7 trebuie să menţină presiunea asupra Rusiei prin sancţiuni mai dure, inclusiv prin blocarea definitivă a importurilor de petrol şi gaze, oferind ajutor militar suplimentar şi sprijin umanitar continuu.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro