Sari direct la conținut

De ce Italia nu a participat la atacul de noapte asupra rebelilor Houthi?

HotNews.ro
Ministrul italian al Apărării Guido Crosetto, Foto: Mauro Scrobogna/LaPresse / Shutterstock Editorial / Profimedia
Ministrul italian al Apărării Guido Crosetto, Foto: Mauro Scrobogna/LaPresse / Shutterstock Editorial / Profimedia

SUA și Marea Britanie au lovit în noaptea trecută numeroase ținte din Yemen din aer și de pe mare, în timp ce Olanda, Australia, Canada și Bahrain au oferit sprijin logistic și de informații.

Raidurile de noapte, după cum s-a menționat, au fost un răspuns la atacurile repetate ale Houthi asupra navelor din Marea Roșie, una dintre cele mai aglomerate rute comerciale din lume.

Atacurile, care urmează unei serii de avertismente lansate de aliații occidentali, au implicat avioane de luptă și rachete Tomahawk.

Purtătorul de cuvânt al armatei houthi, Yahya Sarea, a declarat că un total de 73 de raiduri au vizat capitala yemenită, Sana, și alte patru regiuni, ucigând cel puțin cinci luptători și rănind alți șase.

Grupul susținut de Iran a explicat în repetate rânduri că atacurile sale sunt un semn de solidaritate cu Hamas, care este implicat în războiul împotriva Israelului.

A refuzat Italia să ia parte la atac?

Potrivit Reuters, care citează o sursă guvernamentală anonimă, Italia a refuzat să ia parte la acțiunea comună orchestrată de SUA și Marea Britanie.

Aceeași sursă, care nu a dorit să fie numită din cauza sensibilității subiectului, a mai spus că guvernul italian ar avea nevoie de sprijin parlamentar pentru a lua parte la orice acțiune militară, ceea ce face imposibilă o aprobare rapidă.

Cu toate acestea, o sursă guvernamentală a negat dezvăluirea făcută de Reuters, explicând că Italiei nu i s-ar fi cerut să participe la ofensivă.

După cum a declarat ministrul italian al apărării, Guido Crosetto, atacurile Houthi trebuie oprite, dar fără a declanșa un nou război în regiune.

Crosetto a mai declarat pentru aceeași agenție de presă Reuters că Italia ar avea nevoie de aprobarea Parlamentului pentru o eventuală implicare într-o misiune navală internațională, ceea ce complică orice posibilă aderare.

Italia a anunțat în decembrie că va trimite o navă militară în zonă, în urma unor cereri de sprijin din partea proprietarilor de nave, dar nu s-a alăturat misiunii conduse de SUA. Și alți aliați ai UE par să se fi distanțat de această inițiativă, potrivit Il Giornale.

Pe același subiect:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro