De ce legea privind eliminarea pensiilor speciale ar putea fi considerată neconstituțională. Augustin Zegrean: „Nu poţi să spui că o lege intră în vigoare pe articole pe ani”
- Redactia Hotnews
Fostul judecător CCR şi preşedinte al Curţii Augustin Zegrean afirmă că, dacă actuala Curte Constituţională va respecta practica mai veche a CCR, legea pensiilor speciale nu va trece de controlul de constituţionalitate pentru că legea aprobată astăzi în Parlament „nu are nicio legătură cu tehnica legislativă”. „Nu poţi să spui că o lege intră în vigoare pe articole pe ani. Legea nu poate să intre în vigoare pe rând, fiecare când vrea el”. Totodată, în ceea ce privește legea privind eliminarea pensiilor parlamentarilor, Zegrean a spus că se aşteaptă ca pensionarii din Parlament să atace legea în justiţie, relatează News.ro.
De ce este legea pensiilor speciale sesizabilă la CCR
- ”În primul rând nu ştiu dacă cineva va sesiza CCR cu aceste legi. Nu pot să spun astăzi dacă legea va trece de Curte sau nu, vă pot spune că dacă actuala Curte va respecta practica mai veche a CCR, legea nu va trece. În România avem o lege privind tehnica legislativă, cum trebuie să fie făcute legile, să fie predictibilă, previzibilă, să fie înţeleasă de un om simplu. Legea pe care am văzut-o eu astăzi nu are nicio legătură cu tehnica legislativă, nu poţi să spui că o lege intră în vigoare pe articole pe ani. Legea nu poate să intre în vigoare pe rând, fiecare când vrea el”, a spus Augustin Zegrean la Prima News.
El a precizat că nu poate să îi suspecteze că au făcut-o sesizabilă la CCR. ”Mai degrabă îi suspectez de ignoranţă”, a adăugat el.
Fostul judecător a explicat că legislaţia noastră are mari probleme de aplicare şi acesta este şi motivul pentru care judecătorii sunt foarte aglomeraţi, fiind două milioane de dosare pe an.
- ”S-a vorbit foarte mult despre această lege şi s-a făcut într-o zi, astăzi s-a votat într-o sigură zi, este şi aceasta o problemă de sesizare la CCR. Nu aşa se face legea, ăsta este un exemplu cum nu se face o lege”, a mai arătat Zegrean.
Zegrean se așteaptă ca pensionarii din Parlament să atace legea în justiţie
Referitor la legea de eliminare a pensiilor parlamentarilor, Zegrean a arătat că acolo Parlamentul face, Parlamentul desface şi nu crede că este o problemă.
El a arătat că se aşteaptă ca pensionarii din Parlament să atace legea în justiţie.
- ”Vor invoca excepţia de neconstituţionalitate şi justiţia va spune că e neconstituţională”, a afirmat Augustin Zegrean.
- ”Dacă s-ar face o lege corectă nu ar avea o problemă la Curtea Constituţională. Să facă o lege corectă şi conform cu legislaţia. Eu cred că fac intenţionat acest lucru sau mai degrabă din neştiinţă”, a mai spus fostul judecător.
Parlamentul a adoptat, miercuri, proiectul de lege privind eliminarea pensiilor speciale. Proiectul de lege a suferit modificări față de varianta asumată de Guvern și convenită cu oficialii europeni. Mai exact, parlamentarii PSD și PNL au introdus derogări și excepții care amână aplicarea reformei în următorii 5 ani și prelungește eliminarea pensiilor speciale pe o perioadă de 20 de ani. USR a refuzat să voteze proiectul de lege precizând că acesta nu elimină nicio pensie specială.
Deputatul USR Cristian Seidler a venit cu două găleţi în plen afirmând că 210.000 de pensionari speciali există astăzi în România şi tot 210.000 de pensionari speciali vor exista în România şi după adoptarea acestei legi.