De ce nu este eficient sa studiem pe timp de noapte? Ce impact are lipsa de somn asupra functiilor cognitive?
Adolescentii care dorm numai 5 ore pe noapte pe o perioada de 7 zile au parte de o degradare semnificativa a functiilor cognitive, arata un nou studiu publicat recent in jurnalul „Sleep” si efectuat in colaborare de catre cercetatorii de la Universitatea Duke si Universitatea din Singapore.
Aceste descoperiri sugereaza ca elevii si studentii care obisnuiesc sa invete la orele tarzii din noapte pot experimenta efectele inverse ale efortului depus de acestia. De asemenea, din cercetarile efectuate anterior este cunoscut faptul ca odihna insuficienta are un impact major asupra intelectului in randul adolescentilor, scrie futurity.org.
In cadrul unui experiment efectuat recent in randul a 56 de adolescenti cu varste cuprinse intre 15 si 19 ani, cercetatorii au evaluat comportamentul acestora timp de doua saptamani pe durata vacantei.
Timp de 7 zile jumatate din participanti au fost pusi sa doarma numai 5 ore pe noapte, in timp ce cealalta jumatate 9 ore pe noapte (durata recomandata pentru varsta lor).
Cercetatorii au verificat daca durata somnului a fost respectata prin atasarea unui dispozitiv la incheietura mainii.
Pentru a evalua functiile cognitive ale participantilor, acestia au fost supusi zilnic unor evaluari ale abiliatilor intelectuale, iar rezultatele au aratat ca participantii care se odihneau 9 ore in fiecare noapte fie si-au mentinut performantele intelectuale, fie au prezentat o dezvoltare a abilitatilor, mai cu seama in randul calculelor matematice.
In schimb, cei care se odihneau numai 5 ore pe noapte au aratat o deteriorare semnificativa a atentiei sustinute, a memoriei de lucru si intampinau probleme in executarea sarcinilor atribuite si in mentinerea unei atitudini pozitive, iar performanta acestora la matematica a scazut drastic.
In plus, cercetatorii au observat ca dupa doua seri de odihna, in care acestia au dormit dupa programul normal de 9 ore, deficientele cognitive nu au fost restabilite.
„In ciuda faptului ca majoritatea participantilor proveneau din scoli de elita, efectele lipsei de odihna suficienta au fost reflectate prin degradarea functiilor cognitive,” a declarat June Lo, autorul studiului.
„Descoperirile noastre ar trebui sa fie un semnal de alarma pentru elevi, parinti si indrumatori in ceea ce priveste modul in care adolescentii isi organizeaza timpul pentru a avea parte de suficient somn pe durata noptii,” a adaugat Professor Michael Chee, directorul „Centre for Cognitive Neuroscience” din cadrul Universitatii Duke.
Citeste si: