De ce nu mai publica Ministerul Transporturilor inregistrari video din avion cu autostrazile in constructie
Timp de aproape un an, pana in luna aprilie, Ministerul Transporturilor (MTI) a publicat constant pe site-ul propriu inregistrari video realizate din avion cu tronsoanele de autostrada aflate in constructie. De la schimbarea guvernarii si pana in prezent, Ministerul nu a mai realizat nicio astfel de inregistrare. Fostul ministru al Transporturilor, Alexandru Nazare, a explicat pentru HotNews.ro ca filmarile erau realizate fara niciun cost de catre Aeroclubul Roman si ca, pe langa a fi un instrument de transparenta, aveau un efect benefic pentru ca puneau o presiune publica pe constructori. Intre timp, mai multi utilizatori de pe forumurile de specialitate au facut mai multe chete, au strans fonduri si au realizat pe cont propriu inregistrarile din avion in locul Ministerului.
- HotNews.ro a insistat timp de aproape o luna la MTI pentru a afla de ce au fost sistate inregistrarile. Raspunsul: Toate avioanele Aeroclubului au fost implicate in diverse concursuri si activitati. Din acest motiv nu s-au mai facut filmari.
Filmarile din avion – din vara lui 2011 pana in aprilie 2012
Din vara lui 2011 si pana pe 26 aprilie 2012 Ministerul Transporturilor, sub conducerea ministrilor Anca Boagiu (guvernul Boc) si Alexandru Nazare (guvernul Ungureanu), si-a facut un obicei din a prezenta frecvent pe site-ul oficial inregistrari video realizate din avion cu santierele tronsoanelor de autostrazi aflate in constructie.
Filmuletele realizate din avion cu viitoarele autostrazi au ajuns sa fie redate periodic de catre presa online si televizata, precum si pe forumurile de specialitate.
Filmarile din avion erau realizate de catre Aeroclubul Roman, unitate aflata in subordinea Ministerului Transporturilor, si, dupa cum explica fostul ministru Anca Boagiu intr-o declaratie din Parlament, nu presupuneau nici un cost pentru ca se realizau in timpul zborurilor de antrenament.
Cu toate acestea, odata cu schimbarea guvernului si venirea lui Cristian Silaghi la sefia MTI, filmarile din avion cu tronsoanele de autostrazi aflate in constructie au fost oprite.
Ultimul film realizat din avion dateaza din data de 26 aprilie cand la sefia MTI era inca fostul ministru Alexandru Nazare. Pe site-ul ministerului, la „galeria foto si video”, au mai fost fost postate doar seturi de fotografii de la vizitele ministrului pe cateva tronsoane de autostrazi.
Alexandru Nazare, fost ministru al Transporturilor: Inregistrarile puneau presiune publica pe constructori si erau un ajutor pentru noi in minister
Fostul ministru al Transporturilor, Alexandru Nazare, a declarat pentru HotNews.ro ca filmarile din avion cu autostrazile in constructie, pe langa a fi un instrument de transparenta publica, reprezentau si o presiune publica pe constructor, dar si un adevarat ajutor pentru oamenii din minister care, astfel, puteau vedea mult mai bine exact care este stadiul lucrarilor la fiecare tronson de autostrada.
„Eu m-am ocupat de proiectul asta si cand eram secretar de stat (n.r. – in mandatul ministrului Anca Boagiu). L-am pornit atunci tocmai pentru ca aveam nevoie de un intrument prin care sa fim informati tot timpul despre starea lucrarilor. Oricat de bine ar monitoriza Directiile de Drumuri locale sau oamenii de la minister care mergeau in teren si oricate rapoarte am primi, nu se compara cu o filmare in care vezi exact ce se munceste, cat s-a muncit, daca sunt sau nu utilaje pe santier si mai ales care sunt progresele de la luna la luna”, a declarat Nazare.
„A fost un instrument prin care puneam si presiune, inlusiv public, pe constructori. Existau unele tronsoane unde constructorii nici macar nu incepusera sa lucreze. Vedeam exact cate utilaje sunt la fata locului. Apoi se vedeau progresele la lucrarile de arta sau cata umplutura au facut”, a mai explicat fostul ministru al Transporturilor.
Nazare: Inregistrarile din avion erau folosite si la negocierile cu diversi constructori. Ei ziceau ca lucreaza non-stop, noi vedeam pe inregistrari ca nu lucra nimeni
Nazare mai sustine ca filmarile din avion erau folosite si la discutiile si negocierile cu diversi constructori.
„Realizam filmarile o data la doua-trei saptamani. Mai realizam astfel de filmari si atunci cand aveam un interes sa vedem ceva in mod deosebit. Spre exemplu intram intr-o negociere sau aveam o intalnire cu un constructor de pe un tronson si voiam sa stim inainte de respectiva discutie exact cum stau acei constructori. Atunci intrebam cu cateva zile inainte daca poate fi efectuat un zbor si apoi cand purtam discutia cu respectivii constructori, aveam la dispozitie filmarile disponibile si nu se punea problema sa fim in vreun fel mintiti de catre constructori.
Aveam constructori care ne spuneau ca lucreaza si sambata, si duminica, si noaptea. Si apoi cand zburam pe acolo si filmam, vedeam ca nu era nimeni pe santier”, a declarat pentru HotNews.ro Alexandru Nazare.
Filmarile erau realizate de catre Aeroclubul Roman in timpul orelor de antrenament, dupa cum explica fostul ministru.
„Singurul lucru pe care l-am facut noi a fost sa montam o camera video pe avioane, iar zborurile de antrenament se petreceau in zona in care erau lucrarile de constructie. Practic nu era un cost in plus, ci trebuia doar ca pilotii trebuia sa zboare in zona constructiilor”, explica Nazare.
Intrebat daca noua conducere a ministerului ar fi trebuit sa faca ceva in plus sau sa emita noi ordine pentru a continua realizarea inregistrarilor din avion, fostul ministru Nazare a declarat ca „nu trebuiau sa faca nimic sa continue aceasta practica pentru ca filmarile continuau. Numai in cazul in care s-a dat un ordin sa nu se mai filmeze, doar atunci se opreau aceste filmari. Nu trebuia dat un ordin sa se continue filmarile. Oamenii stiau ce au de facut, CD-urile cu filmarile video veneau si la CNADNR si la cabinet la ministru si la secretarul de stat care se ocupa de aceste lucruri”.
Ministerul Transporturilor: Toate avioanele Aeroclubului Roman au fost implicate in actiuni sportive si concursuri. Din acest motiv nu s-au realizat inregistrari
HotNews.ro a trimis o solicitare la Ministerul Transporturilor si a insistat aproape o luna pentru a afla de ce inregistrarile video din avion au fost sistate. Reprezentantii ministerului au raspuns spunand ca filmarile nu s-au mai realizat din aprilie si pana in prezent din cauza ca toate avioanele Aeroclubului Roman au fost implicate „in foarte multe actiuni sportive, cantonamente de pregatire a sportivilor legitimati la Aeroclubul Romaniei, concursuri nationale si internationale, cat si demonstratii aeriene”.
„Aeroclubul Romaniei a fost implicat in ultima perioada in foarte multe actiuni sportive, cantonamente de pregatire a sportivilor legitimati la Aeroclubul Romaniei, concursuri nationale si internationale, cat si demonstratii aeriene. In cadrul acestor evenimente a fost utilizata toata flota de aeronave disponibila, precum si tot personalul navigant profesionist si tehnic al Aeroclubului.
Din motivele enumerate mai sus realizarea acestor filmari nu a mai fost posibila”, se arata in raspunsul oferit HotNews.ro de catre reprezentantii Ministerului.
Utilizatorii de pe forumurile de specialitate au facut cheta si au realizat singuri filmarile din avion
In tot acest timp in care Ministerul Transporturilor nu a mai realizat filmari din avion cu santierele de autostrada, mai multi pasionati de pe forumurile de specialitate (SkyScraperCity, forum.peundemerg.ro) au facut o cheta si au strans cateva mii de lei pentru a realiza, pe cont propriu, filmari din avion cu stadiul lucrarilor la mai multe tronsoane de autostrada aflate in executie.
Pana in prezent s-au realizat doua campanii de strangere de fonduri din care s-au facut mai multe filmari deasupra tronsoanelor de autostrada aflate in executie in tara. (Mai multe detalii puteti citi pe forum)
„Sunt lucrari de interes public. Toti romanii sunt interesati sa stie care este stadiul constructiilor de autostrazi. Cum poti sa le arati mai bine decat publicand astfel de filmulete? Cei interesati, cei de pe forumul SkyScraperCity spre exemplu, au urmarit foarte atent toate aceste filmari si toate progresele inregistrate. Este regretabil ca niste persoane private care sunt interesate de domeniu ajung sa faca cheta pentru o filmare pe care o poate face ministerul prin companiile din subordine”, a declarat pentru HotNews.ro fostul ministru de la transporturi, Alexandru Nazare.
„Era un lucru foarte transparent. Din pacate obiceiul asta a disparut si nu vorbesc doar de filmarile video, ci vorbesc inclusiv de vizitele de monitorizare. Nu vorbesc de inaugurari, ci de vizitele obisnuite in care cineva cu putere de decizie – secretar de stat, secretar general sau chiar ministru, merge sa vada cum stau lucruruile. In momentul asta nu se mai intampla. Cand eram secretar de stat mergeam saptamanal sau la doua saptamani. Am avut odata vizite la sapte tronsoane intr-un singur weekend”, a mai declarat Nazare.
Ce tronsoane de autostrazi sunt in prezent in constructie / Alexandru Nazare: „Termenul de finalizare de aprilie 2013 nu mai intra in calcul”
In prezent, in toata tara, exista opt tronsoane de autostrada la care se lucreaza. Acestea sunt: Arad-Nadlac (38,8 km, termen – 2013), Timisoara-Lugoj, Lot1 (9 km, termen – 2013), Lugoj-Deva, Lot 1 (27,4 km, termen – 2013), Deva-Orastie (32,8 km, termen – sfarsitul lui 2012), Orastie-Sibiu (82 km, termen – 2013), Bors-Suplacu de Barcau (64 km, termen 2013), A3 Centura Bucuresti-Bucuresti (7 km, termen 2013) si lucrari pe un sens la A2 Cernavoda – Medgidia (20,4 Km, termen – finele lui 2012), precum si lucrari de finalizare la A4-Centura Constantei.
„Pentru anumite tronsoane termenul de aprilie 2013 nici macar nu mai intra in calcul. Exista tronsoane unde devine deja clar ca nu pot fi terminate la timp. Ma refer la lucrarile pe fondurile structurale: Nadlac-Arad, Orastie-Sibiu si Lugoj-Deva”, a mai declarat fostul Ministru Nazare.
Bugetul Ministerului Transporturilor, afectat serios de rectificarea bugetara
Masurile au loc si in contextul in care Ministerul Transporturilor a pierdut la rectificarea bugetara din aceasta vara aproape 1,3 miliarde de lei (300 de milioane de euro). Cei mai multi bani, circa 516 milioane de lei (117,3 milioane de euro), au fost luati de la drumuri.
Pe langa o multime de fonduri taiate de la proiecte importante de drumuri, poduri si variante ocolitoare, precum proiectul de largire si modernizare a centurii Sud a Capitalei, al carui buget a fost micsorat cu 81%, rectificarea bugetara a afectat si alocarile de fonduri pentru unele autostrazi:
- Autostrada Lugoj-Deva – 962 mil lei alocate initial, 694,4 mil lei dupa rectificare
- Varianta de ocolire a oraselor Deva-Orastie la standard de autostrada – 268,7 mil. lei alocate initial, 168,9 mil lei dupa rectificare