De ce nu sunt românii ca danezii? Marile diferențe dintre România și restul țărilor UE
Femeile românce își iau primul job la 25 de ani (față de media de 23 de ani în UE), iar bărbații români la 23 de ani , cu un an mai târziu decât bărbatul mediu din UE, arată datele Eurostat.
Austriecele se angajează de la 20 de ani (iar bărbații de la 19), femeile croate de la 26 de ani (iar ei de la 23 de ani), femeile daneze își încep cariera la 19 ani (iar bărbații la 18 ani), iar grecoaicele la 25 de ani (bărbații la 24) mai arata datele Eurostat.
În toate statele membre, femeile își părăsesc casa părintească și se căsătoresc mai devreme decât bărbații, mai notează Eurostat. Diferențe întâlnim la bărbații din România care părăsesc locuința părintească cu 3 ani mai târziu decât europenii (românii pleaca la 30,3 ani, în vreme ce media europeană e 27,4 ani)
E drept, femeile românce aduc pe lume primul copil la 27 de ani, în vreme ce media europeană este de 29,5 ani, dar e doar o chestiune de timp până vom egaliza această vârstă cu UE.
O altă diferență semnificativă între femei și bărbați este dată de speranța de viață. În statele membre femeile trăiesc mai mult decât bărbații. Media UE a fost de 82,8 ani pentru femei și 77,2 ani pentru bărbați, o diferență de 5,6 ani.
Ar mai fi de notat faptl că în România peste 40% dintre femeile de peste 54 de ani trăiesc singure, în vreme ce la bărbați
procentul este de sub un sfert (sub un sfert din românii de 65 de ani și peste locuiesc singuri din totalul românilor din aceeași categorie de vârstă), mai arată datele Eurostat.