Sari direct la conținut

De ce Oprescu si de ce nu Blaga

Cotidianul

Inca mai interesante decat sondajul dat publicitatii acum doua zile de Realitatea TV au fost comentariile auzite din tabara dlui Blaga. Sigur ca, la prima vedere, electoratul pare incoerent. Cum sa votezi cu dl Oprescu primar general exact in masura in care votezi cu PDL pentru Consiliul General? Se repeta, oare, situatia din 2000, cand poporul bucurestean a decis ca dl Basescu sa fie primar alaturi de un Consiliu General inamic? Mie nu mi se pare ca e asa. Mie mi se pare ca electoratul reactioneaza corect la ceea ce i se da. El vede o campanie inexistenta si atunci, firesc, gandeste in reprezentari „haiducesti“, animat de o antipatie profunda fata de intregul sistem de partide politice.

Oricum, tabara dlui Blaga e cam pleostita. Precizez ca nu vorbesc neaparat despre staff-ul dlui Blaga, cat despre sustinatorii „civili“ ai dansului, caci cu cativa dintre ei am discutat imediat dupa ce sondajul a fost publicat. Asadar, aud dinspre ei doua intampinari, in fapt, motive menite sa le tina speranta vie.

Primul, ca sondajul s-a realizat prin telefon si, mai mult, prin telefonul fix. Pentru nespecialist, asta ar fi o dovada ca sondajul nu exprima fidel vocea bucurestilor. Nu sunt sociolog, dar stiu bine ca in Occident si, mai ales, in America, tara cu sistemul de sondaje cel mai performant, mai toate sondajele se fac prin telefonul fix. Asadar, un sondaj efectuat astfel nu e neaparat un sondaj defect. Daca sondajul o fi eronat, eroarea sta in alta parte. A doua intampinare este ca dl Blaga este in crestere, iar dl Oprescu in scadere. Adica, trendul e favorabil dlui Blaga.

Numai ca mai sunt zece zile pana la alegeri si chiar asa, cu dl Blaga urcand si dl Oprescu coborand, diferenta de recuperat e cam mare. Adevarata speranta sta in turul II. Dar daca intre cele doua tururi de scrutin campania dlui Blaga ramane la fel, ma tem ca si locul in clasament al dlui Blaga va ramane neschimbat.

Dupa parerea mea, acest sondaj arata ceva foarte clar: cand sunt pusi sa voteze strict in interiorul sistemului de partide, bucurestenii prefera PDL si, in general, dreapta (PDL si PNL fac 50%), daca li se da alternativa de a iesi din sistem, merg cu cel care simbolizeaza chiar iesirea din sistemul de partide politice. Partizanii dlui Blaga vor protesta imediat strigand ca dl Oprescu nu este deloc din afara sistemului de partide. Sunt absolut de acord, numai ca nu mie sau altor confrati trebuie sa le spuna asta, ci electoratului. Si, din cate vad, campania dlui Blaga nu spune deloc adevarul ca dl Oprescu este PSD. Preferand o campanie „de programe“, in care nu s-a putut distinge nici un program si in care toropeala se vinde drept civilitate, strategii dlui Blaga au gresit.

Dupa opinia mea, electoratul bucurestean nu prea tine cont de programe. Altfel nu se explica cum programul aiuritor al dlui Oprescu – despre autostrada suspendata vorbesc – ii aduce atatea procente. Eu cred ca logica votantului bucurestean nu e deloc rationala, ci este simbolica. Ce anume reprezinta un candidat este cu mult mai important decat ceea ce spune. Dl Oprescu reprezinta pentru bucuresteni omul nedreptatit de partide, iar succesul sau de etapa se datoreaza mai ales faptului ca bucurestenii sunt satui pana in gat de partide.

Oricine le apare drept „candidat antisistem“ este favorit in optiunile lor. Mai ales cand ruptura de partide s-a petrecut cu atata patetism si mediatizare pe cat s-a petrecut „inventarea“ candidatului Oprescu. Telenovela a avut doua acte. Primul: dl Oprescu invins de dnii Vanghelie si Geoana, desi poporul il vrea – avantaj Oprescu. Al doilea: dl Oprescu contestat de personaje tenebroase, imediat asimilabile manevrelor de partid, si dl Oprescu invinge la tribunal – iarasi, avantaj Oprescu. In partea cealalta, dl Blaga tace.

Integral in Cotidianul.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro