De ce pierde Italia postul de comisar european pentru justitie?
Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a decis ca – in cazul in care Franco Frattini demisioneaza din CE pentru a deveni ministru de externe in guvernul Berlusconi – portofoliul justiei si afacerilor interne va fi preluat permanent de Jacques Barrot, comisarul pe transporturi. Franta dobandeste un protofoliu ravnit, dar si dificil in contextul noilor prevederi privind amprentarea biometrica a cetatenilor non-UE, negocierilor cu SUA pentru programul Visa Waiver sau al importantei crescande a Directoratului in contextul prevederilor pe justitie ale tratatului de la Lisabona. Dar de ce il pierde Italia?
„Pentru a asigura coerenta si eficienta complexului si sensibilului portofoliu Justitie, Libertati si Afaceri Interne, presedintele a decis ca – in cazul in care vicepresedintele Frattini va demisiona din Comisie – sa ii ceara vicepresedintelui Barrot, care il inlocuieste momentan pe vicepresedintele frattini intr-un mod remarcabil, sa preia responsabilitatea portofoliului pentru restul mandatului”, a fost declaratia data marti de Johannes Laitenberg, purtatorul de cuvant al lui Jose Manuel Barroso si continuta si de un comunicat al Comisiei Europene.
Prin urmare, Italia pierde portofoliul justitiei, inlocuitorul lui Frattini urmand sa preia portofoliul trasporturilor, care pana acum fost condus de Jacques Barrot.
Franco Frattini a cerut un „concediu” de la Comisia Europeana din 14 martie pana in 15 aprilie pentru a participa la alegerile legislative din Italia, iar dupa victoria partidului sau, el si-a prelungit perioada de absenta pana in 28 aprilie.
AFP comenteaza ca un posibil motiv pentru care Frattini si-a prelungit concediul in loc sa demisioneze este pentru a nu permite guvernului in exercitiu, condus de Romano Prodi, sa ii numeasca succesorul la Bruxelles, in conditiile in care noul guvern nu va investit decat la inceputul lunii mai.
Premierul italian in exercitiu, Romano Prodi, si-a exprimat „profunda dezamagire” dupa ce a aflat prin agentiile de presa intentia presedintelui CE de a incredinta noului comisar italian portofoliul Transporturilor, daca Frattini demisioneaza.
Reamintind „prerogativele presedintelui Comisiei prevazute in Tratatul UE privitoare la atribuirea protofoliilor”, Prodi a tinut sa sublinieze ca „deciziile in materie sunt luate mereu in consultare cu guvernul tarii vizate”.
Italienii cu probleme
In momentul in care au inceput sa fie vehiculate nume ale posibililor inlocuitori ai lui Franco Frattini in Comisia Europeana, au aparut si voci care ii contestau. Eurodeputatii au cerut Italiei sa trimita „un candidat de calitate” si au anuntat ca audierea sa in Parlamentul European – de catre comisia de specialitate, care trebuie sa valideze propunerea facuta – va fi una extrem de dura.
Daca italianul succesor al lui Frattini ar fi preluat portofoliul acestuia, atunci el ar fi fost audiat de Comisia de Libertati Civile (LIBE) din PE, aceeasi comisie care l-a respins pe Rocco Butiglione, propunerea initiala a Italiei pentru comisia Barroso.
Butiglione facuse anterior comentarii nepotrivite la adresa femeilor si homosexualilor, declaratii care l-au determinat pe Barroso sa ceara o alta numire din partea Italiei. Votul negativ al eurodeputatilor nu ar putea sa impiedice numirea unui comisar european, insa lui Barroso i-ar fi greu sa ignore un astfel de vot.
Potrivit EUobserver, Mario Mauro si Antonio Tajani au fost numele rostite frecvent pentru a-l inlocui pe Frattini, iar cel din urma a fost si numele vehiculat de presa italiana. Tajani a primit o recomandare mai mult decat pozitiva – avand in vedere persoana care a facut-o – de la premierul luxemburghez Jean-Claude Juncker. El crede ca „Tajani este un candidat excelent pentru a-l inlocui pe Frattini”, iar nominalizarea acestuia este „mai mult decat o soapta in culise”.
Pe de alta parte, nu aceeasi parere o au despre italian colegii din PE, care nu-l cunosc prea bine pe Tajani, dupa 14 ani de prezenta in Parlamentul European, si care au remarcat ca nu s-a ocupat niciodata de un dosar important in toti acesti ani ca eurodeputat. El este liderul delegatiei Forza Italia din PE si este un apropiat al lui Silvio Berlusconi.
Dilema lui Barroso privind postul lui Frattini
Ce l-a facut pe Barroso sa atribuie portofoliul justitiei Frantei si lui Jacques Barrot? Sa fie vinovata persoana care ar fi putut veni din Italia sau pozitia lui Silvio Berlusconi, viitorul premier italian in urma alegerilor din aceasta luna, privind imigratia?
La scurt timp dupa victorie, Berlusconi a declarat ca va inchide granitele Italiei pentru imigrantii ilegali, in incercarea de a combate infractorii pe care i-a numit „armata raului”. In ultimele zile, dupa doua violuri atribuite unor imigranti, unul egiptean si altul roman, mai toata clasa politica italiana si-a inasprit discursul pe tema imigratiei.
Politicieni europeni au comentat ca ar fi vorba despre o combinatie a celor doua, Barroso incercand sa reduca riscurile ca un candidat italian pentru un astfel de portofoliu sa fie respins de Parlamentul European.
Grupurile socialist, liberal si al Verzilor din Parlamentul European si-au exprimat ingrijorarea ca un parlamentar de centru-dreapta din Italia ar putea prelua functia sensibila a lui Frattini, care se ocupa si de problemele de imigratie.
„Se pare ca Barroso a ascultat cu intelepciune Parlamentul si a evitat orice situatie stanjenitoare cu acest schimb de portofolii”, a comentat un liberal citat de Reuters. „Existau temeri majore ca Tajani este prea apropiat de Silvio Berlusconi si impartaseste vederile ferme ale acestuia in ceea ce priveste imigratia”, a adaugat el.
Un portofoliu cu dosare dificile
Frattini renunta la portofoliu lasand in urma o serie de chestiuni nerezolvate si in contextul in care tocmai a lansat o propunere legislativa majora privind amprentarea biometrica a cetatenilor non-UE care intra in spatiul statelor membre. Propunerea trebuie sa fie discutata si sustinuta in Parlamentul European in viitorul apropiat.
Mai mult, la nivelul UE exista negocieri cu SUA pentru eliminarea obligativitatii vizelor pentru cetatenii noilor state membre ale UE. In 18 aprilie Consiliul Justitie, Libertati si Afaceri Interne a votat acordarea unui mandat de negociere Comisiei Europene, insa exista deja state membre – Republica Ceha, Estonia, Lituania, Letonia, Ungaria si Slovacia – care au semnat recent acorduri bilaterale cu SUA, care permit includerea in acest program.
Aceste acorduri bilaterale ridica unele probleme politice si legale si pe care Bruxelles-ul nu le agreeaza. In locul acestor acorduri, Frattini sperase sa obtina un acord in numele tuturor tarilor membre in toamna acestui an. Cetatenii a 15 tari europene, printre care Romania, au in continuare nevoie de vize pentru a merge in Statele Unite.
Pe de alta parte, succesorul lui Frattini isi va prelua functia in conditiile in care granitele maritime sudice ale Uniunii vor deveni din nou o tema politica importanta, deoarece un mare numar de africani folosesc lunile de vara pentru a intreprinde calatorii periculoase pe mare in incercarea de a ajunge pe tarmurile europene.
In plus, incepand de anul viitor cand ar trebui sa intre in vigoare noul tratat european, portofoliul detinut de Frattini va castiga in importanta, pentru ca documentul elimina dreptul national de veto in mai multe domenii ale justitiei si politiei, accelerand luarea deciziilor si aparitia rezultatelor.