De vorba cu seful GTS Romania despre achizitia facuta de Deutsche Telekom, cresterea atacurilor de tip Denial of Service si costul acestora in internetul underground
Deutsche Telekom a finalizat in vara acestui an achizitia grupului polonez GTS, cu operatiuni si in Romania, tranzactie de 546 milioane de euro. Razvan Stoica, directorul general al GTS Telecom Romania, spune ca DT a facut aceasta achizitie pentru a se extinde pe zona de comunicatii fixe si pentru deservirea centralizata asigurata de GTS clientilor din regiune – un contract incheiat in Praga cu un client regional presupune deservirea acelui client atat la nivel local – in Cehia, dar si in Ungaria si Romania.
- Citeste in articol si despre cresterea atacurilor de tip Denial of Service (DDoS) prin care sistemele clientilor pot deveni nefunctionale asaltate de un trafic de net foarte mare si nelegitim si cat costa un astfel de atac in internetul underground.
Reporter:Deutsche Telekom a finalizat in luna iunie din acest an achizitia grupului polonez de comunicatii GTS. De ce credeti ca a cumparat inclusiv in Romania, luand in calcul ca DT controleaza si Telekom Romania (Romtelecom si Cosmote)?
Razvan Stoica: Operatiunile au fost cumparate din dorinta de a-si extinde capabilitatile in partea de fix in aceasta zona din Europa. Grupul GTS opereaza servicii complementare fata de telefonia mobila – omniprezenta in zona aceasta – si a fost o extindere si datorita portofoliului de clienti foarte tentant, datorita profitabilitatii si know how-ului in a opera serviciile fixe.
- Reporter: Nu asigura Telekom Romania (Romtelecom) zona de comunicatii fixe?
Razvan Stoica: Romania a fost o alegere la pachet. Unul dintre punctele forte ale GTS a fost functionarea ca grup si schimbul de servicii si acoperirea pentru clientii multi tara. Avem clienti care sunt deservicti in toate cele 5 tari din grup sau in 3 din cele 5 tari din grup . Deservirea era centralizata si Romania era un remote hands in cadrul unui contract unic. Un contract incheiat in Praga cu un client regional presupunea deservirea acelui client local – in Cehia, dar si in Ungaria si Romania, caz in care GTS din fiecare tara colabora si punea resursele la un loc astfel incat solutia era unica. Aceasta capabilitate a fost cumparata de Deutsche Telekom. Sigur ca Telekom are proprii clienti.
Avem si clienti comuni, mergem si pe idea de backup, unul dintre operatori este main (n.a principal) celalalt este backup (n.a de rezerva) datorita infrastructurii diferite pe care o oferim. Sigur Telekom nu se compara cu GTS luand in calcul magnitudinea retelei, insa GTS este mai agil si fasnet. Sunt categorii de clienti care prefera agilitatea. GTS este un operator cu o viteza de reactie mai mare decat orice alt operator traditional din celelalte tari.
- Reporter: Ce pozitie are GTS Telecom in piata de comunicatii din Romania?
Razvan Stoica: GTS se adreseaza segmentului de business din piata. Operatiunile au fost la 19 miloane euro, anul trecut, intr-o oarecare erodare de circa 900.000 de euro fata de anul anterior. Din punctul nostru de vedere, Deutsche Telekom nu trebuia sa-si faca o problema din monopolizarea vreunui segment din piata din Romania.
Anterior avizarii tranzactiei, Comisia Europeana a facut un studiu referitor la modul cum ar fi afectata concurenta din fiecare tara. Deutsche Telekom a anticipat acest lucru si nu a cumparat si operatiunile GTS din Slovacia.
In Romania ne situam la 1100 de clienti B2B plus clientii de wholesale care sunt inca 100 – vorbim de clienti mari – practic oricare din ceilalti operatori mari. Piata de wholesale este dinamica, operatorii fac schimburi de capacitati intre ei in mod curent, este ceva natural.
Noi concuram in special in piata din Bucuresti cu toti operatorii mari, inclusiv Telekom, dar si cu Orange, Vodafone, RCS&RDS, UPC, Euroweb, Prime Telecom, Ines si cam tot ce-i de referinta in Bucuresti. Suntem cel mai mare operator alternativ de comunicatii pe segmentul B2B.
Oferim alternativa la furnizorii traditionali de comunicatii. Categoriile de servicii pe care le oferim sunt accesul internet si pentru companii si pentru revanzatori (in regim wholesale), transport de date de mare capacitate sub diverse tehnologii, transmisii de date peste internet (VPN), servicii de voce standard si voce peste internet (VoIP), centre de date.
Avem un centru de date important in Bucuresti care face parte din lantul de centre de date al grupului GTS.
- Reporter: Revin la prezenta Deutsche Telekom in Romania. Cum ati simtit-o din iunie 2014 pana in prezent?
Razvan Stoica: Achizitia facuta de Deutsche Telekom a fost pentru noi o confirmare a capabilitatii logistice si este o oportunitate de a beneficia de experienta si know-howul DT in viitor. In particular in Romania, modificarile sunt nule. GTS a continuat sa functioneze la fel, nu avem o ‘imixtiune’ sa-i spunem din partea noului actionar. DT a fost preocupat in principal de rebrandingul Romtelecom si Cosmote care a necesitat destul efort din partea lor.
- Reporter: La ce va asteptati in perioada urmatoare?
Razvan Stoica: Ne asteptam la un aliniament strategic al serviciilor. GTS va avea acces la servicii si din portofoliul DT, ne asteptam sa beneficiem de resursele DT si sa incheiem anumite proiecte care sunt in aria noastra de competenta. Ne uitam sa vedem daca putem sa introducem si noi servicii din portofoliul lor – telefonia mobila dar si partea de acoperire de retea fizica sunt elemente care ne lipsesc.
DT nu are inca o strategie clara in privinta GTS Telecom in Romania. Este si motivul pentru care noi anul viitor avem deja aprobat un buget indepedent si care confirma si faptul ca facem bine ceea ce facem , operam un business corect si producem profit pentru actionar. Este un vot de incredere si de construit, DT va construi pe ceea ce exista.
Reporter: Datele de la Ministerul de Finante arata ca sunteti pe pierdere neta – peste 3,4 milioane lei in 2013. Este totusi o imbunatatire, daca ne uitam la anul 2012 unde pierderea neta a fost de 7,3 milioane lei.
Razvan Stoica: Noi ne ghidam dupa raportarea IFRS. Performanta o vedem in raportarea de grup. Sunt investitiile care vin din urma, imprumuturile la firmele mama sau aspectele financiare care schimba raportarea financiara.
Ne uitam la EBITDA. Preocuparea noastra a fost mereu pentru profit operational. Profitul net dupa taxe, restituirea imprumuturilor etc poate sa varieze.
- Reporter: Cum vedeti sfarsitul de an?
Razvan Stoica: Daca ne raportam la IFRS, rezultatele sunt in linie cu 2013, sunt foarte bune, conform cu bugetul. Avem o conservare a business-ului. Trendul este flat. Anul acesta a aparut reglementarea vocii la nivelul tarifelor de interconectare – in aprilie 2014 – reducere care a afectat si GTS Telecom in partea de venituri. Nu avem veniturile finale insa probabil ca au fost afectate insa ponderea veniturilor de voce in total venituri este sub 10%, deci nu ne va afecta mult. Profitul operational este si el in conservare si va fi in jurul a 5 milioane euro ca si anul trecut.
- Reporter: Planuri de investitii?
Razvan Stoica: Ne gandim sa extindem centrul de date din Bucuresti. De altfel serviciile de colocare si cloud sunt pe un trend ascendent, GTS fiind unul dintre principalii jucatori pe zone de servicii de cloud pentru B2B. Suntem prezenti cu aceste servicii inca din 2011. La inceput am facut vanzari in centre de date din reigune. Anul trecut am adus platforma de cloud si in centrul de date din Bucuresti. Am extins cu 25% acest centru de date, in urma unei investitii de 600.000 de euro. Suprafata a ajuns la aproape 400 metri patrati. Businessul de centru de date si cloud tinde sa fie undeva la 20% din veniturile noastre. Colocare inseamna gazduirea serverului clientului intr-un spatiu controlat sau oferirea unui serviciu complet prin inchirierea de servere catre client.
Anul viitor incercam sa extindem centrul de date cu probabil inca 25% dar inca avem proiectul in lucru. Trebuie aprobata investitia.
Cea mai mare provocare pentru anul viitor este sa ne mentinem business-ul. O cifra de investitii este inca subiect de discutii. Ne dorim consolidarea retelei pentru ca cresterea capacitatilor de date pe care piata le induce cere consolidarea ei cu elemente de mai noua generatie.
In acest an am lansat si solutia de protectie impotriva atacurilor de tip DDoS, pe care o vom dezvolta in continuare. Am avut chiar o vanzare majora catre unul dintre clientii nostri pe partea asta de protectie anti atacuri DDoS.
Serviciul acesta preia flowul de trafic inflamat si face filtrarea intre traficul legitim si cel articicial. Se opreste traficul artificil si este dat clientului doar traficul legitim. Solutia este in zona zecilor de mii de euro pe luna, in functie de capacitatea de acces la internet pe care clientul are nevoie pentru a fi filtrata.
- Reporter: Potrivit CERT-RO (Centrul National de Raspuns la Incidente de Securitate Cibernetica), un atac de tip Denial of Service (DDoS) este o incercare de a afecta disponibilitatea unor sisteme/servicii informatice sau comunicatii electronice. Sistemul tinta este atacat prin transmiterea unui numar foarte mare de solicitari nelegitime, ce consuma resursele hardware sau software ale acestuia, facandu-l indisponibil pentru utilizatorii legitimi. Conform raportului ENISA Threat Landscape din 2012, citat de CERT-RO, principalele motivari ale atacurilor de tip DDoS sunt hacktivismul, vandalismul si inselaciunea. Cat de grava este amenintarea atacurilor DDoS la nivelul clientilor GTS?
Razvan Stoica: Noi ca provider oferim un nivel implicit de protectie anti DDoS insa pentru protectia la atacuri de zeci de Gigabiti pe secunda (n.a Gbps) noi nu oferim protectie pentru ca investitia ar fi extrem de costisitoare comparativ cu preturile oferite in prezent la serviciile de internet.
Prin acest nou serviciu oferim protectie la 10-20 Gigabiti, dar pot fi clienti care pot cere protectie pentru 100 Gibabiti.
Noi avem spre 2000 de atacuri de tip DDoS catre clientii nostri in fiecare luna.
- Reporter: Explicati cum se manifesta un atac de tip DDoS
Razvan Stoica: Traficul acesta nelegitim poate veni si de la un laptop spart acasa. D-voastra aveti un laptop infectat despre care nu stiti, dar care este expus, nu aveti antivirus suficient de puternic etc. Cand merge prost internetul acasa exista posibilitatea ca laptopul sa fie spart si altcineva sa faca trafic ilegitim de la tine. Traficul ilegitim inseamna ca cineva aglomereaza upstreamul cuiva iar asta se face de pe 10.000, 100.000 sau cateva sute de mii de calculatoare infectate. Si atacul se face concertat.
Se comanda foarte multe cereri de incarcare ale unui IP de oriunde. Se pot face astfel de cereri catre o tinta sau catre mai multe tinte.
Scopul este sa fie blocate site-urile tinta. Sunt si atacuri care nu au in spate un motiv strategic sau economic neaparat. Poate fi ca un hobby al hackerilor, dar exista site-uri care nu sunt neaparat publice, desi IP-urile sunt publice, unde exista o bursa neagra a atacurilor unde platesti cu cardul ca sa fie atacata o tinta pe care tu o alegi. Inclusiv site-urile guvernamentale pot fi atacate astfel.
- Reporter: Despre ce site-uri vorbiti?
Razvan Stoica: Nu am vazut personal, dar am amici care au vazut si mi-au povestit. Nu poti face o cautare pe internet, trebuie sa-i stii IP-ul unui astfel de site. Si IP-urile acestea nu sunt stabile. Exista un underground internet unde se intampla lucrurile astea, o zona nevazuta. Specialistii pot sa acceada asemenea zone.
Povestea aceasta am auzit-o de la cineva care imi spunea ca acolo exista o oferta si zilnic e o innoire a ofertei. Spre exemplu, anunturi de genul: Putem sa facem atacuri cu 60 Gbps. Costa atat! Acolo nu se discuta despre tinte. Este ca si cum ai tranzactiona oameni. Este o treaba rece. Conteaza doar ideea de atac.
- Reporter: Cat costa un atac de tip DDoS?
Razvan Stoica: Este ieftin. Amicul asta zicea ca un atac de anvergura ar costa cateva sute de euro – vorbim de cateva zeci de Gigabiti pe secunda.
- Reporter: Revenind la cele 2000 de atacuri de tip DDoS catre clientii GTS in fiecare luna..
Razvan Stoica: Nu credem ca este ceva deosebit in acest numar. RCS poate sa aiba 20.000 de atacuri la ce retea au. Sau Telekom Romania. Atacurile acestea au efecte in masura in care reteaua este corect dimensionata sau subdimensionata. Daca este supradimensionata in principiu faci fata atacurilor fara sa ai un mecanism de oprire a lor.
Au fost intalniri la nivel guvernamental. Colaboram cu CERT-RO insa neavand clienti guvernamentali, suntem mai putin implicati.
- Reporter: Ce parere aveti despre un CERT privat?
Razvan Stoica: Sunt plusuri si minusuri in constituirea unui CERT privat.
Investitiile asociate sunt importante insa e problema de confidentialitate. Tot timpul te gandesti ca sunt concurenti unul langa altul care investesc intr-un hub in comun si nu stii ce date se schimba pe acolo, nu stii daca nu-ti fura informatii, deci exista suspiciunea de ingerinta a altora in reteaua ta si atunci trebuie niste reguli si un arbitru in privat. Nu cred ca se poate asa sindicalist.
Trendul este al cresterii numarului si al capacitatii si dimensiunilor atacurilor de tip DDoS.Banda atacatoare a ajuns de la sute de megabiti in prima decada a anilor 2000 la sute de gigabiti in prezent. Imi aduc aminte ca in 2002 am facut un sistem anti DDoS propriu care facea fata la atacuri de zeci si sute de megabiti pe secunda insa cu timpul nu a mai facut fata astfel ca a trebuit sa cumparam o solutie adecvata.
Spre exemplu inainte atacurile veneau de la unul sau un numar mai mic de IP-uri. In timp s-a facut distributia atacurilor, adica vine un atac mic de la foarte multe surse. Atacurile astea distribuite cer o logica mai sofisticata de recunoastere, pentru ca apoi sa filtrezi traficul.
Trendul a fost de crestere a numarului de surse, pentru ca accesul la internet a devenit tot mai facil la la nivel global si expunerea terminalelor lor a devenit mai facila pentru baietii destepti care fac scripturi si fac treaba asta automat. Nu va ganditi ca cineva ataca calculator cu calculator. Scriptul face o scanare automata la mii de calculatoare si cand sesizeaza vulnerabilitati de acces si ocupare a acelei resurse, de asemenea lucrurile se fac automat si incarca automat scriptul de ocupare. Ei nici nu aleg IP-urile. Scaneaza sute de mii de PC-uri si le ocupa automat.
Altcineva imi povestea ca exista o vanatoare dupa clustere de asemenea terminale sparte.
- Reporter: Vad ca sunteti destul de interesat de internetul underground..
Razvan Stoica: Trebuie sa stim ce se intampla, de unde ne vine raul. Eu nu am vazut, dar persoana care mi-a povestit mie este conectata la industrie si nu am motive sa n-o cred.
In anul 2000 am fost socat cand am descoperit un site care vindea carne de om. Noi il monitorizam si dupa un an doi nu l-am mai gasit acolo unde stiam noi. Daca cineva ar fi investigat site-ul acela, cel care-l detinea ar fi putut sa spuna ca este un joc, un fake, ca vrea sa socheze lumea, ca nu este nimic adevarat. Ce poti sa faci? Sa interzici acel site? Iti trebuie mult mai multe dovezi ..