Debenedetti, omul care ucide pe internet pentru a denunta slabiciunea presei si a retelelor sociale
- Redactia Hotnews
Scriitoarea JK Rowling, Mihail Gorbaciov, Fidel Castro sau papa: in 140 de caractere, Tommasso Debenedetti i-a „ucis” pe toti, prin intermediat Twitter, pentru a denunta „punctele slabe” ale mass mediei si „fragilitatea retelelor sociale”, scrie AFP.
Ultima victima a acestui profesor italian de literatura este autoareal celebrei serii Harry Potter.
Tommasso Debenedetti a creat saptamana trecuta un fals cont de Twitter cu numele maestrului romanelor de spionaj John Le Carre. „Cand am vazut ca are 2.500 de follower-i, printre care ziaristi de la mari ziare engleze, americane, germane, am decis sa-l fac pe John Le Carre sa scrie ca JK Rowling a murit intr-un accident”, a explicat acesta.
Mesajul a fost retransmis de sute de ori si o televiziune chiliana a anuntat chiar stirea.
Scopul? „Sa arat ca twitter a devenit o agentie de presa … si cea mai putin de incredere din lume”, adauga acesta.
„Din nefericire, jurnalismul functioneaza in viteza. O informatie falsa se raspandeste exponential si cand de exemplu un ziarist de la New-York Times +retwitte+ un mesaj, ii ofera credibilitate, chiar daca nu il publica. In cele din urma, toata lumea uita sursa originala”, argumenteaza el.
Pentru Tommasso Debenedetti – insista mult asupra celor doi „s” din Tommasso, deoarece, ironia sortii, prenumele sau este scris gresit in numeroase pagini care ii sunt consacrate pe internet -, falsa moarte a scriitoarei nu este o simpla intamplare. Sub postarile sale, zeci de personalitati au cunoscut „o moarte prematura”, potrivit expresiei lui Mark Twain, deoarece, adauga el, „twitter functioneaza foarte bine cu moartea”. El se lauda ca l-a constrans pe purtatorul de cuvant al Vaticanului, parintele Federico Lombardi, sa dezminta moartea papei, in urma unul fals tweet atribuit cardinalului Tarcisio Bertone, numarul doi la Sfantul Scaun. Sau ca a miscat cursul petrolului dupa ce a anuntat moartea presedintelui Assad … Ori ca a determinat actualizarea paginii Wikipedia consacrata lui Gorbaciov cu data decesului sau …
Aceste farse nu creeaza un sever prejudiciu victimelor lor? Debenedetti se apara: „Eu nu scriu decat de personalitati de prim plan care au toate mijloacele de a dezminti repede. Nu anunt moartea unui scriitor de rangul doi sau a vecinei mele de palier”.
Si apoi, dezminte falsa stire in ora imediat urmatoare primului tweet. „Nu vrea ca asta sa mearga dincolo de bula mediatica. Nu sunt un escroc”, subliniaza el, chiar daca printre titlurile sale de glorie figureaza mai multe pagini false pe „Facebook” – in special in numele lui Umberto Eco si Vargas Llosa, carora le atribuie afirmatii false.
„Vreau sa demonstrez fragilitatea mediei sociale, unde oricine poate fi oricine. Este un pericol enorm pe care vreau sa-l denunt”, afirma acesta, invitand ziaristii sa „fie mai prudenti, sa faca toate verificarile necesare, in special micile ziare, micile posturi de radio sau site-urile de stiri, care cad cu usurinta in capcana”.
Verificarea informatiilor? Debenedetti stie de ce vorbeste. Nepot al unui critic literar de renume in Italia, Tommasso Debenedetti este autorul mai multor interviuri cu scriitori celebri (70, spune el) publicate in mici ziare italiene precum La Nazione, Libero … si inventate in intregime!
Doar in momentul in care Philip Roth a descoperit farsa – ziaristii americani se intrebau asupra (falselor) afirmatii anti-Obama – a admis inselaciunea.
Nu cumva incearca acum sa-si teoretizeze propriile inselaciuni? „In niciun caz … Voiam sa vad pana unde merge”, se apara el.