Sari direct la conținut

Decretul italian de expulzare a imigrantilor, criticat de organizatiile internationale de apararare a drepturilor omului

HotNews.ro

Human Rights Watch critica decretul italian privind expulzarea imigrantilor infractori. „Documentul este clar indreptat impotriva romanilor si provoaca discriminari”, a declarat pentru RFI Romania Judith Sunderland, cercetator la Human Rights Watch, Biroul din Milano.

Ea apreciaza ca legea adoptata recent de guvernul italian a dat nastere unor manifestari xenofobe la adresa romanilor, actiuni ce trebuie condamnate.

„Politicienii trebuie sa ia o atitudine foarte ferma si sa condamne aceste actiuni. Trebuie sa sprijine anchetele impotriva celor care comit aceste infractiuni. Mi se pare ca multi politicieni din Italia au spus ce trebuia, in timp ce altii au intretinut focul si aproape ca au incurajat oamenii sa isi faca dreptate singuri. Decretul in sine a transmis un mesaj gresit.

A fost precipitat, din cauza unei crime teribile, care a provocat o revolta publica de inteles, iar modul in care a fost discutat arata clar ca este indreptat impotriva romanilor. Apoi, avem demolarea unor tabere nomade. Toate acestea, puse cap la cap, transmit mesajul ca toti romanii sunt criminali, romii sunt criminali si trebuie sa scapam de ei. Este in mod clar un mesaj inacceptabil”, a adaugat Judith Sunderland.

Antonio Marchesi, consultant juridic la Amnesty International Italia, afirma, intr-un interviu pentru RFI Romania si preluat de Rador, ca decretul Guvernului italian privind expulzarea imigrantilor care comit infractiuni ridica semne de intrebare in ceea ce priveste drepturilor omului.

„Expulzarile sunt decise de prefecti – care au putine sau chiar niciun pic de cunostinte juridice – doar in baza unor motive formulate foarte vag, ce tin mai degraba de siguranta publica decat de crime propriu-zise. Deci acei oameni sunt expulzati doar pentru ca sunt considerati de catre Politie sau de catre comunitatea locala un pericol pentru societate”, a explicat Matrchesi.

Oficialul Amnesty International a precizat ca aceste ordine de expulzare sunt puse imediat in practica, astfel ca nu se poate afla, de exemplu, daca acele persoane au fost macar condamnate sau daca au cerut azil in Italia. „Se aplica oricarui cetatean strain, inclusiv cetatenilor Uniunii Europene”, a mai spus Antonio Marchesi.

Romania vrea sa sesizeze Comisia Europeana

Premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat, joi, la Antena 3, ca uvernul ar putea sesiza Comisia Europeana in cazul Decretului-lege aprobat de Executivul italian, in functie de recomandarile ministerelor implicate care analizeaza situatia din punct de vedere juridic.

„Exista specialisti juristi care spun ca Decretul intra in conflict cu Directiva 38/2004 a Comisiei Europene.

In momentul de fata, Ministerul de Externe, Ministerul de Interne si Ministerul de Justitie lucreaza impreuna, este un colectiv care analizeaza din punct de vedere juridic aceasta Directiva, si, pe baza recomandarilor lor, este posibil – nu am decis inca, pentru ca nu au prezentat inca rezultatul – sa facem o scrisoare catre Comisia Europeana”, a spus Tariceanu.

Si presedintele Traian Basescu a declarat, duminica seara, ca va cere Ministerului de Externe sa sesizeze Comisia Europeana in legatura cu decretul adoptat de Cabinetul de la Roma.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro