Sari direct la conținut

Defrisarile ilegale sunt incluse in cadrul amenintarilor la securitatea nationala, potrivit unui proiect de lege adoptat de senatori. Legea va merge la promulgare

HotNews.ro
Defrisare Comana, Foto: Ministerul Mediului
Defrisare Comana, Foto: Ministerul Mediului

​Proiectul legislativ pentru includerea defrisarilor ilegale si a exploatarilor fara amenajament silvic in cadrul amenintarilor la adresa securitatii nationale a fost adoptat, luni, de Senat, care este si camera decizionala. Propunerea vizeaza completarea Legii privind siguranta nationala a Romaniei, avand caracter organic. Legea merge spre promulgare la Cotroceni.

Initiatorul legii, deputata PNL Lucia Varga, a depus legea la doar doua saptamani dupa protestele fata de defrisarile ilegale de la inceputul lunii mai.

Contactata de Hotnews dupa adoptarea tacita a legii de catre Camera Deputatilor, liberala Lucia Varga a declarat ca includerea defrisarii ilegale in lista amenintarilor la adresa securitatii nationale este necesara, intrucat: ”Defrisarile reprezinta un atentat la adresa sigurantei nationale. Padurea este un bun de interes public, este un factor de mediu care ne asigura siguranta comunitatilor in care locuim, daca se taie ilegal intr-o zona de protectie sau pe o suprafata extrem de mare, ne vom trezi ca vom avea alunecari de teren, ca vor fi amenintate comunitatile locale. Atunci nu mi se pare ca este prea mult”.

Varga a sustinut ca introducerea defrisarii ilegale ca vulnerabilitate la adresa sigurantei nationale este o responsabilizare a institutiilor pentru stoparea acestui fenomen, de care nu se poate ocupa doar Ministerul Mediului. Lucia Varga a declarat ca: ”societatea civila a fost extrem de vocala, cerinte absolut racordate in realitate si protesteledin luna mai ar trebui sa constituie pentru parlamentari un semnal de alarma pentru a promova legilor pentru protectia padurilor”.

De asemenea, un proiect legislativ asemanator a fost propus anterior de liberali, insa nu a trecut de votul final, fiind respins de PSD, potrivit deputatei liberale Lucia Varga.

Propunerea legislativa semnata de 51 de parlamentari liberali vizeaza completarea Art. 3 al Legii privind siguranta nationala a Romaniei nr. 51/1991 astfel:

  • defrisarile ilegale pe suprafete mai mari de 1 hectar, reducerea fara aprobari ilegale a consistentei unui arboret cu mai mult de 50% fata de prevederile amenajamentului silvic in vigoare 
  • exploatarea fara amenajament silvic a padurilor incadrate in tipurile functionale T1 si T2, stabilite conform normelor tehnice de amenajare a padurilor 

Padurile incadrate in tipul functional T1 se refera la padurile cu functie speciala pentru ocrotirea naturii, iar cele din T2 sunt paduri cu functii speciale de protectie situate in statiuni grele sub raport ecologic, potrivit site-ului Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro