Sari direct la conținut

Departamentul pentru Energie, dupa sesizarea de neconstitutionalitate facuta de Traian Basescu asupra legii privind reesalonarea acordarii de certificate verzi: Au fost respectate toate procedurile in relatia cu Comisia Europeana

HotNews.ro

Departamentul pentru Energie a transmis presei un punct de vedere privind sesizarea de neconstituţionalitate facuta miercuri de presedintele Traian Basescu asupra Legii privind reesalonarea acordarii de certificate verzi catre producatorii de energie regenerabila. Departamentul pentru Energie sustine ca au fost respectate toate procedurile în relația cu Comisia Europeană. Din comunicatul transmis presei reiese ca Departamentul pentru Energie se afla in proces de pregatire a documentelor necesare notificarii Comisiei Europene. Traian Basescu a trimis legea la Curtea Constitutionala motivand ca nu au respectate procedurile de notificare a Comisiei Europene in privinta modificarii unei scheme de sprijin.

„Putem observa faptul că, în opinia Comisiei Europene, procedura de notificare şi prenotificare, impusă de Articolul 108 alineatul (3) din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene, nu a fost respectată, fapt ce poate atrage declanşarea unei proceduri de infringement împotriva României”, se arata in sesizarea presedintelui. In sesizare este citata o scrisoare a Comisiei Europene din octombrie 2013 prin care se solicita autoritatilor romane o notificare oficiala in privinta intentiei de modificare a schemei de sprijin in domeniul energiei regenerabile. In aceeasi scrisoare, Comisia Europeana informa ca primit o serie de plangeri legate de aceasta intentie a autoritatilor romane. HotNews.ro a prezentat inca de la inceputul lunii ianuarie continutul acestei scrisori.Vezi aici sesizarea presedintelui

  • Raspunsul Departamentului pentru Energie

„Autoritățile române au prenotificat, pe Regulamentul 794/2004 art.4, procedura simplificată.

Scrisoarea DG Comp. din 03.10.2013 vine ca urmare a faptului că, deși măsurile par a fi compatibile, totuși multiplele modificări ale schemei de sprijin necesită o evaluare aprofundată. Astfel, s-a solicitat notificarea în procedură normală, conform Regulamentului 659/1999. Notificarea în procedură normală oferă Comisiei un timp mai mare pentru evaluare. Reamintim faptul că dezbaterea OUG 57/2013 a fost reluată în Parlament pe 5 decembrie 2013, cu propuneri semnificative de modificare (abrogarea a doua măsuri din OUG nr.57 – limitarea acreditărilor și preluarea energiei în baza contractelor ferme; modificarea cotelor anuale obligatorii de producție de energie regenerabilă susținută prin sistemul de promovare; amendarea prevederilor privind amânarea de certificate verzi și tranzacționarea certificatelor verzi; amendamente semnificative la Legea nr.134). Amânarea notificării la Comisie a avut în vedere evitarea transmiterii spre evaluare a unor măsuri contradictorii și evitarea reluării procedurii de notificare.

Prin adresa nr.100.056/13.01.2014, Departamentul pentru Energie a solicitat consultanţa Consiliului Concurenţei privind posibilitatea notificării consolidate a măsurilor cuprinse în OUG nr.57/2013 şi a celor dispuse din Legea de aprobare a OUG nr.57/2014. Consiliul Concurenţei consideră, prin adresa de răspuns nr. 232/21.01.2014, că notificarea ar trebui să se facă pe baza Legii pentru aprobarea OUG nr.57/2013, adoptată în Parlamentul României, cu consultarea prealabilă a acestuia privind intenţiile de menţinere a legii în forma adoptată.

Prin adresa nr. 100.223/29.01.2014, adresată domnului Mihai Alexandru Voicu, Ministrul delegat pentru relaţia cu Parlamentul, a fost solicitat acceptul Parlamentului pentru notificarea în formă consolidată a OUG nr.57/2013.

În data de 04.02.2014, Departamentul pentru Energie a transmis prin Consiliul Concurenţei şi Reprezentanţa permanentă de la Bruxelles, în atenţia DG Comp., o notă informală care cuprinde expunerea detaliată a măsurilor consolidate ce urmează a fi notificate.

În data de 21.02.2014, Departamentul pentru Energie a transmis la Consiliul Concurenţei şi ANRE, spre consultare şi completare, documentaţia aferentă pentru îndeplinirea procedurii de notificare a modificărilor şi completărilor la schema de sprijin prin certificate verzi.

Documentația trimisă pentru consultare, pe 21 februarie 2014, în vederea notificării finale, cuprinde versiunea consolidată a măsurilor prevăzute de Legea nr. 134/2012, de Ordonanța de Urgență 57/2013 și de Legea de aprobare a OUG nr.57/2013 nepromulgată.

Comisia Europeană a fost în mod constant informată asupra modificărilor propuse de OUG 57/2013 și de Legea de aprobare a OUG nr.57, prin intermediul Consiliului Concurenței, instituția de contact în relația cu CE pe problematica ajutorului de stat”.

Reamintim ca Traian Basescu a cerut la inceputul lui ianuarie reexaminarea Legii privind amanarea acordarii unui numar de certificate verzi pentru producatorii de energie regenerabila.Motivul cererii era incalcarea unui articol din Tratatul privind functionarea Uniunii Europene, potrivit caruia Comisia Europeana „este informata in timp util pentru a-si prezenta observatiile cu privire la proiectele care urmaresc sa instituie sau sa modifice ajutoarele”. In schimb, Departamentul pentru Energie a considerat ca in cererea presedintelui Traian Basescu de reexaminare a Legii privind certificatele verzi sunt „informatii eronate”.

  • Potrivit presedintelui, Comisia Europeana a trimis o scrisoare autoritatilor romane, pe 3 octombrie, prin care sublinia necesitatea prenotificarii, obligatie neindeplinita pana in prezent de catre Guvernul Romaniei.
  • A doua zi, Departamentul pentru Energie a dat o replica presedintelui spunand ca in cererea de reexaminare exista „informatii eronate” deoarece Comisia a fost prenotificata. Insa nu s-a ajuns la notificare deoarece urma ca OUG privind reesalonarea certificatelor verzi sa fie modificata in Parlament.  „Pentru a nu oferi Comisiei spre evaluare masuri contradictorii care sa conduca la reluarea procedurii, notificarea a fost amanata pana la finalizarea dezbaterilor din Parlament si adoptarea legii”, a explicat Departamentul pentru Energie motivul pentru care nu a trimis notificare oficiala.
  • HotNews.ro a obtinut scrisoarea Comisiei in care se arata ca intr-adevar a fost trimisa o prenotificare, insa nu este suficienta pentru adoptarea unei decizii. Comisia considera ca proiectul de notificare este insuficient, motiv pentru care solicita autoritatilor romane informatii suplimentare. In aceste conditii, Comisia solicita notificarea formala a masurii prin care sa transmita informatiile suplimentare solicitate.

Vezi aici mai multe detalii despreScandalul certificatelor verzi din energie: Ce a transmis Comisia Europeana Romaniei

Legea blocata de presedinte este de aprobare a Ordonantei de Urgenta a Guvernului care prevede amanarea subventiilor acordate prin certificate verzi pentru producatorii de energie „verde”, subventii care valoreaza conform estimarilor zeci de milioane de euro. Legea prevede amanarea temporara, incepand cu 1 iulie 2013, a acordarii unui numar de certificate verzi pentru fiecare 1 MWh produs de centrale electrice hidro noi cu puteri electrice instalate mai mici sau egale cu 10 MW (un certificat verde) de centrale eoliene (un certificat verde), respectiv de centrale electrice solare (doua certificate verzi). Inainte de modificare, legislatia (Legea 220/2008) prevede ca centralele eoliene primesc 2 certificate verzi pana in 2017, respectiv 1 certificate verde dupa 2018. Pentru centralele fotovoltaice erau prevazute 6 certificate, iar in cazul microhidrocentralelor noi cu putere instalata de el mult 10 MW 3 certificate si 2 certificate daca microidrocentralele sunt retehnologizate.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro