Sari direct la conținut

Deputatii au salvat-o pe Elena Udrea de la arest preventiv; au incuviintat doar retinerea si urmarirea penala. Votul a fost controversat, bilele au fost incurcate "cu buna stiinta" de cativa deputati

HotNews.ro
Elena Udrea, Foto: Agerpres
Elena Udrea, Foto: Agerpres

Elena Udrea a scapat miercuri de arestarea preventiva pe care DNA a solicitat-o in al treilea dosar pe numele sau, dupa ce deputatii au respins cererea procurorilor. Deputata nu a scapat insa cu totul, intrucat cererea de retinere pentru 24 de ore a fost adoptata – au fost 123 de voturi „pentru” si erau necesare 122, aceasta fiind o situatie in premiera la votul pe cererile justitiei in parlament.

De asemenea, in primul vot dat miercuri, deputatii au incuviintat cererea de urmarire penala a DNA, aici nefiind emotii – 193 voturi „pentru” si 106 „impotriva”.

Numararea votului la cererile de retinere si arestare a fost una cu cantec, intrucat au existat cativa deputati „confuzi” care au pus mai multe bile intr-o urna, sau au inversat urna pentru cererea de retinere cu cea pentru cererea de arestare.

Acest lucru s-a intamplat pentru ca votul pe cele doua cereri s-a desfasurat in paralel – deputatii aveau in fata patru urne si in maini patru bile – cate o bila alba si una neagra pentru fiecare cerere, pe care ar fi trebuit sa le puna in cele doua perechi de urne alba/neagra.

  • Un fapt demn de semnalat este ca, potrivit regulamentului Camerei Deputatilor, votul cu bile presupune doar o urna alba si doar o urna neagra. Redam articolul aferent din regulament:
  • Art. 126
    Votul prin bile se desfasoara astfel: in fata presedintelui Camerei Deputatilor se aseaza o urna alba si una neagra. Deputatii vin pe rand la urne, dupa ce primesc de la secretari cate doua bile, una alba si una neagra, pe care le introduc in cele doua urne. Bila alba introdusa in urna alba si bila neagra introdusa in urna neagra inseamna vot ‘pentru’, iar bila neagra introdusa in urna alba si bila alba introdusa in urna neagra inseamna vot ‘contra’; pentru ‘vot nul’, ambele bile se introduc in urna neagra. Biroul permanent hotaraste asupra mijloacelor prin care se asigura caracterul secret al votului.

Liderul de grup al deputatilor PSD, Marian Neacsu, a declarat jurnalistilor ca aceasta nu a fost o ideea buna si ca nu se va mai proceda asa. „Cred ca au fost incurcaturi cu buna stiinta” a declarat el. „Din punct de aritmetic nu a fost nicio problema” a mai explicat el.

In total, au existat 242 de voturi exprimate la cele doua cereri de retinere si arestare.

Numararea voturilor a durat peste o ora, un timp record.

La iesirea din sala de plen, Udrea a precizat ca nici nu se astepta sa fie incuviintata cererea de arestare, a treia in cazul sau. „Ce pericol sunt eu acum pentru fapte presupus de acum sase ani? Asta-i circ, nu-i justitie”, a spus.

„Eu cred ca au dat-o ca la rabin. Adica, hai sa fie una si pentru procuror, una si pentru Udrea. Cred ca asa au dat-o. Pentru ca e imposibil sa nu fi fost voturi anulate, stim cu toti ca au fost. Eu vreau sa fiu retinuta si vreau sa port din nou catuse. Haideti, daca e circ, sa fie pana la capat!’.

Udrea a mai spus ca nu va contesta procedura de numarare a votului, desi la un moment dat s-a dus din sala de plen in sala unde comisia de numarare finaliza procesul.

Votul pentru cele trei cereri a fost secret, cu bile. Desi atat liderul PNL Alina Gorghiu cat si liderul PSD Liviu Dragnea au anuntat ca deputatii din partidul pe care il conduc vor vota „la vedere”, cei mai multi deputati au votat secret.

DNA a cerut marti ministrului Justitiei sa solicite Camerei Deputatilor incuviintarea urmaririi penale, retinerii si arestarii preventive a deputatului Elena Udrea, intr-un nou dosar in care aceasta este acuzata de luare de mita, trafic de influenta, spalare de bani, instigare la abuz in serviciu si fals in declaratii.

Desfasurarea LIVE TEXT a votului de miercuri:

Ora 18.17: S-a incuviintat cererea de retinere, s-a respins cererea de arestare. Cererea de retinere a fost votata cu 123 voturi „pentru”, insa cea pentru arestarea preventiva a primit doar 115 voturi „pentru”.

Ora 17.57: Elena Udrea a iesit din sala de plen, impreuna cu consiliera si a intrat in sala unde se numara voturile. „Vreau sa vad ce se intampla” a spus ea. A iesit dupa circa trei minute spunandu-le jurnalistilor ca numaratoare este aproape de final.

Ora 17.40: Nu se stie rezultatul de la cererea de retinere. Potrivit unor surse, s-a trecut si la numararea voturilor pentru cererea de arestare.

Ora 17.22: Inca nu s-a solutionat problema numararii voturilor de la cererea de retinere. Comisia de numarare decide in ce fel se numara, intrucat au fost mai multe bile bagate in urna alba. Potrivit unor surse, in urna neagra erau 119 bile negre, insa in urna alba erau 125 de bile albe. Teoretic, ca procedura, se iau in considerare bilele albe din urna alba. Drept pentru care, daca se tine cont si in acest caz tot de „alb”, cererea este incuviintata. Daca se tine cont de „negru”, este respinsa.

Ora 17.02: !!! Voturile se renumara, potrivit unor surse, intrucat au fost cativa deputati care au bagat mai multe bile intr-o singura urna.

Ora 16.57: Cererea de retinere a fost respinsa, nu a intrunit numarul necesar de voturi. Au fost doar 119 voturi „pentru” si 142 impotriva – surse

Ora 16.55: Au votat 242 de deputati. Prin urmare, ar fi nevoie de 122 voturi „pentru” asa incat cererile sa fie incuviintate.

Ora 16.46: S-a incheiat votul. Elena Udrea a fost prezenta in sala, insa a stat in banca si nu a votat la niciuna dintre cereri.

Ora 16.25: Liviu Dragnea a votat cu bilele la vedere pentru incuviintarea ambelor cereri. Si Alina Gorghiu a votat tot „pentru”, la vedere.

Ora 16.20 Se voteaza cererile de retinere si de arestare preventiva, in paralele, in patru urne. Exista cate o urna alba si una neagra pentru fiecare cerere (amintim procedura – bila alba in urna alba si bila neagra in urna neagra inseamna vot „pentru”, bila alba in urna neagra si bila neagra in urna alba inseamna vot „contra”). In sala sunt la aceasta ora mult mai putini deputati decat la votul precedent.

Cvorumul necesar de sedinta la acest vot este de 192 de deputati (jumatate plus unul din numarul deputatilor, 382). Este nevoie de jumatate plus unu din numarul de voturi valabil exprimate pentru incuviintarea cererilor.

Ora 15:56 Din cele 299 voturi valabil exprimate, 193 au fost pentru inceperea urmaririi penale, 106 impotriva. Au existat sase voturi nule.

Ora 15.40 S-a incheiat votul, 325 de parlamentari au fost prezenti. Cei mai multi deputati nu au votat cu bilele la vedere. Mai multi deputati ii acuza pe colegii din PSD ca au votat impotriva ridicarii imunitatii parlamentare a Elenei Udrea

Ora 15.37: Elena Udrea sta de vorba cu Ludovic Orban in timp ce votul se apropie de final. Este insotita de o consiliera

Ora 15.17: S-a inceput votul pe cererea de urmarire penala a Elenei Udrea. Sunt circa 300 de deputati prezenti.

Ora 14.40 S-a constituit comisie de numarare de voturilor. S-a inceput votul pe legile din lista de vot final, ulterior se vor vota cererile.

  • Procedura usor complicata in plen: Votul pe aceasta cerere se va da la finalul zilei, dupa votul final care va avea loc pe legile aflate pe ordinea de zi. Dupa acest vot, se va vota cerera de urmarire penala, iar abia dupa ce se afla rezultatul acesteia se va trece la votul pe cererile de retinere si arestare preventiva.

Ora 14.30: Remus Cernea, singurul deputat care a luat cuvantul: „Sunt foarte sceptic daca aceste arestari succesive fac bine justitiei. Acestea nu duc spre un demers usor de inteles. S-ar putea sa decredibilizeze DNA-ul. Atentie, ma tem sa nu riscam sa ajungem la un exces de arestari preventive care nu servesc actului de justitie.”

Ora 14.28: Elena Udrea si-a incheiat pledoaria.

Ora 14.10 Vorbeste Elena Udrea:

  • Sunt a treia oara in fata dumneavoastra. Am stat 7 zile in arest preventiv, apoi in arest la domiciliu, apoi 72 de zile in arest preventiv, apoi in penitenciar la Targsor. 
  • Pentru a treia oara in opt luni vin sa vorbesc. Cazul Elena Udrea este doar forma cea mai acuta a luptei pentru preluarea puterii.
  • Tinteste acapararea puterii de catre un sistem format din servicii secrete, reprezentanti de forta.
  • Perdeaua de fum este lupta anticoruptie. Un demers genial, pentru ca are suportul popular.
  • Nimic nu merita sa abandonam statul de drept si democratia. Nu avem voie sa uitam ce s-a intamplat in timpul dictaturii lui Nicolae Ceausescu.
  • Da, avem nevoie ca cei care gresesc sa plateasca. Toate acestea trebuie facute in spiritul statului de drept. 
  • Politicienii, buni sau rai, merg in fata poporului. Sistemul nu se supune judecatii poporului, odata ce ajunge la putere nimic nu il mai poate opri, doar o revolutie.
  • Sistemul nu are fata.
  • Ce stat de drept este acela in care un om este arestat preventiv nu este intrebat macar de acuzatiile care i se aduc? 
  • Ce pericol o reprezinta un om aflat sub control judiciar de 130 de zile? Ce fapte recente ale mele justifica o noua cerere de arestare?
  • Sunteti chemati sa dati un vot in orb. Trebuie sa fiu redusa la tacere, pentru ca atunci cand am iesit nu am tacut.
  • Trebuie sa fiu trimisa in beci.
  • Urmarirea penala nu incepe in momentul in care dvs dati un vot. Procurorul da o rezolutie de urmarire penala. Insa nici macar aparenta de legalitate nu ii mai intereseaza.
  • Am ajuns de frica propriilor slabiciuni, complexati de imaginea publica pe care o avem, de credibilitatea scazuta a institutitiei, sa fim din ce in ce mai mult arma prin care sistemul actioneaza impotriva noastra.
  • Cazul Ponta arata implicarea DNA in lupta politica. Este evident ca se incearca schimbarea guvernului Ponta. 
  • In democratie, guvernarile se schimba prin vot popular.
  • La fel se doreste schimbarea celui de-al doilea om in stat.
  • Nenumarate dosare care apar ca ciupercile dupa ploaie pe numele meu. Cei care ma aresteaza azi au stat cu mine la masa. De ce nu au spus de atunci? Ori au fost complici, ori nu au stiut si au fost incompetenti, ori eu nu sunt corupta.
  • Indiferent cat de parteneri cu sistemul va considerati, fiti convinsi sa va veni si randul vostru. …Plecati de buna voie acasa sau plecati la puscarie. 
  • Spre deosebire de celelalte doua dosare, in acest caz stiu lucruri si le voi spune daca sunt intrebata.
  • Nu am luat niciodata bani de la Buzaianu. Daca vobim insa de acuzatii de finantare a campaniilor electorala, atunci cred ca discutia trebuie sa fie onesta, sa se refere la toata clasa politica din ultimii 26 de ani.
  • Aceasta practica a finantarii cmapaniilor duce la coruptie, pentru ca cei care dau bani vor sa si-i recupereze ulterior prin contracte cu statul.
  • Denuntatorii raman liberi in baza noului cod penal. Oameni prinsi cu spaga dau vina pe deputati pentru a scapa.
  • Nu am fost cel mai bun ministur, nu am fost cel mai corect politician. Mereu am ales sa spun adevarul. Va spun dvs adevarul despre ceea ce stiu.
  • Resping acuzatiile in mod categoric in forma in care le-a facut parchetul.
  • Oamenii economici autohtoni umplu puscariile, isi inchid firmele si lasa loc companiilor multinationale.

Ora 14.08: Vicepresedintele Comisiei Juridice prezinta raportul comisiei pentru cererea de urmarire penala.

Amintim ca cererile de retinere si arestare preventiva ale Elenei Udrea in noul dosar DNA nu au intrunit numarul necesar de voturi la votul dat vineri in comisia juridica, urmand ca plenul sa dea votul decisiv. Pe de alta parte, deputatii juristi au avizat favorabil cererea de urmarire penala a Elenei Udrea.

***

„Cred ca colegii juristi au fost logici cand au analizat solicitarea: sunt in control judiciar, o instanta a decis ca nu sunt pericol pentru societate. Cum am devenit pericol in ultima luna in asa fel incat DNA sa ceara arestare preventiva in cazul meu? Nu am fost audiata. Poate daca DNA nu s-ar fi grabit cu acest circ al arestarii preventive, ci m-ar fi chemat sa imi ia declaratii poate ar fi constatat ca stiu lucruri, le voi spune si poate nu mai era nevoie sa trimita cerere de arestare preventiva. Un al treilea argument: s-a transmis si cerea de urmarire penala si de arestare preventiva in conditiile in care intai trebuie inceputa urmarirea penala, abia ulterior s-ar putea cere arestarea preventiva. Totul a fost facut pe repede inainte. Sa o mai arestam pe Elena Udrea” a declarat fostul ministru miercuri, la Parlament, citata de Agerpres.

Udrea a mai spus ca ar trebui instituita „o procedura in Statut (Statutul deputatilor – n.r.), procedura Elena Udrea”. „Deci, periodic avem o procedura de vot pentru arestarea Elenei Udrea. Ma gandesc ca e bine sa o punem in Statut”, a adaugat Udrea.

***

„Nu putem intr-o tara sa ne gandim ca corupta coruptilor este Elena Udrea”, a declarat, vineri dimineata, fostul ministru, care s-a dus din nou la Parlament pentru a isi studia noul dosar.

„Clasa politica redusa la tacere, presa redusa la tacere, cine mai are voie sa vorbeasca in Romania?”, a adaugat Elena Udrea, afirmand ca „nu stiu de ce numai eu sunt chemata sa dau explicatii pe denunturile tuturor care s-au decis sa scape facand denunturi desptre Elena Udrea”.

Cititi siElena Udrea, val de amenintari: Sunt lucruri pe care abia astept sa le povestesc procurorilor / Stiu foarte multe lucruri despre oamenii din SRI si DNA / Am inceput sa scriu o carte si acolo voi spune foarte multe lucrur

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro