Sari direct la conținut

Deputatul Tolstoi se luptă cu „industria transgenderilor din Vest care se infiltrează și în Rusia”. Comentator pe internet: „Slavă Domnului, în sfârșit vom trăi bine!”

HotNews.ro
Deputatul rus Piotr Tolstoi, Foto: Eva MANHART / AFP / Profimedia
Deputatul rus Piotr Tolstoi, Foto: Eva MANHART / AFP / Profimedia

Cu motivația că „industria transgenderilor din Vest încearcă să se infiltreze și în țara noastră”, 400 de deputați ruși vor să interzică operațiile de schimbare de sex și terapiile hormonale. Inițiativa a stârnit discuții aprinse pe internet.

Nu mai puțin de 400 de deputați ruși din Duma de Stat au semnat un proiect de lege prin care se va interzice orice intervenție chirurgicală, dar și terapia hormonală, în scopul schimbării sexului.

Unul dintre inițiatorii proiectului, deputatul Piotr Tolstoi, fost prezentator la principala televiziune din Rusia „Pervîi canal”, a explicat pe contul său de Telegram că actul normativ este necesar, pentru că „industria transgenderilor din Vest încearcă să se infiltreze și în țara noastră.”

Chiar dacă nu are importanța războiului cu Ucraina, subiectul este dezbătut de ruși pe internet, inclusiv la secțiunea de comentarii a puținelor portaluri din țară care mai permit acest lucru. Am adunat câteva opinii, unele fiind de acord cu inițiativa legislativă, altele tratând-o cu ironie.

Inițiatorul legii: „Noi păstrăm Rusia pentru urmași”

Autorul proiectului de lege care interzice operațiile pentru schimbare de sex susține că la această inițiativa au contribuit mult deputații din „grupul interfractional pentru protejarea valorilor creștinești”, dar și președintele Dumei de Stat, Veaceslav Volodin.

„De ce facem acest lucru? Noi păstrăm Rusia pentru urmași, cu valorile sale culturale și familiale, cu tradițiile sale străvechi, punând o barieră în calea infiltrării ideologiei anti-familiale occidentale”, a scris Piotr Tolstoi pe canalul său de Telegram.

Proiectul de lege a stârnit un val de discuții printre utilizatorii de pe internet. Mulți dintre ei au reacționat cu ironie, în condițiile în care comentariile lor sunt postate sub anonimat.

„Este întotdeauna îmbucurătoare relevanța afacerilor „Dumei boierilor”. Și totul pentru că acționează conform unui plan înțelept al țarului-tată. Doar o întrebare nu este clară: dacă o femeie rusă, puternică, nu mai poate avea copii și dorește să devină un adevărat apărător al patriei și să compenseze pierderile eliberatorilor, cum ar trebui să procedeze? Și cine, dacă este cazul, va adăuga caracteristicile necesare?”, a scris un utilizator.

„Slavă Domnului, în sfârșit, vom trăi bine!!! (dar asta nu e sigur)”, s-a exprimat pe Telegram, cu ironie, alt utilizator.

„Acum, cu siguranță, îi vom învinge pe toți…)”, a ironizat altul această inițiativă.

„Ce drept au structurile de autoritate să se amestece în sfera personală? Dacă natura intervine în momentul nașterii unei persoane și aceasta trebuie să-și clarifice identitatea de gen, de ce oamenii trebuie să sufere și să fie excluși în societate?” , se întreabă încă o persoană.

„Este necesar să se interzică piercingul (cu excepția urechilor) și tatuajele – acestea sunt manifestări ale vulgarității care creează un pericol real pentru sănătate!”, susține un alt utilizator.

„Avem experți specializati în acest domeniu? Ce fel de anomalii congenitale sunt indicii pentru implementarea a ceea ce, se pare, nimeni nu ar trebui să facă și nu are experiență? Ce să faci, de exemplu, cu un Vova, care, după o călătorie în Thailanda, a devenit Veronica (n.r.- această țară este renumită pentru că aici se fac operații de schimbarea sexului)?”, scrie altul.

„Oamenii care se cred Napoleon sau o bufniță sunt tratați în spital. Ei nu se fac bufniță. La fel este și aici. Un bărbat care vrea să fie femeie rămâne bărbat și după operație. Iar un bărbat sănătos nu vrea să aibă o relație cu o astfel de „femeie””, a afirmat încă un cititor.

„Lăsați nehotărâții să meargă la Gayropa (n.r.- aluzie la Uniunea Europeană), acolo nu vor fi proscriși, ci vor fi exact printre ai lor”, crede alt comentator de pe internet.

Ce efecte colaterale ar putea avea această inițiativă?

Cunoscuta publicație meduza.io și-a pus câteva întrebări referitoare la această inițiativă, analizând legislația actuală a Federației Ruse.

Problema apare în condițiile în care pentru că mai multe operații, cum ar fi mastectomia (excizia chirurgicala a glandei mamare), sunt efectuate și persoanelor care au anumite indicații medicale și nu urmăresc schimbarea de sex.

Problema este că în actele normative și legale din Rusia nu se specifică motivele pentru care se poate efectua o îndepărtare a sânului.

Compania de servicii juridice „Facultatea de Drept Medical”, atrage atenția că în Nomenclatorul de Servicii Medicale, mastectomia este inclusă în secțiunea „tratament chirurgical”. Cu alte cuvinte, dacă o persoană prezintă un risc ridicat de cancer de sân aceasta ar putea să-și facă o intervenție chirurgicală care ar intra sub incidența noului act normativ.

În mod teoretic, situația ar putea fi salvată de către recomandările clinice sau standardele de îngrijire medicală pentru diagnosticul „transsexualism”.

Cu toate acestea, în Rusia nu există astfel de documente. Mai exact, există doar un standard de îngrijire medicală în condiții ambulatorii: conform acestui document, Ministerul Sănătății al Federației Ruse recomandă terapie hormonală, nu și intervenții chirurgicale.

Unii apărători ai drepturilor omului au criticat proiectul de lege, declarând că acesta poate impune oamenilor care vor să-și schimbe sexul, să ia „măsuri radicale”.

„În Rusia, obținerea permisiunii pentru o astfel de intervenție este foarte dificilă. Dorința unei persoane de a-și schimba genul nu este suficientă. S-a efectuat o expertiză specială în mai multe etape. Oamenii au investit atât de mult timp în acest proces, încât, dacă dorința lor nu ar fi fost neadevărată, ar fi dispărut.

În principal, permisiunea pentru o astfel de intervenție a fost acordată celor care erau unici în felul lor. Pentru asemenea persoane, aceasta reprezintă mai mult decât o componentă psihologică. Prin adoptarea unui astfel de proiect de lege, există riscul ca unei persoane să i se refuze accesul la servicii medicale specializate de înaltă calitate”, a declarat Eva Merkacheva, membră a Consiliului pentru Drepturile Omului în Rusia pentru lenta.ru.

În nota explicativă a proiectului se menționează că în perioada 2016-2022, 2990 de persoane au depus cerere pentru înlocuirea pașapoartelor în baza schimbării de gen.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro