Der Standard: Cât de mari sunt pensiile în Austria și cum cheltuielile pentru asigurarea lor vor crește cu până la două treimi până în 2024
- Redactia Hotnews
Când poate începe pensionarea și de ce depinde valoarea pensiei? Multe discuții despre pensii se referă în special la vârsta de pensionare. Întrebarea: cui îi este permis să intre în bine meritata pensionare și în ce moment? – îi preocupă, pe lângă politică, pe cei în cauză. În plus, nivelul pensiilor joacă, în mod natural, un rol major în dezbatere.
În general, vârsta legală de pensionare este cea de 65 de ani pentru bărbați și 60 de ani pentru femei, reglementare care se aplică în prezent tuturor celor născuți înainte de 2 decembrie 1963. În următorii ani, vârsta de pensionare a femeilor va crește treptat, astfel încât, începând cu anul 2033, se va aplica vârsta standard de pensionare, 65 de ani atât pentru bărbați, cât și pentru femei. În plus, este acceptat să se lucreze peste vârsta legală de pensionare, fapt care are un efect pozitiv asupra cuantumului pensiei.
În Austria, multe persoane se pensionează înainte de vârsta legală, motiv pentru care vârsta medie de pensionare în 2019 a fost 60,3 ani. După cum arată anumite grafice, bărbații s-au pensionat în medie la 61,3 și femeile la 59,5 ani. În Austria, pensia medie pentru retragerea din activitate la limită de vârstă a fost de 1.517 euro brut în decembrie 2019. Bărbații au primit în medie 2.024 de euro, iar femeile semnificativ mai puțin, respectiv o medie de 1.167 de euro.
Conform unei noi prognoze economice, cheltuielile pentru pensii amenință să crească la un nivel fără precedent. Nu doar criza determinată de coronavirus este cauza. Contribuția pe care guvernul austriac o pune la dispoziție pentru finanțarea pensiilor ar trebui să crească cu 1,58 miliarde de euro, de la 6,87 miliarde în anul precedent la 8,45 miliarde de euro în acest an, până în 2024 putând să ajungă chiar până la 11,65 miliarde de euro.
Pentru a evalua dimensiunile acestei creșteri, este propusă următoarea comparație: cei 4,78 miliarde cu care contribuția amenință să crească în termen de cinci ani corespund aproximativ sumei pe care guvernul o cheltuie în prezent pentru știință și cercetare.
Unul dintre motivele acestei perspective este evident. Deoarece șomajul a crescut masiv ca urmare a crizei generate de coronavirus, primele de asigurare pentru foștii angajați au scăzut. Asigurările de pensii mizează în continuare pe o creștere a veniturilor, dar această creștere se va ridica la doar 1,1%, față de estimarea inițială de 2,9%. Cu toate acestea, nu doar virusul este de vină.
„Anul trecut, cu mult înainte de pandemie, era deja clar că în următorii ani vor crește brusc cheltuielile pentru pensii”, spune Walter Pöltner, șeful comisiei de pensii, care monitorizează stabilitatea sistemului. Două efecte demografice sunt responsabile pentru acest lucru: pe de o parte, speranța de viață aflată în creștere, iar pe de altă parte, așa-numita generație „baby boomer” care atinge treptat vârsta de pensionare.
Conform statisticilor, populația austriacă de peste 65 de ani va crește cu peste un milion până la 2,76 milioane până în 2060.
Der Standard (preluare Rador)