Despre ANAF cu "drag"!
Motto: ”Vremurile noastre sunt vremea mediocrității, a lipsei de sentimente, a pasiunii pentru incultură, a lenei, a incapacității de a te apuca de treabă și a dorinței de a avea totul de-a gata.” Feodor Mihailovici Dostoievski
Poate vor exista printre voi unii care vor spune ca titlul este prea dur, dar aceasta este realitatea.
Auzim in fiecare zi despre obiective strategice, macroeconomie, crestere economica, reducerea evaziunii fiscale, cresterea gradului de colectare a impozitelor si taxelor, etc.
Toate acestea sunt vorbe goale atata timp cat baza piramidei finantelor publice din Romania este putreda, asa incat tot ce se construieste pe ea este sortit esecului.
Nu va voi spune ca avem un Cod Fiscal care se schimba atat de des incat e greu sa tinem pasul cu el. Nu va voi spune ca modificarile aduse Codului Fiscal sunt de cele mai multe ori facute doar pentru a aduce bani la buget, fara sa existe previziuni privind impactul in mediul economic.
Nu va voi spune nimic din toate acestea. Astazi…..
Va voi povesti azi ceva aparent insignifiant pentru cei care traiesc “in lumea lor nemuritoare si rece”, dar extrem de dureros pentru majoritatea contribuabililor care au avut proasta inspiratie sa isi faca o firma.
Este vorba despre dispretul si bataia de joc cu care isi trateaza ANAF contribuabilii. Orice contribuabil care interactioneaza cu ANAF are parte la un moment dat de acest tratament, pentru ca asa functioneaza sistemul.
Sa spunem ca infiintam o societate comerciala cu sediul in sectorul 5, Bucuresti si la un moment dat avem proasta inspiratie sa-i mutam sediul in sectorul 6. De aici incepe calvarul. Conform legii societatea comerciala este obligata sa depuna o declaratie – formular 050, prin care sa notifice ANAF mutarea sediului.
Odata inregistrata declaratia te astepti ca lucrurile sa decurga normal, pentru suntem in epoca internetului si a comunicarii rapide.
Gresit !
ANAF nu a ajuns in anul 2013, cand orice om stie sa foloseasca internetul si scanerul. Ei sunt inca in secolul 19, cel mult 20. Comunicarea intre administratiile de sector parca se face cu “porumbelul” pentru ca altfel nu se poate explica “rapiditatea” cu care se misca lucrurile.
Poate cei care nu au o firma nu inteleg care este supararea mea. Sa va explic : pana se transfera fizic dosarul contribuabilului la administratia financiara de care apartine noul sediu, firma este fantoma !
Sediul social este cel declarat la ONRC dar toate declaratiile si modificarile facute la ANAF se fac la administratia financiara de care apartine sediul vechi, pana se emite decizia de mutare a sediului.
Uneori operatiunea de mutare dureaza luni de zile, de parca cineva ar duce cate o hartie din dosar in fiecare zi, pana la terminarea lor. La administratia financiara nu au auzit de scaner si email.
Si pentru ca asta era prea putin, sa nu cumva sa incercati sa deveniti platitori de TVA prin optiune in perioada in care sunteti “intre sectoare”, pentru ca veti constata cum va este aruncat dosarul de la un sector la altul de parca frige.
Niciunul dintre inspectorii ANAF de la cele doua sectoare nu isi asuma raspunderea sa duca la capat procedura de verificare in vederea inregistrarii ca platitor de TVA. In timpul asta societatea pierde bani si clienti. Nu va mai spun de drumurile facute la administratie si de timpul pierdut. Si daca vreti sa mutati sediul firmei dintr-un judet in altul trebuie sa va inarmati cu multa rabdare.
Concluzii :
1. Administratiile financiare sunt “populate” de functionari publici care nu stiu ce au de facut si care se ascund in spatele unor teancuri de hartii pentru a nu raspunde pentru faptele lor.
2. Comunicarea intre administratiile financiare de sector si nu numai, este dificila si extrem de inceata.
3. Legislatia fiscala este aplicata dupa ureche, fiecare administratie de sector interpretand altfel legea. Codul fiscal este interpretat diferit in sectorul 5 si in sectorul 6 ! Si in tara se intampla la fel.
4. Sistemul informatic al ANAF este ineficient si prost structurat.
5. Birocratia este la rang de arta in ANAF.
6. Mult discutata simplificare privind sistemul de declaratii fiscale este o mare minciuna. Avem cel mai stufos sistem declarativ fiscal din Europa. Avem cele mai multe taxe ca numar, aproximativ 300.