Sari direct la conținut

Dezastrul ecologic din Marea Neagra va lasa urme cel putin 10 ani

HotNews.ro

Directorul-adjunct al Agentiei rusesti de Mediu sustine ca Marea Neagra sufera un dezastru major, care va lasa urme cel putin 10 ani, dupa ce duminica o furtuna puternica a rupt in doua un petrolier si a avariat alte cateva nave.

Potrivit Ria Novosti, curatarea zonei ar putea dura intre 40 si 45 de zile, insa operatiunile sunt ingreunate de vremea nefavorabila. Autoritatile de la Moscova sustin ca pata de petrol se indreapta spre Marea Azov si nu spre litoralul romanesc.

Ministrul ucrainean pentru situatii de urgenta, Nestor Shufrich, a declarat ca 13 nave au fost avariate din cauza furtunilor de la 10 si 11 noiembrie, dintre care cinci s-au scufundat si alte opt au esuat. Cel putin trei marinari au murit in timpul furtunii care s-a produs in Stramtoarea Kerci, intre Rusia si Ucraina.

Pana ce organele de ancheta vor lamuri cine este de vina pentru pierderea de vieti omenesti, de pierderea navelor si dezastrul ecologic, in stramtoarea Kerci, epicentrul catastrofei, cateva sute de oameni au continuat sa lucreze la lichidarea urmarilor acesteia.

Potrivit corespondentului Radio Romania la Moscova, cateva zeci de utilaje si aproximativ 600 de muncitori si militari in combinezoane speciale, inarmati cu lopeti, au continuat sa scoata din apa algele si gunoaiele imbibate cu petrol. Cifrele difera, dar, conform estimarilor, au fost stranse 1.700 de tone de pacura din cele 2.000 scurse in mare.

In stramtoarea Kerci au murit peste 9.000 de pesti, iar peste 1.000 de pasari se aflau pe mal, impotmolite in pacura, incapabile sa se ridice in aer. Numarul pasarilor moarte este atat de mare, incat autoritatile au fost nevoite sa amenajeze pentru ele un teren special.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro