Dezbatere HotNews.ro: Este sau nu este justificat ca persoanele fizice autorizate sau cele care incaseaza drepturi de autor sa plateasca contributii sociale?
Haosul creat de la depunerea declaratiilor si plata contributiilor sociale, de somaj si sanatate, pentru cei platiti pe drepturi de autor sau alte activitati independente (persoanele fizice autorizate) este numai un aspect al noutatilor legislative din ultimele luni. Principiile noului sistem, care doreste sa taxeze „veniturile din activitati independente” in mod cat mai apropiat de veniturile salariale, sunt subliniate prin noul proiect de Ordonanta publicat pe site-ul Guvernului. In esenta, e vorba de o abordare fiscala comuna a tuturor categoriilor de venituri plus triplarea cuantumului contributiilor – pentru veniturile din activitati independente. Consultantul Sorin Istrate crede ca, practic, sunt nedreptatiti cei care au ales o libertate financiara pe baza „altor surse de venit” iar statul practic ii obliga „sa redevina angajati”. Pe de alta parte, consultantul Gabriel Sincu spune ca „este firesc ca pentru orice venit sa fie platite contributiile de sanatate si de pensie”, dar cuantumul acestora ar trebui sa fie mai mic decat in prezent.
Spune parerea ta despre aceste contributii sociale!
Punctul de vedere nr.1 : „Nu este rezonabil ca persoanele cu activitati independente sa plateasca contributii sociale”
Consultantul Sorin Istrate, director al firmei Contexpert, explica: „Cei care practica profesiile independente cat si cei care creeaza si primesc drepturi de autor nu si-au mai dorit calitatea de angajat. Guvernantii nu fac altceva decat sa-i forteze sa redevina angajati dupa ce si-au dorit libertatea financiara de a face ce doresc cu banii lor”.
„Dupa ani de zile in care ne-a fost vanturata prin fata ideologia solidaritatii sociale din sistemul sanitar suntem in acest moment obligati sa scoatem bani din buzunar doar pentru ca statul si-a batut joc de sistemul de pensii. Deficitul din ce in ce mai mare al acestui sistem de pensii se doreste insa sa fie acoperit din noi surse de venit si, ce putea fi mai la indemana decat veniturile profesiilor independente si cele din drepturi de autor”, a mai spus Istrate.
Acesta a facut referire la modificarile aparute in noul proiect de modificare a Codului Fiscal, aparut recent, dupa intrarea in vigoare a celebrei Ordonante 58/2010: „Totusi nu a fost suficient ceea ce tocmai s-a intamplat cu o luna in urma. Desi tocmai a fost introdusa obligativitatea platii contributiilor individuale pentru pensii si somaj din veniturile incasate de persoanele independente la acelasi nivel cu cele pe care le platesc si persoanele angajate cu contract de munca, ex-ministrul Vladescu a hotarat, fix inainte de a fi demis, ca aceasta tagma profesionala poate suporta mai mult decat atat. Astfel, de ce nu, aceste contributii s-au triplat… Consideram ca ar trebui stopate furturile si nu a-i forta pe ceilalti sa plateasca luna de luna sume care sa acopere gaurile din sistem”, mai spune Istrate.
Punctul de vedere nr.2: „Este rezonabil ca persoanele cu activitati independente sa plateasca contributii sociale, dar mai trebuie lucrat la sistem si la cuantum”
Consultantul Gabriel Sincu, partener la firma Mazars, a explicat ca sistemul prin care veniturile din activitati independente nu sunt „taxate” prin contributii sociale „nu este corect fata de cei care incaseaza salariul pe cartea de munca”.
„Contributia la somaj este aberanta, aceasta trebuie eliminata. Insa contributiile la asigurarile de pensie si cele de sanatate trebuie sa existe. Asa este in toate tarile civilizate”, spune Gabriel Sincu. „Desigur, cuantumul trebuie sa fie unul rezonabil. Spre exemplu, o plafonare la cel mult trei salarii medii brute pe economie – lunar”, mai spune acesta. Acesta mai aduce in discutie si argumentul solidaritatii sociale. In concluzie, „toata lumea ar trebui sa contribuie, dar la un nivel decent, care sa permita intrarea in legalitate”.
Amintim faptul ca, pana in prezent, pentru impozitarea activitatilor independente au aparut:
- O Ordonanta de Urgenta in vigoare (publicata in luna iulie, cu Norme de aplicare): OUG 58/2010 (vezi detalii –aici)
- Un proiect de Ordonanta de modificare a Codului Fiscal publicat recent pe site-ul Secretariatului General al Guvernului propune o noua redefinire a activitatilor dependente si majorarea substantiala a contributiilor pentru activitatile independente (drepturi de autor, persoane fizice autorizate, profesii liberale) cu un procent care poate ajunge la 35% din venitul net, – fata de 10,5% (la drepturi de autor) si 16,5% (la PFA) cat au ajuns in urma Ordonantei 58/2010. Modificarile ar urma sa intre in vigoare de la 1 ianuarie 2011. (Vezi detalii aici)
- Un al doilea proiect de modificare a OUG 58/2010, publicat marti, 7 septembrie, de Mediafax.
Oficialii au declarat constant, in ultimele zile, ca o decizie in sensul modificarii, pastrarii sau abrogarii OUG 58/2010 va fi luata in sedinta de Guvern de miercuri, 8 septembrie.