Sari direct la conținut

Dezbaterile pentru alegerile CSM – Judecatorul Cristi Danilet: Cred ca este o problema numirea procurorului general fara sa se tina cont de avizul CSM

HotNews.ro

Joi a avut loc o intalnire din cadrul proiectului „Alegeri CSM 2010” cu magistratii care candideaza la functia de membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Detalii despre alegerile CSM aici. Singurul prezent la discutii a fost jdecatorul Cristi Danilet, candidat pentru functia de membru CSM din partea Judecatoriilor. „Adunam cele mai bune idei, nascute in campania asta electorala. Sunt multi oameni casre au idei bune de reformare in sistem. Vrem sa alcatuim un fel de proiect mamut, cu directie, cu obiective, cu respponsabili. Magistratii sa vada proiectul si sa imputerniceasca CSM-ul sa-l implementeze”, a declarat Danilet.

HotNews.ro a prezentat LIVE-TEXT principalele declaratii

Judecatorul Cristi Danilet:

  • Adunam cele mai bune idei, nascute in campania asta electorala. Sunt multi oameni casre au idei bune de reformare in sistem. Vrem sa alcatuim un fel de proiect mamut, cu directie, cu obiective, cu respponsabili. Magistratii sa vada proiectul si sa imputerniceasca CSM-ul sa-l implementeze.
  • Cred ca e o problema numirea procurorului general fara sa se tina cont de avizul CSM. E adevarat ca in lege avizul este consultativ. Exista o problema de comunicare la nivelul CSM. Imi vine sa cred ca toti membri ar fi fost impotriva numirii procurorului general. Trebuie data o explicatie, ce reproseaza sectia procurorului general.
  • Eu am trait vremurile cand inspectia CSM era la nivelul MJ. Nu as mai vrea sa trec prin acele vremuri. Noi cand am inceput sa miscam in front la Cluj, s-a lasat cu repercursiuni asupra noastra. Astazi am vazut ca exista o varianta cu trecerea inspectorilor la Palrament. O mare eroare!
  • Despre activitatea CSM-ului in materie disciplinara. Avem, cred, cel mai mare numar de sanctiuni aplicate din Europa. In termeni statistici, eficienta este. Mi-e frica de un subiectivism care se manifesta la aplicarea sanctiunilor. Inspectia este necesara, este bine ca la noi aceasta este chiar in sanul sistemului judiciar si nu cel politic.
  • Inspectia este bine venita cu rol preventiv. Unele fapte trebuie sanctionate. Daca nu exista acest instrument, alte parghii de responsabilizare nu sunt. Ideea este cine controleaza inspectia.
  • CSM are prin Constitutie atributiile de a sanctiona magistratii. Acest lucru este un garant al democratiei. Daca vor fi politiceni care vor acheta judecatori, va fio grav. Inspectia trebuie sa ramana la CSM, sa o eficientizam. 
  • Apararea reputatiei la noi este total ineficienta. 
  • Noi la Oradea am dezvoltat un proiect de chestionare a justitiabilului cu gradul lor de satisfactie privind activitatea din justitie. Mare parte s-au aratat multimiti de activitatea judecatorilor. 
  • Prezenta premierului la o sedinta CSM nu am inteles-o. Guvernul e reprezentat in permanenta de ministrul justitie. Datorita unei miscari din ultimele 2-3 luni a judecatorilor privind salarizarea, exista o tensiune in sistem
  • Din pacate politicienii s-au obisnuit sa ne atace. Ministrul Predoiu stie sa ne duca cu zaharelul si sa amane unele decizii. Nu cred ca vom face compromisuri. Noi vom fi ales de magistrati, nu de oameni politici. Politicienii nu au ce cauta sa inchida gura justitiei.
  • Proiectul meu va fi si pro-magistrati si anti abuzuri facute de acestia.
  • Nu vom fi intimidati, nici eu nici colegii mei.
  • Senatul are posibilitatea sa anuleze aceste alegeri daca sunt probleme la organizare care sa conteste legalitatea voturilor.
  • Trei membri din actualul CSM au venit pe parcursul mandatului 2004-2010. Initial s-a stiut ca este pentru restul mandatului. Insisi membri CSM au cazut deacord sa duca un mandat pana la capat. Problema este ca tot CSM-ul cand au anuntat locurile vacante la alegeri, au decis ca cele 3 locuri sunt ocupate. Au incalcat regulamentul. Asta ne-a vulnerabilizat in fata Senatului. 

Programul dezbaterilor:

* Dezbaterea cu magistratii care candideaza pentru functia de membru al CSM din partea Judecatoriilor va avea loc pe data de 14 octombrie 2010, intre orele 10.00-12.00, la Hotel Howard Johnson, Sala Colorado, Calea Dorobantilor nr.5-7 (Intersectia cu Bd. Dacia), Bucuresti.

* Dezbaterea cu magistratii care candideaza pentru functia de membru al CSM din partea Parchetelor de pe langa Judecatorii va avea loc pe data de 14 octombrie 2010, intre orele 13.00-15.00, la Hotel Howard Johnson, Sala Colorado, Calea Dorobantilor nr.5-7 (Intersectia cu Bd. Dacia), Bucuresti.

* Dezbaterea cu magistratii care candideaza pentru functia de membru al CSM din partea Tribunalelor va avea loc pe data de 15 octombrie 2010, intre orele 10.00-12.00, la Hotel Intercontinental, Sala Rapsodia, Str. Nicolae Balcescu, nr.4, Bucuresti.

* Dezbaterea cu magistratii care candideaza pentru functia de membru al CSM din partea Parchetelor de pe langa Tribunale va avea loc pe data de 15 octombrie 2010, intre orele 13.00-15.00, la Hotel Intercontinental, Sala Rapsodia, Str. Nicolae Balcescu, nr.4, Bucuresti.

Dezbaterile vor fi moderate de Laura Stefan, expert in anticoruptie de la Societatea Academica din Romania. Fiecare candidat va avea la dispozitie 5 minute pentru a prezenta programul pe care doreste sa-l implementeze in cazul in care va fi ales membru al CSM.

Dezbaterea se va incheia cu o sesiune de intrebari ale magistratilor prezenti pentru colegii/competitorii lor care candideaza la functia de membru al CSM.

La dezbaterile din 15 octombrie va participa si ambasadorul Statelor Unite ale Americii, Excelenta Sa Mark Gitenstein.

Organizatorii mai anunta ca dezbaterile planificate pentru zilele de 21, 22 si 25 octombrie, la Iasi, nu vor mai avea loc.

Initiativa pentru o Justitie Curata, in parteneriat cu Fundatia „Friedrich Ebert” si Fundatia „Konrad Adenauer”, deruleaza un proiect dedicat alegerilor pentru Consiliul Superior al Magistraturii din acest an. Una dintre principalele componente ale acestui proiect este crearea unei platforme web, www.alegericsm.ro, care ofera atat candidatilor, cat si alegatorilor posibilitatea de a interactiona in mod direct si de a se angaja intr-un dialog constructiv.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro