Sari direct la conținut

Dezvaluiri senzationale despre Iacobov

Gazeta de Bacau

In numele trandafirilor

Geanina Iacobov s-a prezentat la finalul saptamanii trecute la Judecatoria Bacau, insotita de un avocat. In mare secret, judecatorii au deschis dosarul divortului dintre sotii Iacobov. Cererea fusese depusa pe 2 martie de catre sotia omului de afaceri bacauan.

Aceasta si-a motivat gestul prin faptul ca groparul Rafinariei Darmanesti este mai mult plecat in strainatate si, de ceva vreme, nu mai exista o viata de familie normala. Pentru ca divortul sa se desfasoare departe de privirile curioase ale presei, s-a solicitat sedinta secreta, dat fiind faptul ca Iacobov este un om de afaceri controversat.

Conform unor surse din cadrul Judecatoriei, Corneliu Iacobov nu va desemna un aparator in acest caz. Cu toata aparen-ta dispozitie a sotilor de a nu tergiversa separarea legala, „vom urma procedura prevazuta de lege, cu martori si alti pasi necesari”, declara Petre Haratau, avocatul Geaninei Iacobov.

Daca legea din Romania ar fi permis o separare rapida, poate ca acest proces s-ar fi consumat intr-un timp cat mai scurt. Dar, dupa cum explica avocatul Haratau, existenta copilului impune o analiza atenta. Geanina si Corneliu Iacobov au impreuna o fetita, Adela, in varsta de 12 ani, care va ramane, dupa toate probabilitatile, in grija mamei.

Avocatul Haratau spune ca „in dosar nu s-a mentionat problema partajului”.

Hotii lor si ai nostri

Cunoscutul om de afaceri Gheorghe Milea a hotarat sa rupa tacerea. Vecin cu Rafinaria Darmanesti, el a vazut multe. Astfel, ne-a de-clarat, in cel mai franc mod posibil, ca nu are cine stie ce incredere in actiunile desfasurate de PNA si in subalternii lui Blanculescu.

„Singura problema a acestor organisme de control se poate rezuma la urmatorul postulat: sa separam hotii nostri, de hotii vostri. Din 1995 si pana in prezent, am putut asista la tot felul de jafuri in domeniul petrolier si in cel al masei lemnoase. Sunt sute de firme-capusa care au lucrat cu marile companii de stat. Modalitatea de lucru era simpla.

Se achizi-tiona marfa cu titlul de fier vechi sau se obtineau, prin furt, materiale din schelele de extractie, apoi erau spalate, curatate si vandute ca produse noi. Anchetatorii trebuie sa verifice schelele de foraj de la Moinesti si modul in care erau achizitionate aceste materiale de catre ATA Darmanesti”, a relatat Milea.

Licitatii trucate?

Milea mai sustine ca, datorita faptului ca PSD si-a instalat directorii in fruntea firmelor de stat, sistemul a fost bine conceput, astfel incat patrimoniul statului sa treaca in cel al partidului. Din acest motiv, toate licitatiile au functionat numai pe baza de aranjamente, cu pastrarea unei aparente de legalitate, iar orice lucrare, in orice domeniu, era castigata de clientela PSD.

„Ceea ce este foarte curios este faptul ca, la toate firmele care sunt in slujba PSD, ori li se fura arhiva cu acte contabile, ori le ia foc cel putin o data la doi ani. Pentru a trage de timp cat mai mult, organele de control cauta acele acte pornind de la ultimul cumparator. Aceasta operatiune poate dura ani de zile.

Oare sa nu stie aceste organe ca actele trebuie cautate la Finante? Oare de ce nu se declanseaza ancheta de sus in jos ?”, se intreaba Milea. Acelasi om de afaceri mai sustine ca nu exista o evidenta clara a titeiului care a fost pompat la Rafinaria Darmanesti de catre PETROM Moinesti.

La un moment dat, din cauza datoriilor imense catre SNP PETROM, Rafinaria a avut conturile blocate, dar acest lucru nu l-a impiedicat pe Corneliu Iacobov sa incaseze bani cu nemiluita. La poarta Rafinariei puteau fi vazute zeci de limuzine luxoase cu pasageri ciocolatii, care veneau cu valizele pline cu verzisori dupa ei. Facturile erau taiate pe capota masinii, fara nici o evidenta.

„Nu trebuie sa ne mire nimic, pentru ca din conturile Rafinariei sume imense au luat calea PSD”, a punctat Milea.

Investitii marete

Potrivit lui Gheorghe Milea, Iacobov a purces la investitii marete, imediat dupa adjudecarea rafinariei. Gardul imprejmuitor a fost inaltat, pe alocuri, cu 50-60% si a fost vopsit contra sumei de … 15 miliarde lei.

O serie de firme-capusa au realizat lucrari pe hartie, iar facturile erau facute pe Anamir SRL, firma detinuta de Iacobov, prin care se incasau comisioane de 10%, valoarea lucrarilor fiind mult umflata. Mentionam si faptul ca societatea Anamir, opera a lui Iacobov, este infiintata la Comanesti, zona declarata ca fiind defavorizata.

Mai mult, aceasta isi desfasoara activitatea pe plaiuri bacauane, obiectul principal de activitate fiind taximetria. „In furturile de benzina si in toate aceste masinatii este implicat Segiu Blajievschi, cunoscut membru al PSD. Acesta este specialist in procese, iar datorita faptului ca justitia raspunde la comanda PSD, procesele erau finalizate in favoarea lui Blajievschi.

Acesta avea fata de una din firmele mele, SC Milea Impex SRL, o datorie de 95 000 marci, inca din 1995. N-am reusit sa scot acesti bani de la el si, practic, nici un creditor nu a reusit. Blajievschi a avut dosarele blocate la IPJ Bacau, cu neinceperea urmaririi penale.

Cum este posibil ca firma acestuia, Comrepi, care a facut in cinci ani o paguba de 35 miliarde lei, sa fie acceptata de catre Administratia Financiara Onesti, Primaria Onesti si, probabil, si de alte foruri responsabile, cu motivatia ca se va redresa, intr-o perioada de un an? De ce s-au implicat institutiile statului in redresarea acestei firme particulare, reesalonandu-i datoriile, pe care,

oricum, nu le va plati niciodata? Este ciudat ca justitia nu a gasit calea de a recupera banii pentru bugetul de stat si pentru creditorii acestei firme”, a mai adaugat omul de afaceri din Darmanesti.

Mister la Rafinarie

Fostul director al Rafinariei Darmanesti in perioada ‘97-‘98, Basarab Verdes, a refuzat sa comenteze situatia de acolo. „Nu stiu nimic despre problemele de la rafinarie. Am fost director aici, dar am fost scos fortat la pensie. Eu imi vad de pensia mea si nu ma intereseaza situatia de acolo. E treaba lor ce fac”.

Trebuie precizat faptul ca, in perioada in care Verdes era director, rafinaria a fost inchisa pentru o zi, toti angajatii fiind trimisi in somaj. Apoi, aproape 200 din totalul de persoane disponibilizate au fost reangajate, 150 dintre acestia reprezentand personal TESA.

Unul dintre fostii actionari ai Rafinariei, Ion Vranceanu, sustine ca problemele de la Darmanesti nu isi mai pot gasi rezolvarea din cauza intereselor ascunse. „Este foarte posibil ca toate actele sa fie distruse. Au multe de ascuns”. Din cate se pare, ceea ce avertiza fostul actionar s-a si intamplat.

Asta pentru ca, in cursul saptamanii trecute, in curtea Rafinariei Darmanesti zaceau doua mormane de acte tocate, astfel incat nimic sa nu mai poata fi recuperat. Cei care au descoperit actele rupte au fost angajatii care protestau in fata Rafinariei.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro