Sari direct la conținut

Dezvoltatorul turnului de langa Catedrala Sf Iosif face plangere penala impotriva primarului Sorin Oprescu, dupa ce municipalitatea a cerut demolarea cladirii

HotNews.ro

Millennium Building Development, dezvoltatorul proiectului Cathedral Plaza, va depune plangere penala impotriva primarului general Sorin Oprescu pentru abuz in serviciu si ar putea solicita municipalitatii daune in valoare de 70 de milioane de euro, potrivit unui comunicat de presa trimis de dezvoltatorul imobiliar. Aceasta decizie vine dupa ce primarul Capitalei Sorin Oprescu a trimis o instiintare catre dezvoltator, somandu-l sa demoleze imobilul. Autorizatia in baza careia s-a construit cladirea este anulata in instanta inca din luna iulie.

Reprezentantii Millenium Building Development sustin ca primarul Sorin Oprescu a comis mai multe abuzuri impotriva lor, ultimul fiind trimiterea unei instiintari prin care li se cere sa demoleze imobilul. Dezvoltatorii turnului sustin ca aceasta solicitare „nu respecta dispozitiile legii privind forma si continutul actelor care pot fi emise de un primar si, prin urmare, nu produce niciun fel de efecte juridice, este hazardata si nu are niciun temei real”. Cu toate acestea, afirma acestia in comunicat, vor ataca instiintarea in instanta.

La jumatatea lunii iulie, Curtea de Apel Suceava a stabilit, in mod definitiv si irevocabil, ca autorizatia de construire in baza careia a fost construit turnul de langa Catedrala Sf Iosif este nula, intrucat a fost emisa cu nerespectarea legislatiei in vigoare. Dupa aceasta decizie, Arhiepiscopia Romano-Catolica a demarat procesul pentru demolarea cladirii si a cerut autoritatilor locale sa actioneze in aceeasi directie.

Dezvoltatorii sustin in continuare ca turnul de langa Catedrala Sf Iosif a fost construit cu respectarea legislatiei in vigoare.

„Terenul pe care s-a construit cladirea este in proportie de peste 90% in proprietatea privata a investitorului, doar 186 de metri patrati fiind in proprietatea Primariei Generale a Municipiului Bucuresti si concesionati legal investitorului. De asemenea, constructia s-a facut in baza unei autorizatii emise de Primarul Sectorului 1, in baza Planului de Urbanism General si a mai multor Planuri de Urbanism Zonale, documente adoptate de catre Consiliului General al Municipiului Bucuresti. Autorizatia de constructie a fost valabila pe toata durata lucrarilor si si-a incetat efectele inainte de anularea ei, prin finalizarea lucrarilor. Prin urmare, anularea autorizatiei este tardiva si fara efect, constructia fiind receptionata si intabulata conform legii. Constructia a respectat toate regulamentele urbanistice in vigoare, s-a incadrat si se incadreaza in conditiile urbanistice”, argumenteaza Millenium Building Development.

Referitor la despagubirile de 70 de milioane de euro, Millenium Building Development sustine ca le va cere Primariei Capitalei in cazul in care nu va putea vinde cladirea pana la sfarsitul anului, din cauza „sicanelor facute de primarul general”.

„La aceasta suma se vor adauga taxele si impozitele platite la bugetul local si de stat, costurile pentru conservarea Cathedral Plaza si alte sume pentru acoperirea integrala a prejudiciilor suferite”, mai spune dezvoltatorul.

Pana la difuzarea acestei stiri, Primaria Capitalei nu a putut fi contactata pentru comentarii.

In luna iulie a acestui an, dupa anularea autorizatiei de construire in instanta, reprezentantii Millenium Building Development au declarat ca au vandut turnul unui fond de investitii britanic, cu suma de 70 de milioane de euro.

Proiectul Cathedral Plaza al Millennium Building Development a fost autorizat de Primaria Sectorului 1 in 24 februarie 2006. Lucrarile au fost incepute in 9 martie 2006. In aprilie 2006, avizele au fost contestate in instanta de reprezentantii Arhiepiscopiei Romano-Catolice din Bucuresti. Din iulie 2007, lucrarile au fost intrerupte de mai multe ori. Imobilul a fost terminat in mod oficial in aceasta vara, cand s-a facut receptia lucrarii, chiar cu putina vreme inainte de anularea autorizatiei de construire. In realitate, pe santier, se lucreaza si in prezent.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro