Sari direct la conținut

Dieselgate: Volkswagen pretinde mai mult de 1 miliard de euro de la fostul șef Winterkorn

HotNews.ro
Martin Winterkorn, Foto: Volkswagen
Martin Winterkorn, Foto: Volkswagen

Gigantul auto german Volkswagen cere mai mult de un miliard de euro de la fostul său șef, Martin Winterkorn, și daune de la alți directori, toți acuzați de neglijență în cazul motorului diesel trucat, potrivit AFP.

Consiliul de supraveghere al grupului Wolfsburg solicită această sumă mare de la asigurătorii care au preluat acoperirea răspunderii administratorilor, potrivit cotidianului bavarez Süddeutsche Zeitung și a posturilor de radio regionale NDR și WDR.

Contactați de AFP, anturajul domnului Winterkorn și grupul Volkswagen au refuzat să comenteze.

Producătorul german și-a anunțat la sfârșitul lunii martie intenția de a cere despăgubiri foștilor săi șefi, fără a da nicio sumă.

Peste un miliard de euro sunt solicitați de la Winterkorn și sume mult mai mici de la alți patru foști directori, inclusiv Rupert Stadler, șeful de lungă durată al filialei de mașini premium Audi, potrivit presei.

Acești foști manageri sunt protejați de asigurări în cazul unei „încălcări neglijente” în exercitarea funcției lor, exact unghiul de atac ales de Volkswagen, care vrea acum să utilizeze această clauză de asigurare.

Winterkorn „și-a încălcat datoria de îngrijire”, nereușind, în calitate de șef al grupului, „să explice contextul utilizării funcțiilor software neautorizate” la motoarele diesel, a scris o firmă de avocatură angajată de grup.

Justiția germană vede în MM. Winterkorn și Stadler principalii responsabili de înșelarea grupului cu douăsprezece mărci care implică 11 milioane de vehicule diesel, pentru a le face să pară mai puțin poluante decât erau de fapt.

Volkswagen a pus capăt astăzi multor scandaluri care au izbucnit în septembrie 2015 și care i-au adus o factură de peste 30 miliarde de euro, dintre care cea mai mare a fost plătită în Statele Unite.

Abordarea acestui producător face parte din negocierile amiabile care trebuie purtate cu managerii și asigurătorii lor. Aceste discuții s-ar putea încheia în instanță dacă nu se ajunge la un acord.

Fără o legătură directă cu prezenta procedură, procesul penal al lui Stadler a început în septembrie 2020. Cel al lui Winterkorn, amânat de două ori din cauza pandemiei, urmează să fie deschis în septembrie.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro