Sari direct la conținut

Din culisele nominalizarii ministrilor Cabinetului Ungureanu. Cum si de ce a fost scoasa pe tusa Elena Udrea

HotNews.ro
Elena Udrea, Foto: Agerpres
Elena Udrea, Foto: Agerpres

​Nominalizarea ministrilor PDL in cabinetul Ungureanu a generat tensiuni si discutii aprinse intre democrat-liberali. Imediat dupa demisia lui Emil Boc din functia de premier, garda veche a cerut retragerea Elenei Udrea din Guvern. Refuzul lui Udrea de a renunta la Ministerul Dezvoltarii Regionale a creat o stare conflictuala in partid care risca sa explodeze in orice moment. Pentru a evita scandalul in PDL si compromiterea nominalizarii premierului Mihai Razvan Ungureanu, presedintele Traian Basescu si premierul Emil Boc au impus lista ministrilor. Astfel, cu sacrificiul lui Boagiu, Funeriu si Barbu, Elena Udrea a pierdut sansa unui nou mandat in Guvern.

Potrivit surselor HotNews.ro, discutiile pentru stabilirea Cabinetului Ungureanu au debutat, luni seara, la sediul din Modrogan si s-au intins pana in jurul orei 3:00 dimineata. Pe parcursul negocierilor, o parte din liderii PDL, reprezentanti ai garzii vechi, au facut presiuni pentru retragerea Elenei Udrea din Guvern.

Ideea a fost conturata inca din sedinta oficiala a conducerii PDL de luni, de la pranz, cand Vasile Blaga a declarat in Biroul Politic ca ministrii care au o popularitate scazuta in sondaje sa faca un pas in spate. „Ministrii cu performante in Guvern dar cu imagine negativa nu trebuie sa se regaseasca in componenta viitorului Executiv”, ar fi cerut Blaga.

In Modrogan a fost reluata propunerea, democrat-liberalii fideli lui Blaga facand presiuni in acest sens. Miza inlocuirii lui Udrea este preluarea controlului partidului de catre garda veche reprezentata de Vasile Blaga. Sursele citate sustin ca daca Udrea va fi scoasa din Guvern, aceasta isi va pierde influenta in partid si controlul asupra liderilor din teritoriu.

Pentru a tempera spiritele, sustinatorii lui Udrea au propus sa mute dezbaterea in Colegiul Director iar liderii locali sa decida daca se impune plecarea acesteia sau nu.

In urma negocierilor, liderii PDL au stabilit ca Anca Boagiu, Daniel Funeriu si Sulfina Barbu sa-si mentina portofoliile. Potrivit surselor citate, Emil Boc i-a informat pe democrat-liberali ca Mihai Razvan Ungureanu a cerut ca la Justitie si Afaceri Europene sa ramana in continuare Catalin Predoiu respectiv Leonard Orban.

Potrivit surselor HotNews.ro, lista ministrilor la finalul negocierilor era completata cu senatorul Gabriel Berca (sustinut de Vasile Blaga), Cristian Boureanu la Comunicatii, Bogdan Dragoi la Finante, Cristian Radulescu la Agricultura, Anca Boagiu-Transporturi, Daniel Funeriu-Educatie si Sulfina Barbu la Munca.

Cu varianta asta au intrat liderii PDL in sedinta Colegiului Director insa situatia s-a schimbat radical dupa ce la primele ore ale diminetii Emil Boc s-a consultat cu Traian Basescu.

Presedintele PDL, Emil Boc, a intarziat la sedinta Colegiului Director insa, i-a luat prin surprindere pe democrat-liberali pledand pentru inlocuirea tuturor ministrilor PDL si impunerea unor nume noi. Presedintele PDL a pledat pentru reinnoirea totala a Guvernului argumentand ca este singura sansa a partidului de refacere a imaginii.

Sursele citate sustin ca, pentru a evita un nou conflict in interiorul PDL din cauza refuzului Elenei Udrea de a face un pas in spate, Emil Boc si Traian Basescu au decis sa schimbe intreaga garnitura de ministri.

Emil Boc a venit cu lista gata facuta: Cristian Petrescu (membru in organizata PDL Bucuresti condusa de Udrea) la ministerul Dezvoltarii, Gabriel Berca (sustinut de Blaga) la Interne, Alexandru Nazare (mana dreapta a Ancai Boagiu) la Transporturi, Catalin Baba (fost consilier al lui Emil Boc) la Educatie, Stelian Fuia (a lucrat la strategia pe agricultura in cadrul comisiei prezidentiale) Agricultura, Razvan Mustea (liderul tinerilor democrat liberali, apropiat de Elena Basescu) la Comunicatii, Claudia Boghicevici (apropiata de Gheorghe Falca), Andreea Paul Vass (consiliera lui Boc) la Economie, Bogdan Dragoi la Finante (apropiat de Adriean Videanu).

Planul a functionat foarte bine pentru ca functiile au fost impartite pe sferele de influenta din partid. Mai mult, am ramas blocati si fara prea multe comentarii cand, chiar Elena Udrea a luat cuvantul pledand pentru varianta propusa de Emil Boc”, au explicat sursele HotNews.ro.

Cu Udrea exclusa din Guvern, reprezentantii garzii vechi nu au putut contesta prea mult lista propusa de Boc si au votat intr-un final componenta viitorului Cabinet.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro