Sari direct la conținut

Din discutiile cu FMI: Termocentralele si minele vor fi grupate in doua companii energetice

HotNews.ro
Termocentralele, scoase de pe piata, Foto: AGERPRES
Termocentralele, scoase de pe piata, Foto: AGERPRES

In cadrul discutiilor cu FMI, Ministerul Economiei a prezentat o noua forma de reorganizare a sectorului energetic. Astfel, in locul gigantilor energetici, Electra si Hidroenergetica, vor fi create doua companii mai mici care vor grupa unitatile viabile din sectorul termo si miner. Prima companie va grupa partea viabila din Societatea Nationala a Lignitului Oltenia (SNLO) si actualele complexe Craiova, Turceni si Rovinari. A doua companie va grupa unitatile viabile din Compania Nationala a Huilei cu termocentrala Paroseni si partea viabila de la termocentrala Deva. Dupa infiintarea acestora, este posibil sa fie vandute pachete minoritare astfel incat statul sa ramana actionar majoritar, sustin surse din Ministerul Economiei.

Aceasta este solutia prezentata delegatiei FMI, dupa ce s-a ajuns la concluzia ca cele doua mari companii energetice, Electra si Hidroenergetica, nu mai pot fi infiintate.

Noua varianta presupune mari restructurari in conditiile in care toate unitatile neviabile urmeaza sa intre in conservare si apoi inchise pana in 2018. La CNH, ar putea intra in conservare minele Uricani, Petrila si Paroseni. Celelalte patru mine vor fi incluse intr-o noua companie, alaturi de Paroseni si partea viabila de la Deva.

In ceea ce priveste societatile valoroase din sectorul energetic, vor demara in urmatoarele luni vanzarea unor pachete semnificative, a declarat seful misiunii FMI, Jeffrey Franks. Este vorba de companii energetice de stat precum Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Romgaz si Trangaz.

Proiectul cu formarea celor doua companii s-a dovedit a fi un esec, chiar daca Ministerul Economiei a insistat si s-a chinuit doi ani sa-l concretizeze. Proiectul a picat, fiind respins irevocabil in salile Curtii de Apel Bucuresti. Ultima decizie de acest fel a fost luata pe 14 aprilie cand Curtea de Apel Bucuresti a respins infiintarea companiei Hidroenergetica. „Poate aici se afla si cheia dezlegarii misterului: Ministerul Economiei a anuntat privatizarea managementului ca sa abata atentia de la esecul proiectului de infiintare a celor doua companii”, spun surse din sector.

Pe fondul incertitudinilor aparute in urma demararii procedurilor de infiintare a celor doua mari companii, Electra si Hidroenergetica, mai multe proiecte din domeniul energetic au fost amanate sau chiar abandonate. Investitorii au asteaptat sa vada ce se intampla, daca se infiinteaza sau nu pana la urma. Se temeau ca aparitia a doi giganti ar putea distruge competitivitatea pe piata de energie electrica.

Proiectul a fost privit cu scepticism de Banca Mondiala sau de Consiliul Concurentei. Acestea vedeau planul ca fiind riscant pentru o societate ca Hidroelectrica, deoarece ar fi trebuit sa suporte pierderile unor companii cu pierderi din sectorul termo. Pe de alta parte, existau temeri legate de posibile efecte negative asupra concurentei din sector.

Reprezentantii Ministerului Economiei au crezut foarte mult in acest proiect si, in ciuda numeroaselor contestatii, au sustinut ca este cea mai buna varianta de reorganizare a sectorului energetic.

Reorganizarea sistemului energetic prin infiintarea colosilor energetici, Electra si Hidroenergetica, a fost blocat din cauza contestatiilor depuse de catre creditori, sindicate si, in special, de Fondul Proprietatea. Au existat vreo 20 de astfel de contestatii depuse in justitie. Initial, reprezentantii Ministerului Economiei spuneau ca reorganizarea va avea loc pana in vara lui 2010, mai ales in conditiile in care actul normativ privind infiinterea companiilor a fost aprobat inca de la inceputul anului trecut. Au aparut, insa, contestatiile si atunci, reprezentantii statului au avansat un alt termen: finalul lui 2010. A fost modificata pana si Legea 31 privind societatile comerciale in asa fel incat procesul de reorganizare sa nu poata fi afectat de procese. Insa, nici macar modificarea Legii 31 nu a eliminat obstacolele din justitie.

  • Din Electra ar fi urmat sa faca parte Complexe energetice Turceni, Craiova si Rovinari, Nuclearelectrica, Societatea Nationala a Lignitului  Oltenia, sucursalele Hidroelectrica de la Ramnicu Valcea, Sibiu, Targu Jiu si Hidroserv Ramnicu Valcea.
  • Hidroenergetica ar fi trebuie sa cuprinda Electrocentrale Deva, Electrocentrale Bucuresti, sucursalele Termoelectrica Paroseni si Termoserv Paroseni, sucursalele Hidroelectrica de la Bistrita, Buzau, Cluj, Curtea de Arges, Hateg, Portile de Fier, Oradea, Sebes si Slatina, filialele Hidroelectrica Hidroserv  Bistrita, Hidroserv Slatina, Hidroserv Portile de Fier, Hidroserv Curtea de Arges, Hidroserv Sebes.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro