Sari direct la conținut

Din nou despre limitarea creditarii in euro

Economia pe intelesul tuturor

Cititorii blogului cunosc preferinta mea pentru credite in lei. Nu pentru ca as fi vreun pasionat al dobanzilor mari ci din cauza riscului valutar. Iata ca acum intervine si UE in peisaj.

Din Cotidianul aflam ca:

„Comisia Europeana (CE) doreste sa introduca reglementari care sa limiteze creditele ipotecare in alte valute decat cea in care imprumutatul are venituri in statele Uniunii Europene, scrie Financial Times.”

Este solutia corecta si de care am scris aici in nenumarate randuri. Imprumuturile in moneda straina trebuie limitate pentru cei care au venituri in alta moneda.

Multi cred ca in estul Europei s-a dat liber la bani gratis: ne imprumutam in EURO la 2%, schimbam in lei, facem depozite in lei la 10%, schimbam inapoi in EURO. Randamente uriase din nimic! Valabil si la credite – dobanzile la EURO sunt mici, cursul se apreciaza.

Situatia nu este sustenabila – bancile cred ca nu au risc valutar si cer inapoi tot EURO, dar riscul valutar pentru banci este transferat cu buna stiinta catre imprumutat sub forma de risc de credit. Daca imprumutatul este si o persoana fizica, ce nu poate da faliment, cu atat mai bine!

Sa ne fie clar ca nu exista nimic gratis. Pentru sanatatea financiara a celor care au luat credite in valuta, Banca Nationala a cheltuit miliarde de euro pentru sustinerea cursului. Toti vrem credite in euro, la dobanzi mici, dar avem pretentii si sa avem un leu tare sustinut de BNR. Nu se poate!

Din acest motiv, trebuie redus administrativ accesul la credite in EURO pentru cei care nu au venituri in EURO. O reglementare europeana in acest sens ar fi modalitatea perfecta de a infrange rezistenta BNR, deoarece unul din principalii oponenti ai ideii este chiar BNR.

Citeste restul materialului si comenteaza pe Economia pe intelesul tuturor.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro