Dincu: Sistemul de management general al sanatatii este bolnav si excesiv de cuprins de insule de autoritate
Vicepremierul Vasile Dincu a apreciat, duminica, ca actualul sistem de management al sanatatii este bolnav si excesiv de cuprins de insule de autoritate, informeaza Agerpres.
„Sistemul de management general al sanatatii noastre cred ca este bolnav si excesiv de cuprins de insule de autoritate. (…) Aceasta ordonanta face cateva modificari fundamentale in ceea ce priveste modul in care se exercita functia de management vizavi de functia medicala, pentru ca exista o confuzie continua… Evident ca nici nu putem sa despartim aceasta functie medicala la un bun specialist de functia lui de manager de institutie, dar ceea ce incearca ca faca – si o sa aiba rezistenta si a avut pana acum rezistenta ministrul Voiculescu – este sa desparta aceste doua functii. Evident ca, la inceput, a fost un proiect mai ambitios, acela de a desparti, de a permite intrarea in sistemul de management a unor oameni din afara, care nu sunt neaparat medici. Si acum se poate chestiunea aceasta, dar sigur ca mediul universitar a reactionat. Nici nu putem – in marile orase, acolo unde intre scoala de medicina, intre specialistii din medicina, si profesori exista o suprapunere, nu poti sa faci asta in mod absolut”, a spus vicepremierul, duminica, la Digi 24 in contextul adoptarii de catre Executiv a ordonantei pentru modificarea Legii 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii.
Pe de alta parte, Vasile Dincu a opinat ca actul normativ nu va fi modificat ”semnificativ” in Parlament.
„Nu cred ca se va modifica foarte mult, pentru ca fata de prima varianta, ministrul Voiculescu a negociat cu mediul universitar, au venit rectorii – stiu ca era in contact continuu cu rectorii – au venit sindicatele din zona sanatatii…”, a explicat el.
Dincu a aratat ca Vlad Voiculescu a preluat mandatul de ministru intr-un moment „de haos”, in sensul in care persoane cu functii importante din sistem erau fie in arest preventiv, fie in arest la domiciliu.
De asemenea, el a mai apreciat ca in sistemul de sanatate exista o centralizare excesiva in ce priveste luarea deciziilor.
„Sistemul de sanatate este unul special. Am schimbat 19 ministri din 1990 incoace, am observat ca acolo – atunci cand am analizat unele procese si cu ministrul anterior si cu Vlad Voiculescu – marile decizii se iau de catre ministru, ceea ce in foarte multe ministere nu se mai intampla. De exemplu, in ministerele care sunt legate de administratie, avem comitete interministeriale care hotarasc de exemplu introducerea celor mai importante proiecte, in care aveam oameni, secretari de stat, de la zece ministere”, a explicat el.
Guvernul a adoptat pe 16 noiembrie o ordonanta de urgenta care prevede atat deschiderea functiilor de manager in spitale pentru toti cei care au competente, cat si faptul ca managerii de spitale nu mai pot detine functii in partide politice.
Potrivit ministrului Sanatatii, noile reglementari se aplica tuturor spitalelor din Romania, iar concursurile pentru ocuparea functiilor de manager ar putea incepe in cateva saptamani.
Prin OUG pentru modificarea Legii 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii au fost extinse incompatibilitatile pentru manager si ceilalti membri ai comitetului director (director medical, director financiar-contabil si, in spitalele cu peste 400 de paturi, directorul de ingrijiri). Astfel, aceste functii devin incompatibile cu cele de conducere, administrare si control la nivelul partidelor politice sau al societatilor comerciale, a informat Executivul.
De asemenea, este extins conflictul de interese pentru persoanele din conducerea spitalelor si cu detinerea de catre sotul/sotia, rudele ori afinii pana la gradul al IV-lea inclusiv ai managerului, a functiei de membru in comitetul director, sef de sectie, laborator sau serviciu medical sau a unei alte functii de conducere, inclusiv de natura administrativa, in cadrul spitalului la care persoana in cauza exercita functia de sef.