Sari direct la conținut

Dinu Patriciu si Adevarul sustin la unison Codul Muncii

HotNews.ro

Dinu Patriciu si ziarul pe care acesta il detine, Adevarul, sustin la unison Codul Muncii in varianta propusa de guvern, careia i se opune Uniunea Social Liberala. Omul de afaceri publica, vineri, un editorial in Adevarul in care prezinta o istorie a incercarilor de a „demola ruinele vechii asezari a relatiei angajat-angajator” si in care reda un mesaj al sau catre ministrul Muncii, in care arata, intre altele, ca noul cod „este extrem de binevenit”. Separat, ziarul Adevarul publica un material in care arata ca „sprijina initiativa Executivului”, prezinta pe larg avantajele acesteia si, la final, prezinta in cateva randuri trei „puncte slabe” ale proiectului.

Materialul din Adevarul, „Codul Muncii, un pas urias spre capitalism„, incepe cu ideea ca „dupa 21 de ani de legislatie a muncii de inspiratie socialista, Romania este pe punctul de a avea un act normativ care sa sustina piata libera.”

  • Inainte de a prezenta, pe puncte, avantajele noului cod, articolul noteaza ca „noul Cod a fost cerut cu insistenta de multinationale, in special de Camera de Comert Romano-Americana si de Consiliul Investitorilor Straini”.
  • Ziarul noteaza si opozitia manifestata de sindicalisti, dar mentioneaza ca „agresivitatea liderilor de sindicat poate avea insa si alte explicatii. Codul elaborat de Cabinetul Emil Boc elimina imunitatea liderilor sindicali”.
  • Opozitia Uniunii Social Liberale este notata in cateva randuri de informatii tehnice despre motiunea de cenzura, cu precizarea: „chiar liderii celor doua partide (PSD si PNL) au admis ca sansele ca ea sa treaca sunt mici, intrucat nu au sustinerea necesara”.
  • „Punctele slabe” ale initiativei sunt mentionate, pe scurt, la final: „weekend in mijlocul saptamanii”, „sanctiuni pentru muncitorii fara acte legale”, „munca suplimentara se va putea compensa cu zile libere”.

Multe idei din articol se regasesc si in editorialul semnat vineri de proprietarul ziarului, Dinu Patriciu, sub titlul „Povestea neromantata a Codului Muncii„.

  • Acesta aminteste un proiect de Cod care a fost propus la inceputul deceniului trecut sub egida Camerei de Comert Romano-Americane, apoi a fost preluat de Consiliul Investitorilor Straini si Asociatia Confederatiilor Patronale din Romania, dar acestea „s-au dovedit mai slabe decat sindicatele, in fata demagogiei si populismului”.
  • Omul de afaceri scrie ca „in disperarea caderii economice, Guvernul de azi a acceptat o „noua” propunere din partea Consiliului Investitorilor Straini. Asa a ajuns textul avocatului american proiect de lege”.
  • Si mai arata, in editorial, ca a facut, la cererea ministrului Muncii, „cateva observatii si un scurt comentariu”, in care arata: „Codul Muncii in varianta propusa de Guvern are calitatea de a flexibiliza relatiile angajat-angajator si in acest sens este extrem de binevenit.”
  • Despre „povestea hilara” a initiativei guvernamentale: „Guvernul isi asuma raspunderea fara sa creada, Opozitia depune o motiune de cenzura in care social-democratii cred, iar liberalii cad intre scaune”.

USL a anuntat prin vocea liderilor sai ca va depune o motiune de cenzura impotriva Guvernului, dupa ce acesta isi va asuma raspunderea in Parlament pentru Codul Muncii.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro