Sari direct la conținut

Dinu Tanase, Mircea Albulescu si Radu F. Alexandru, vin la cineclubul Luni de film

HotNews.ro
La capatul liniei, regia Dinu Tanase , Foto: NCRR
La capatul liniei, regia Dinu Tanase , Foto: NCRR

Cineclubul Luni de film de la Noul Cinematograf al Regizorului Roman (NCRR) prezinta luni, 7 februarie, de la ora 19:30, filmul La capatul liniei (1983) de Dinu Tanase. Dupa ce a participat la cineclub, in urma cu trei luni, la proiectia filmului lui Andrei Blaier Ilustrate cu flori de camp, la care fusese director de imagine, Dinu Tanase revine la Luni de film, de data aceasta in calitate de regizor. Mai mult, el va fi insotit la NCRR de catre interpretul rolului principal din La capatul liniei, marele actor de teatru si film Mircea Albulescu, si de scenaristul Radu F. Alexandru, care si-a facut intrarea in cinema cu acest film. Cei trei invitati speciali vor intra in dialog cu publicul cineclubului.

Maistrul turnator Crisan (Mircea Albulescu), implicat intr-un grav accident de munca, si prietenul sau Cicea (Dan Condurache) incearca sa se reintegreze in societate. „La capatul liniei” ferate, intr-un oras provincial cu un combinat siderurgic, Crisan va gasi si dragostea lui Any (Ioana Craciunescu), o ospatarita parasita de sot.

In 1990, la a zecea editie a Festivalului International de Film de la Amiens (Franta), La capatul liniei a obtinut Marele Premiu „Licorne d’Or” pentru cel mai bun lungmetraj de fictiune si Premiul de interpretare feminina (Ioana Craciunescu).

In Istoria filmului romanesc, criticul Calin Caliman remarca: „«Neorealist» in intentie, gandit in alb-negru, La capatul liniei este expresia unei idei artistice pe care regizorul, teoretizand-o, a pus-o in practica, de la filmul anterior, cu obstinatie: «Intr-un film de actualitate, daca vrem ca in dreptunghiul ecranului sa se vada si sa ramana si altceva decat povestea si personajele, mi se pare esential a nu ne feri sa vedem lumea exact.» Altfel spus, dincolo de «poveste», dincolo de «fictiune», cineastul urmareste «zgomotele vietii». Filmul La capatul liniei devine, astfel, un «seismograf» sensibil al realitatii: peste ani, daca vrem sa vedem cum aratau strazile, oamenii, asezarile de la inceputul deceniului al noualea din veacul XX, la acest film vom «merge»…”

Pretul unui bilet intreg la cineclub este de 7 lei, iar al unui bilet redus, pentru studentii pana in 25 de ani, de 3,5 lei.

Cineclubul Luni de film este organizat, incepand din noiembrie 2010, de catre Asociatia Culturala Macondo, cu sprijinul Arhivei Nationale de Filme, al Centrului National al Cinematografiei si al Muzeului Taranului Roman.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro