Sari direct la conținut

Disputa intre asociatiile de presa si CSM pe seama Ghidului privind relatia justitiei cu mass-media. CSM amana votarea Ghidului pana pe 1 iunie si il pune in dezbatere publica

HotNews.ro

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a amanat, marti, pana pe data de 1 iunie dezbaterea si votul final pe Ghidul pentru relatia sistemului judiciar cu mass-media, dupa ce mai multe organizatii media au protestat fata de unele masuri restrictive pentru jurnalisti existente in proiect si adoptarea documentului „intr-un regim cvasi-ocult, fara consultarea consistenta a partilor interesate (jurnalistii si asociatiile de media)”. CSM a decis de asemenea si punerea in dezbatere publica a Ghidului pana pe 30 mai 2012.

  • Desi initial Ghidul avea mai multe variante si prevederi care limitau accesul presei la informatiile de interes public din dosare, o noua varianta agreata luni de catre CSM elimina, in mare parte, prevederile restrictive fata de mass-media, insa pastreaza cateva reglementari controversate. Vezi in articol.

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a amanat marti pana pe data de 1 iunie dezbaterea si votul final pe Ghidul pentru relatia sistemului judiciar cu mass-media, dupa ce mai multe organizatii media au protestat fata de unele masuri restrictive existente in proiect si adoptarea sa „intr-un regim cvasi-ocult, fara consultarea consistenta a partilor interesate (jurnalistii si asociatiile de media)”.

CSM a decis de asemenea punerea in dezbatere publica in mod oficial a proiectului Ghidului, dandu-se termen data de 30 mai 2012.

Potrivit site-ul membricsm.ro, intr-o sedinta desfasurata luni, 21 mai, „s-a reusit, dupa discutii indelungate, trimiterea variantelor initiale ale Ghidului, care contineau si propuneri de reglementare inacceptabile, Grupului de lucru privind transparenta sistemului judiciar care functioneaza in cadrul CSM. In cadrul grupului de lucru s-a redactat o forma a proiectului de Ghid, fara variante alternative de reglementare, si care va intra pe ordinea de zi a Plenului de maine (n.r. marti, 22 mai)”.

„Dezbaterea are loc in prezenta unui numar important de reprezentanti ai mass-media si ai organizatiilor non guvernamentale cu activitate in domeniul libertatii de exprimare. Se critica forma proiectului de Ghid, precum si lipsa de consultare publica”, scrie site-ul citat.

Ghidul initial continea variante restrictive pentru presa

Ghidul, in forma sa initiala, cea de dinaintea sedintei de luni a CSM, printre multe variante si prevederi care limitau accesul presei la informatiile de interes public, propunea doua variante de lucru: una in care jurnalistilor li se pot elibera extrase sau fotocopii ale rechizitoriului, si una in care, din contra, nu li se pot furniza aceste date, chiar daca dosarul nu se mai afla in faza procedurilor de cercetare.

Ce prevederi controversate sunt in noua forma a Ghidului ce a intrat in dezbatere publica

In noua forma, Ghidul nu mai prevede variante alternative de reglementare si elimina, in mare parte, prevederile restrictive fata de mass-media.

Cu toate acestea, exista si in noua forma cateva masuri care limiteaza accesul jurnalistilor la dosare, in special in cazul probelor din rechizitorii si, mai ales, in cazul probelor din dosarele aflate in instanta.

Astfel, in „Capitolul II. REGULI APLICABILE IN PROCESUL PENAL, FAZA DE URMARIRE PENALA SI JUDECATA”, in „Sectiunea 2. Reguli aplicabile in faza de urmarire penala” articolul 27 spune:

  • „Reprezentantilor mass-media nu le pot fi eliberate fotocopii sau extrase din actele sau inscrisurile referitoare la probele din dosarele aflate pe rolul organelor de urmarire penala si nici copii ale inregistrarilor audio/video realizate in cadrul procedurii de identificare si retinere a persoanelor sau executare a mandatului de arestare, de flagrant ori in alte momente procedurale din cursul anchetei penale provenind de la autoritatile judiciare”.

Justificarea acestui articol, potrivit Ghidului, este urmatoarea: „Este greu de acceptat existenta unui interes legitim de a obtine inscrisuri disparate, care, scoase astfel din ansamblul probatoriului administrat, pot crea aparente care sa prejudicieze interesul anchetei si drepturile persoanelor implicate in aceste proceduri”.

Mai mult, articolul 28 prevede ca jurnalistilor sa le poata fi eliberate extrase sau fotocopii „ale rechizitoriului, solutiilor de netrimitere in judecata sau ale actelor prin care au fost luate masuri procesuale”, insa dupa „eliminarea referirilor la probele din dosar”. (n.r. sublinierea apartine redactiei)

In „Sectiunea 3 – Reguli aplicabile in faza de judecata a procesului penal”, se prevede la articolul 41 ca fotocopiile actelor din dosar, inclusiv rechizitoriul, sa fie eliberate fara referire la probe.

  • „Articolul 41 – La cerere, reprezentantilor mass-media le pot fi eliberate, prin intermediul biroului de informare si relatii publice din cadrul instantei si cu incuviintarea presedintelui completului, fotocopii ale actelor dosarului, inclusiv ale rechizitoriului sau ale hotararilor pronuntate ori extrase din acestea, cu asigurarea protectiei datelor cu caracter personal si eliminarea referirilor la probele din dosar„. (n.r. sublinierea apartine redactiei)

In plus, pentru a obtine copii ale dosarelor (art 41), dar mai ales pentru a consulta dosarele (art 39), este nevoie de acordul judectorului-presedinte al completului de judecata al dosarului in cauza.

Astfel, presedintele completului de judecata poate refuza accesul presei la dosar in baza articolului 37 al Ghidului:

  • „Articolul 37 – Furnizarea de informatii de interes public privind activitatea judiciara poate fi restransa in interesul moralitatii, al ordinii publice ori al securitatii nationale sau cand o impun interesele minorilor ori protectia vietii private a partilor in proces sau a altor persoane. Dreptul la liberul acces la informatii de interes public poate fi restrans si atunci cand, in imprejurari speciale, instanta apreciaza ca publicitatea ar fi de natura sa aduca atingere intereselor justitiei”.

Ghidul mai prevede ca jurnalistilor sa nu le mai fie furnizate detalii despre o infractiune comisa dupa ce persoana condamnata si-a ispasit pedeapsa.

  • Sectiunea 4 – Reguli valabile in faza de executare, Articolul 46 stipuleaza ca „Pentru a nu prejudicia reintegrarea in societate a persoanelor condamnate, dupa executarea hotararii nu vor fi furnizate informatii in legatura cu infractiunea comisa anterior, cu exceptia cazului in care persoanele condamnate au consimtit in mod expres la divulgarea identitatii lor sau faptele respective sunt din nou de interes public”.

Accesul presei la sedintele de judecata

  • Articolul 30 – Principiul de baza este ca sedintele sa fie accesibile tuturor, inclusiv presei, insa instanta va aprecia, acolo unde este cazul, daca accesul publicului in sala de judecata trebuie restrictionat sau interzis. Presedintele completului poate sa instituie interdictii sau sa impuna restrictii7 care tin de specificul cauzei deduse judecatii8. In cazul in care presedintele decide sa interzica accesul publicului si al reprezentantilor mass-media in sala de judecata pe durata desfasurarii sedintei, motivele luarii acestei decizii se comunica intotdeauna in mod public.
  • Articolul 31 – In cazul in care persoanele prezente depasesc capacitatea salii de judecata, presedintele completului poate decide, de asemenea, restrictionarea accesului. Se va avea in vedere ca, indiferent de criteriul care se va aplica pentru a se stabili care dintre persoanele neparticipante la proces vor asista la sedinta de judecata, in sala sa ramana si reprezentanti ai mass-media.

Asociatiile media protesteaza fata de Ghid si modul sau de adoptare de catre CSM

Desi Ghidul, in forma sa initiala, cu variantele alternative de reglementare, era deja pe masa CSM de o saptamana, acesta nu a fost publicat si pe site-ul institutiei. In schimb, singurul loc in care a aparut si a fost popularizat subiectul a fost site-ul membricsm.ro.

Vezi aici forma Ghidului care propunea masuri restrictive in ceea ce priveste accesul presei la informatiile de interes public

Fata de Ghidul care urma sa ajunga marti la vot in plenul CSM au protestat Agentia de Monitorizare a Presei, Centrul Roman de Jurnalism de Investigatie (CRJI) si Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI). Asociatiile media au protestat fata de „lipsa de transparenta si de consultare a conducerii CSM cu privire la noul ghid pentru relatia justitie – mass media”, indemnand jurnalistii la un protest fata de CSM in timpul sedintei de marti. Vezi aici comunicatul organizatiilor.

„Adoptarea acestui document intr-un regim cvasi-ocult, fara consultarea consistenta a partilor interesate (jurnalistii si asociatiile de media), nementionarea ‘interesului public’ in corpul documentului, precum si propunerile extrem de restrictive privind accesul presei la dosare ne face sa suspectam ca procesul a fot realizat fara buna credinta cu scopul de a ingreuna accesul presei si al publicului la informatii privind functionarea actului de justitie si pentru a asigura o buna imagine a justitiei”, sustin organizatiile media, cerand prelungirea termenului de adoptare a Ghidului cu inca o luna de zile.

In timpul sedintei de marti, 22 mai, a CSM, mai multi jurnalisti au protestat in sala de plen fata de Ghidul propus anterior. Plenul CSM a decis amanarea adoptarii Ghidului pana pe data de 1 iunie, timp in care Ghidul va intra in dezbatere publica.

Ghidul – pus intempestiv pe masa CSM, nepublicat pe site-ul institutiei, modificat in ultima zi si contestat de asociatiile media

Ghidul pentru relatia sistemului judiciar cu mass-media este un proiect finantat de Ambasada Olandei la Bucuresti si realizat, in decursul a mai multor luni, de catre un grup al CSM, purtatori de cuvant ai instantelor din tara si diversi jurnalisti.

Ghidul, in forma in care a ajuns saptamana trecuta pe masa CSM avea mai multe variante care tratau relatia sistemului judiciar cu presa si accesul jurnalistilor la informatiile de interes public, unele variante continand prevederi restrictive. Printre altele, jurnalistilor le era interzis accesul la dosare sau furnizarea de fotocopii ale dosarelor aflate in instanta.

Desi Ghidul, in forma sa initiala, cu variantele alternative de reglementare, era deja pe masa CSM de o saptamana, acesta nu a fost publicat si pe site-ul institutiei.

In schimb, doar site-ul membricsm.ro a publicat continutul ghidului si a facut un apel la dezbatere.

Vezi aici apelul la dezbatere postat pe site-ul membricsm.ro si varianta Ghidului care propunea masuri restrictive in ceea ce priveste accesul presei la informatiile de interes public.

Tot potrivit site-ul membricsm.ro, intr-o sedinta desfasurata luni, 21 mai, „s-a reusit, dupa discutii indelungate, trimiterea variantelor initiale ale Ghidului, care contineau si propuneri de reglementare inacceptabile, Grupului de lucru privind transparenta sistemului judiciar care functioneaza in cadrul CSM. In cadrul grupului de lucru s-a redactat o forma a proiectului de Ghid, fara variante alternative de reglementare, si care va intra pe ordinea de zi a Plenului de maine (n.r. marti, 22 mai)”.

Fata de Ghidul care urma sa ajunga marti la vot in plenul CSM (varianta initiala) au protestat Agentia de Monitorizare a Presei, Centrul Roman de Jurnalism de Investigatie (CRJI) si Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI). Asociatiile media au protestata fata de „lipsa de transparenta si de consultare a conducerii CSM cu privire la noul ghid pentru relatia justitie – mass media”, indemnand jurnalistii la un protest fata de CSM in timpul sedintei de marti. Vezi aici comunicatul organizatiilor.

In plus, asociatiile media au facut un apel si „catre Ambasadei Regatului Unit al Tarilor de Jos care a finantat proiectul in cadrul caruia a fost redactat acest ghid sa accepte prelungirea termenului de adoptare a ghidului cu cel putin o luna, astfel incat documentul sa parcurga procesul unei consultari publice autentice”.

In timpul sedintei de marti, 22 mai, a CSM, mai multi jurnalisti au protestat in sala de sedinte fata de Ghidul propus anterior. Plenul CSM a decis amanarea adoptarii Ghidului pana pe data de 1 iunie, timp in care Ghidul va intra in dezbatere publica.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro