Sari direct la conținut

„Disputa noastră cu Suedia va fi rezolvată în curând” și Ungaria poate ratifica aderarea țării la NATO, spune Orban

HotNews.ro
Viktor Orban, Foto: Denes Erdos / AP / Profimedia
Viktor Orban, Foto: Denes Erdos / AP / Profimedia

Parlamentul Ungariei poate ratifica aderarea Suediei la NATO atunci când se va întruni pentru noua sa sesiune de primăvară la sfârşitul acestei luni, a declarat prim-ministrul Viktor Orban în fața susţinătorilor săi sâmbătă, relatează Reuters.

„Este o veste bună că disputa noastră cu Suedia va fi rezolvată în curând”, a spus Orban într-un discurs cheie.

„Mergem în direcția în care la începutul sesiunii de primăvară a parlamentului să putem ratifica aderarea Suediei la NATO”.

Parlamentul se întrunește din nou pe 26 februarie. Suedia a solicitat aderarea la NATO în urmă cu aproape doi ani, într-o schimbare istorică în politică determinată de invadarea pe scară largă a Ucrainei de către Rusia.

Orban a spus că el și premierul suedez Ulf Kristersson au luat măsuri „pentru a reconstrui încrederea” între cele două țări. Orban nu a spus care sunt acei pași.

Ungaria este singura țară NATO care nu a ratificat încă cererea Suediei, proces care necesită sprijinul tuturor membrilor NATO. Întârzierea a înrăutățit relațiile țării cu Statele Unite și a stârnit îngrijorări în rândul aliaților săi.

Partidul de guvernământ Fidesz al lui Orban a citat ceea ce a numit acuzațiilee nefondate ale Suediei conform cărora a erodat democrația în Ungaria ca motiv pentru care candidatura țării nordice la NATO a fost suspendată.

Premierul suedez Ulf Kristersson declara la sfârșitul lunii ianuarie că este pregătit să se întâlnească cu omologul său ungar Viktor Orban la Budapesta, ca răspuns la invitația acestuia de a discuta despre aderarea Suediei la NATO

„Coșmarul” lui Orban, pe fondul grațierii unui bărbat condamnat pentru mușamalizarea unui caz de abuz sexual asupra minorilor de către Katalin Novak

Orban s-a confruntat cu cea mai dificilă perioadă a mandatului său de premier de 14 ani în ultima săptămână, pe fondul unei dispute privind grațierea de către fosta președinta Katalin Novak a unui bărbat care a ajutat la mușamalizarea abuzurilor sexuale într-o casă de copii.

Scandalul a dus la demisia președintelui Ungariei și, de asemenea, a fostului ministru al justiției – doi dintre aliații cheie ai lui Orban – iar vineri seară zeci de mii de persoane au participat la un masiv protest de stradă.

În prima sa declarație publică de la demisia președintelui în urmă cu o săptămână, Orban a spus că guvernul său va deveni mai puternic, concentrându-se pe economie și pe alegerile pentru Parlamentul European din iunie, care ar trebui să stimuleze forțele politice de dreapta din Europa și „să aducă schimbare la Bruxelles”.

El a spus că demisia președintelui Katalin Novak a fost „ca un coșmar”, dar este ceea ce trebuie făcut, adăugând că guvernul său va elabora o legislație pentru a consolida protecția copilului.

Orban, care are contre cu Comisia Europeană din cauza măsurilor guvernului său de a reduce libertatea presei și drepturile LGBTQ, precum și politicile sale de migrație, a declarat că anul acesta ar putea aduce schimbări în Europa și în alte părți.

„Ne-am dori foarte mult ca Donald Trump să revină ca președinte (al SUA) și… să facem pace aici, în jumătatea de est a Europei”, a spus Orban, un susținător de cursă lungă a lui Trump.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro