Sari direct la conținut

DNA a inceput urmarirea penala in rem in cazul exportului de carbune realizat de CE Oltenia prin intermediul unei firme de apartament

HotNews.ro

Directia Nationala Anticoruptie (DNA), structura centrala, a inceput urmarirea penala in cazul contractului incheiat de Complexul Energetic Oltenia cu BVA Coal, o firma de apartament din Constanta, pentru livrarea in Serbia a unei cantitati de 1,2 milioane de tone de carbune, informeaza publicatia Pandurul. Informatia se regaseste inclusiv intr-un raspuns al ministrului energiei Andrei Gerea in urma unei interpelari facute de Niculina Mocioi, deputat PNL de Gorj. Potrivit acestui raspuns, DNA a fost sesizata inca de pe 10 martie 2015. Culmea este ca pe 13 mai, aflat la Guvern, Gerea a spus ca a fost sesizat DIICOT, nu DNA.

Sesizarea a fost facuta de Ministerul Energiei, in urma unor verificari facute de Corpul de Control al institutiei. „Dorim, de asemenea, sa precizam faptul ca in perioada 15-16 ianuarie 2015, corpul de control al MEIMMMMA a desfasurat la CEO o actiune de control avand ca obiect contractul pentru livrarea de carbune in Serbia. Urmare a acestei actiuni, in data de 10.03.2015, raportul corpului de control al MEIMMMMA a fost transmis la DNA-Structura centrala. In prezent, dosarul privind contractul semnat de CEO cu firma BVA Coal SRL este instrumentat de DNA”, se arata in raspunsul ministrului catre deputatul Niculina Mocioi, transmis pe 30 iunie 2015. Vezi documentul atasat.

DNA a confirmat pentru Pandurul urmarirea penala asupra faptei. „In acest moment, in cauza penala la care faceti referire este inceputa urmarirea penala doar cu privire la fapta, sub aspectul savarsirii infractiunii de abuz in serviciu”, a raspuns DNA. Aceasta inseamna ca urmarirea penala a inceput in rem. Urmarire in rem inseamna ca cercetarile procurorilor se desfasoara fata de fapte, nu fata de persoane. Ulterior, o urmarire in rem poate duce la inceperea urmaririi penale fata de persoane.

Directorul general al companiei, Laurentiu Ciurel, a semnat la sfarsitul anului trecut un contract extrem de pagubos cu o firma de apartament din Constanta, BVA Coal SRL. Pentru a semna acest contract, Complexul Energetic Oltenia a renuntat chiar sa participe la o licitatie organizata de autoritatile din Serbia pentru achizitia a doua milioane de tone de lignit, la un pret foarte bun. Afacerea cu Serbia fusese discutata chiar si la nivel de ministri. Cu toate acestea, CE Oltenia nu s-a inscris la licitatie, invocand niste motive total neserioase. In schimb, contractul banos din Serbia a fost incheiat cu un consortiu format din doua firme sarbesti si un SRL constantean infiintat cu trei saptamani inainte de licitatie. Partea cea mai stranie a povestii e ca dupa trei saptamani de la licitatie, CE Oltenia a incheiat contract de vanzare a 1,2 milioane de tone de lignit cu acel SRL, la un pret de aproape trei ori mai mic decat ar fi obtinut la licitatia din Serbia. Insa si mai grav este ca acest pret ar fi sub costurile din 2014.

Contractul a fost incheiat in ciuda situatiei economice dificile in care se afla CE Oltenia. In 2014 a inregistrat pierderi de aproape 700 de milioane de lei, iar in 2015, din cauza problemelor financiar, au fost disponibilizate circa 2.000 de persoane, iar alte 1.000 au fost externalizate. Contractul a fost reziliat in cele din urma.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro