Sari direct la conținut

DNA cere interdictia sau suspendarea initierii falimentului Carpatica Asigurari, deoarece firma este trimisa in judecata si ar exista riscul de a nu mai fi trasa la raspundere penala

HotNews.ro
Carpatica Asig, Foto: Hotnews
Carpatica Asig, Foto: Hotnews

Procurorii DNA au cerut Inaltei Curti de Casatie si Justitie luarea, pentru o durata de 60 de zile, a masurii preventive de a interzice initierea sau, dupa caz, de a suspenda procedurile de dizolvare si lichidare initiate impotriva Carpatica Asigurari, firma controlata de Ilie Carabulea, impotriva careia ASF a demarat procedura falimentului. Carpatica Asigurari a fost trimisa in judecata, ca persoana juridica, in 2014, pentru infractiuni de cumparare de influenta si dare de mita, iar decizia ASF creeaza riscul lichidarii si radierii in termen scurt a inculpatei persoana juridica, astfel incat sa aceasta nu mai poata fi trasa la raspundere penala, sustin procurorii DNA.

  • UPDATE1 In urma anuntului DNA, HotNews.ro a adresat urmatoarele intrebari catre ASF:

    1. Cum afecteaza actiunea DNA pagubitii Carpatica Asigurari?
    2. ASF a cerut in instanta falimentul Carpatica?
    – Daca da, cand si ce veti face in perioada urmatoare?
    – Daca nu, ce veti face in lumina cererii DNA?

    Raspunsul primit din partea Autoritatii a fost: „ASF nu comenteaza”.

  • UPDATE2 Precizari ulterioare facute de ASF: ‘Procedura initiata isi urmeaza cursul: selectarea unei case de avocatura, depunerea cererii la instanta si judecarea cauzei de catre instanta de fond sesizata’.
  • UPDATE3 (19:20) ASF a transmis noi precizari: „Referitor la solicitarea pe care DNA a adresat-o Inaltei Curti de Casatie si Justitie pentru interzicerea timp de 60 de zile a initierii procedurilor de lichidare a societatii Carpatica Asig, ASF face urmatoarele precizari:

    Procedura initiata pe data de 28 iulie 2016, odata cu retragerea autorizatiei de functionare a Carpatica Asig, isi urmeaza cursul, principalele etape fiind selectarea unei case de avocatura, depunerea cererii de faliment la instanta si judecarea cauzei de catre instanta.

    In prezent, este in derulare selectia avocatilor care vor reprezenta ASF, conform procedurilor legale de achizitie a serviciilor de asistenta juridica, aceasta etapa fiind prevazuta sa se incheie vineri, 12 august.
    Asadar, in faza actuala este prea devreme pentru a se pune problema suspendarii procedurilor de lichidare/dizolvare a societatii Carpatica Asig, in conditiile in care intregul proces se afla de-abia in etapele pregatitoare si doar instanta de judecata este in masura sa dispuna deschiderea propriu-zisa a procedurii de faliment.

    De asemenea, experienta din cazul societatii Astra arata ca intreaga procedura judiciara este de durata, depasind sensibil termenul de 60 de zile prevazut in solicitarea DNA”.

Chiar daca ASF nu a dorit sa faca nici o precizare privind modul cum ar putea fi afectati pagubitii Carpatica Asigurari, este de asteptat ca acestia sa-si primeasca despagubirile cuvenite cu o si mai mare intarziere decat pana acum.

In cazul Astra Asigurari, decizia ASF de retragere a autorizatiei de functionare si solicitarea intrarii in faliment a fost publicata in Monitorul Oficial in 31 august 2015, iar deciziadefinitiva in instanta a avenit abia in 28 aprilie 2016. Abia de atunci, Fondul de Garantare a Asiguratilor a putut sa faca plati, in limita a 450.000 lei pentru fiecare creditor, si doar catre cei care au aveau depuse cereri de plata si dosarele complete si avizate de Comisia speciala a FGA.

Iata comunicatul transmis marti de catre DNA:

„Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Sectia Judiciara Penala au solicitat Inaltei Curti de Casatie si Justitie luarea, pentru o durata de 60 de zile, a masurii preventive constand in interdictia initierii procedurilor de dizolvare si lichidare privind SC CARPATICA ASIG SA, sau, dupa caz, suspendarea procedurilor de dizolvare si lichidare initiate, in situatia in care, la data judecarii prezentei cereri, acestea proceduri au fost deja initiate.

SC CARPATICA ASIG SA a fost trimisa in judecata, ca persoana juridica, pentru infractiuni de cumparare de influenta si dare de mita, la data de 25 aprilie 2014, dupa finalizarea unei anchete complexe.

Cererea procurorilor adresata Inaltei Curti de Casatie si Justitie a fost formulata pentru urmatoarele motive:

Prin sentinta penala nr. 44/F din 08.03.2016 a Curtii de Apel Bucuresti s-a dispus condamnarea inculpatei SC CARPATICA ASIG SA la plata unei amenzi penale de 600.000 lei, precum si difuzarea hotararii de condamnare in mass media.

Impotriva sentintei mentionate, inculpata a declarat apel, cauza aflandu-se in prezent pe rolul Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

In aceste conditii, la data de 27 iulie 2016, Autoritatea de Supraveghere Financiara (A.S.F) a decis, intre altele, :

  • – declansarea procedurii de faliment si lichidarea Societatii CARPATICA ASIG SA prin procedura obisnuita de insolventa;
  • – emiterea solicitarii pentru deschiderea procedurii falimentului Societatii CARPATICA ASIG SA (urmand a fi sesizat judecatorul sindic din cadrul tribunalului competent).

Decizia nr. 1498/27.07.2016 a Autoritatii de Supraveghere Financiara a fost publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 586/02.08.2016.

In cererea adresata Inaltei Curti de Casatie si Justitie, procurorii arata ca situatia aparuta in urma deciziei luate de Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) creeaza riscul lichidarii si radierii in termen scurt a inculpatei persoana juridica,astfel incat sa aceasta nu mai poata fi trasa la raspundere penala. Prin urmare, considera ca masura solicitata este necesara pentru buna desfasurare a procesului penal”.

La acel moment, procurorii au dispus trimiterea in judecata, in stare de arest preventiv, a omului de afaceri Ilie Carabulea, care controleaza Carpatica Asigurari, a lui Mirzac Marian, fost membru ASF, si a lui Dan Radu Rusanu, fost presedinte ASF. De asemenea, s-a dispus trimiterea in judecata, in stare de libertate a altor noua persoane printre care Laura Chitoiu, sotia fostului Ministru de Finante, Daniel Chitoiu,Radu Mustatea, membru in Consiliul de Administratie al Carpatica Asigurari, Corneliu Moldoveanu, care in la acel moment era vicepresedinte ASF si a Inei Crudu, care era atunci director general al Carpatica Asigurari.

  • In rechizitoriul intocmit in acest dosar, procurorii DNA au retinut urmatoarea stare de fapt:

„In anul 2012, S.C. CARPATICA ASIG S.A., companie specializata in emiterea de polite de asigurari, in ponderea carora, cel mai mare procent il aveau asigurarile tip R.C.A., avea o situatie financiara precara si necesita o infuzie de capital de circa 11.000.000 euro. Incepand cu mai 2013, Carabulea Ilie impreuna cu inculpatii Mustatea Radu si Mirzac Marian au constituit un grup infractional organizat, in scopul savarsirii unor infractiuni prin care se urmarea protejarea intereselor financiare ale S.C. CARPATICA ASIG S.A.

Carabulea Ilie (persoana care detine indirect si controleaza societatea de asigurari) l-a promovat, sustinut si cointeresat financiar, in mod constant pe fostul director Mirzac Marian (care a ocupat aceasta functie la S.C. CARPATICA ASIG S.A in perioada 16.05.2012 ¬ 23.04.2013), pentru a fi ales in conducerea A.S.F. Din pozitia de membru neexecutiv in cadrul conducerii A.S.F., ocupata cu incepere din data de 24 aprilie 2013, Mirzac Marian a facut demersuri pentru a asigura protectia S.C. CARPATICA ASIG S.A. si pentru a evita suspendarea autorizatiei de functionare de pe piata asigurarilor din Romania, pana la remedierea deficientelor.

Ca intermediar in relatia dintre Carabulea Ilie si Mirzac Marian a fost desemnat Mustatea Radu, membru in consiliul de administratie al S.C. CARPATICA ASIG S.A, avand rolul de a comunica rezultatele demersurilor infractionale ale lui Mirzac Marian, precum si informatii confidentiale obtinute de la acesta din urma.

Gruparea respectiva a fost sprijinita de Rusanu Radu Dan, presedintele ASF, precum si de alte persoane din conducerea ASF, respectiv inculpatii Calin Georgel, Chitoiu Laura Elena Si Moldoveanu Corneliu Silviu si Odobescu Dan.

La randul lor, inculpatii Crudu Ina-Ana, Rusu Elena, angajati la S.C. CARPATICA ASIG S.A., precum si Vinereanu Ioan Dacian au aderat sau au sprijinit gruparea infractionala constituita.

Constituirea grupului infractional organizat si functionarea lui s-a facut, in timp, fiecare membru avand atributii specifice, bine determinate si specializate, in raport de problemele financiare intampinare de S.C. CARPATICA ASIG S.A.

Astfel, inculpatul Mirzac Marian si, ulterior, inculpata Crudu Ina-Ana, au fost propusi si numiti director general la S.C. CARPATICA ASIG S.A., urmarindu-se in acest scop marirea libertatii de miscare a inculpatului Mustatea Radu, prin inlaturarea, din conducerea societatii de asigurari a altor persoane care nu erau dispuse sa adere la practicile infractionale.

Concret, in schimbul protectiei oferite de Mirzac Marian societatii de asigurari S.C. CARPATICA ASIG S.A, Carabulea Ilie cu sprijinul lui Mustatea Radu, Rusu Elena, Vinereanu Ioan-Dacian si Crudu Ina-Ana, a dispus, in perioada 25 mai – 10 iunie 2013, ca un autoturism marca Audi A8, avand valoarea de catalog de 81.370 euro, sa ii fie vandut la un pret subevaluat lui Mirzac Marian, cu plata in 40 de rate sub disimularea unei tranzactii de vanzare-cumparare intre acesta si societatea de asigurari, iar la 26 august 2013, i-a remis lui Mirzac Marian suma de 8.937,5 euro (39.141 lei), suma disimulata in modalitatea acordarii unei prime, fara acoperire contractuala.

Pentru a da o aparenta de legalitate cu privire la valoarea de instrainare a autoturismului Audi A8, mult diminuata, la solicitarea lui Mirzac Marian si Carabulea Ilie, inculpatul Opris Ioan (actionand in calitate de expert in cadrul Biroului Local de Expertize Judiciare de pe langa Tribunalul Sibiu) a intocmit un raport de evaluare in cuprinsul caruia a mentionat date neconforme realitatii, cu privire la anul fabricatiei (2001 in loc de 2011) si existenta unor defecte/avarii (care in realitate nu existau), stabilind valoarea autoturismului la pretul subevaluat de 31.000 de euro.

Urmarind acelasi demers infractional si pentru a conferi tranzactiei o falsa natura cutumiara, specifica companiilor private, prin care unui fost director i se instraineaza autoturismul de serviciu la pret preferential, inculpata Rusu Elena a dat dispozitie directorului economic, in cursul primei saptamani din luna iunie 2013, sa intocmeasca, in fals, o factura fiscala si o chitanta care sa ateste ca inculpatul Mirzac Marian a virat catre S.C. CARPATICA ASIG S.A., in baza unui contract incheiat anterior datei de 22 mai 2013, o prima rata de 5.000 euro, data la care ar fi avut loc si intocmirea facturii susmentionate. S-a procedat in acest mod pentru a preconstitui probe in cazul in care Mirzac Marian ar fi fost acuzat de primirea de foloase necuvenite, prin atestarea faptului ca, la data vanzarii autoturismului acesta s-ar fi aflat inca in perioada de 30 zile, in interiorul careia avea obligatia sa incheie orice raport cu societatea S.C. CARPATICA ASIG S.A (in conditiile in care acesta isi incheiase activitatea la Carpatica la data de 23 aprilie 2013).

In schimbul acestor foloase necuvenite, Mirzac Marian, in calitatea deja dobandita de membru neexecutiv in cadrul conducerii ASF, a actionat in asa fel incat, si prin influentarea altor functionari cu functii de conducere ori de executie din cadrul ASF, nu si-a exercitat functiile de supraveghere si control, asigurand protectie societatii de asigurari S.C. CARPATICA ASIG S.A.. Rolul protector al lui Mirzac Marian a constat in tergiversarea luarii unor decizii de catre conducerea ASF privind dispunerea unor controale asupra activitatii S.C. CARPATICA ASIG S.A., prin divulgarea tematicii si a datei controalelor inopinate, prin influentarea membrilor organismului de conducere al Autoritatii de Supraveghere Financiara cu privire la aprobarea concluziilor potentialului control, precum si prin orice alta modalitate prin care inculpatul Mirzac Marian, in baza raporturilor colegiale sau de subordonare care existau intre acesta si functionarii ASF ar fi putut favoriza, pe cai ilicite, activitatea S.C. CARPATICA ASIG S.A.

Astfel, in zilele de 16 si 23 septembrie 2013, Mirzac Marian i-a transmis lui Carabulea Ilie, prin intermediul lui Vinereanu Ioan-Dacian, date confidentiale privind hotararile adoptate in cadrul consiliul de conducere al Autoritatii de Supraveghere Financiara, hotarari prin care s-a dispus efectuarea unor controale inopinate la S.C. CARPATICA ASIG S.A., iar in data de 25 octombrie 2013, Mirzac Marian a transmis lui CARABULEA ILIE, prin intermediul inculpatului Mustatea Radu, date de aceeasi natura.

Datele susmentionate priveau devoalarea numelui membrilor echipei de control inopinat, tematica controalelor si data cand vor avea loc, astfel incat inculpatul Carabulea Ilie a fost pus in garda si a reusit, prin masurile dispuse, sa ascunda echipei de control deficientele existente in activitatea S.C. CARPATICA ASIG S.A. si sa sustraga controlului mai multe dosare de daune care contineau nereguli urmarite in tematica de control a comisiei Autoritatii de Supraveghere Financiara, constituita in acest sens.

In cursul lunii iunie 2013, inculpatul Mirzac Marian a intervenit pe langa inculpata Chitoiu Laura-Elena, director al Directiei Autorizari din cadrul ASF, pentru ca aceasta sa promoveze, cu celeritate si cu nerespectarea conditiilor legale, autorizarea ocuparii, de catre inculpata Crudu Ina-Ana, a functiei de director general al S.C. CARPATICA ASIG S.A.

La solicitarea lui Mirzac Marian, Chitoiu Laura Elena a stabilit data evaluarii in vederea autorizarii lui Crudu Ina-Ana, in mod arbitrar, pentru data de 19 iunie 2013 si nu a convocat, asa cum era procedura, nici pe directorul Directiei Juridice si nici pe directorul Directiei Control, pentru a face parte din comisia susmentionata, temandu-se de o posibila avizare negativa din partea acestora.

Pentru a nu exista surprize cu privire la rezultatul evaluarii, chiar daca respectiva comisie, prin insasi modalitatea de constituire, era una extrem de concesiva, desi nelegala, inculpata Chitoiu Laura Elena a convenit cu inculpatul MIRZAC MARIAN ca inainte de incheierea evaluarii acesta sa intre ¬intamplator¬ in biroul unde era intrunita comisia, iar prin prezenta sa sa contribuie suplimentar, ca factor de presiune, pentru luarea unei decizii favorabile in ceea ce o priveste pe Crudu Ina-Ana.

Intr-un alt context, la data de 1 august 2013, inculpatul Mirzac Marian, folosindu-se de prerogativele functiei sale in cadrul ASF, i-a solicitat inculpatului Calin Georgel, secretar general al aceleiasi institutii, sa sustraga un document transmis din greseala catre Autoritatea de Supraveghere Financiara de catre o angajata a S.C. CARPATICA ASIG S.A. Documentul respectiv releva incalcari grave ale limitelor mandatului conferit inculpatului Mirzac Marian, in perioada in care acesta detinuse functia de director general la S.C. CARPATICA ASIG S.A., incalcari savarsite cu ocazia incheierii unui contract privind comisioanele acordate unui broker de asigurari. In acelasi context, Mirzac Marian i-a cerut lui Calin Georgel sa radieze din registrul electronic de intrari numarul de inregistrare al documentului respectiv transmis prin fax, in conditiile in care acest document, daca ar fi fost supus atentiei conducerii ASF, risca sa declanseze un control automat asupra activitatii S.C. CARPATICA ASIG S.A. si ar fi creat prejudicii grave de imagine inculpatului Mirzac Marian.

In perioada 11-17 decembrie 2013, inculpatul Rusanu Radu Dan a exercitat presiuni, in calitate de presedinte al ASF, asupra mai multor societati de asigurari, urmarind si reusind impunerea lui Mustatea Radu, membru al consiliului de administratie al S.C. CARPATICA ASIG S.A., la conducerea Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din Romania (B.A.A.R.), asociatie care administreaza fondul la care contribuie toate societatile de asigurari din Romania, autorizate sa practice asigurari de raspundere civila auto obligatorii si mandatate sa elibereze documente de asigurare de raspunde civila auto Carte verde. (Valoarea acestui fond se ridica la momentul de fata la circa 15.000.000 euro).

Astfel, la solicitarea formulata de catre inculpatul Mustatea Radu, atat direct, cat si indirect, prin intermediul inculpatului Mirzac Marian, in intervalul 11-17 decembrie 2013, inculpatul RUSANU RADU DAN ¬l-a mandatat¬ pe vicepresedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara ¬ conducatorul Sectorului Asigurari, Moldoveanu Corneliu Silviu, sa contacteze asiguratorii din Romania, cu drept de vot, pentru a-i determina ca la alegerile din 19 decembrie 2013, acestia sa ii dea voturile lui Mustatea Radu, in detrimentul contracandidatului sau.

In data de 16 decembrie 2013, conformandu-se acestei solicitari, Moldoveanu Corneliu Silviu i-a cerut lui Odobescu Dan, avocat suspendat de drept in cadrul Baroului Bucuresti si proprietar al unei societati de asigurari, sa intervina pe langa diversi asiguratori, astfel incat sa le schimbe intentia de vot in favoarea lui Mustatea Radu. In baza acestei intelegeri infractionale, Odobescu Dan s-a angajat efectiv sa determine persoanele imputernicite reprezentand 3 societati de asigurari sa il voteze pe Mustatea Radu.

Ca urmare a acestei intelegeri frauduloase, dar si a influentei exercitate de Rusanu Radu Dan si de Moldoveanu Corneliu Silviu, au fost deturnate si directionate, in favoarea inculpatului Mustatea Radu, un numar total de 91 voturi. Activitatea infractionala a condus la alegerea, ca presedinte al BAAR, a inculpatului Mustatea Radu, cu un numar total de voturi de 270 voturi, fata de 139 voturi cat a obtinut contracandidatul sau.

Incepand cu data de 28 ianuarie 2014, inculpatul Rusanu Radu Dan a impus, prin intermediul Directiei resurse umane din cadrul ASF, aflata in subordonarea nemijlocita a presedintelui ASF, ca o parte semnificativa a salariatilor A.S.F., martori si potentiali martori in prezenta cauza, sa semneze angajamente de confidentialitate. Acest lucru a fost impus de Rusanu Radu Dan ulterior efectuarii, in prezenta cauza, a unor perchezitii la cele trei sedii sau puncte de lucru ale A.S.F. din Bucuresti si in contextul in care devenise notorie (ca urmare a comunicatelor oficiale ale Directiei Nationale Anticoruptie, preluate substantial in mass-media), punerea sub acuzare a inculpatilor Chitoiu Laura Elena, director Directia Avizari din cadrul A.S.F., Mirzac Marian, membru neexecutiv in cadrul Consiliului A.S.F., si Calin Georgel, secretar general al A.S.F., sub aspectul savarsirii unor infractiuni de coruptie si a unor infractiuni de serviciu, in legatura cu activitatea S.C. CARPATICA ASIG S.A.

In conformitate cu aceste angajamente, angajatii A.S.F. erau obligati sa respecte o procedura de furnizare a informatiilor cu caracter confidential, urmand ca informatiile detinute, de interes pentru o procedura judiciara, solicitate prin dispozitia procurorului sau a instantelor, sa poata fi transmise numai dupa obtinerea acordului scris al presedintelui A.S.F. Astfel, in intervalul 28 ¬ 31 ianuarie 2014, au fost luate un numar de 39 de angajamente de acest tip, unui numar de 39 de angajati A.S.F., iar incepand cu data de 1 februarie 2014 au fost luate alte 11 asemenea angajamente unui numar de 11 salariati. Conform acestor angajamente, divulgarea unor date organelor de urmarire penala sau instantei de judecata fara aprobarea presedintelui A.S.F., putea fi sanctionata cu desfacerea contractului de munca, constituind abatere disciplinara.

Cu privire la alte fapte presupus a fi fost savarsite de membrii gruparii infractionale mentionate, cauza a fost disjunsa in vederea continuarii cercetarilor.

Cu privire la CIRIPAN GEORGE CATALIN si TUDOR DANIEL GEORGE, care au avut calitatea de suspecti in cauza, urmeaza a se dispune clasarea cauzei, intrucat probele administrate nu au creat certitudinea ca au savarsit infractiunile retinute.

Pe parcursul desfasurarii urmaririi penale, s-a dispus aplicarea sechestrului asigurator asupra sumei de 8.937,5 euro, ridicata de la inculpatul Mirzac Marian, precum si instituirea sechestrului asigurator, pana la concurenta sumei de 81.370 euro, asupra autoturismului marca AUDI A8, apartinand aceluiasi inculpat”.

  • Ce condamnari in prima instanta au fost decise in acest dosar

In luna martie 2016, printr-o decizie care nu a fost definitiva, omul de afaceri Ilie Carabulea a fost condamnat de Curtea de Apel Bucuresti la sase ani si sase luni inchisoare cu executare pentru savarsirea unor fapte de coruptie in dosarul ASF – Carpatica, informeaza Agerpres.

In acelasi dosar, judecatorii au dispus achitarea fostului presedinte al ASF Dan Radu Rusanu. De asemenea, au fost achitati Corneliu Moldoveanu, fost vicepresedinte al ASF, si avocatul Dan Odobescu.

Alte condamnari: Marian Marzac (fost membru neexecutiv al conducerii ASF) – patru ani si sase luni inchisoare cu executare, Radu Mustatea (membru in CA al SC Carpatica Asig) – trei ani si sase luni inchisoare cu executare, Elena Rusu (membru in conducerea Carpatica Asig) – doi ani cu suspendare, Ina Crudu (director general la Carpatica Asig) – doi ani cu suspendare, Laura Chitoiu (sotia fostului ministru al Finantelor Daniel Chitoiu) – un an inchisoare cu suspendare, Ioan Opris (expert tehnic auto) – doua luni cu suspendare, Ioan Dacian Vinereanu – doi ani cu suspendare, Georgel Calin (fost secretar general ASF) – un an cu suspendare.

In plus, SC Carpatiga Asig trebuia sa plateasca o amenda penala de 600.000 de lei pentru savarsirea infractiunilor de cumparare de influenta si dare de mita in forma continuata, aceasta societate fiind obligata sa publice hotararea de condamnare in presa scrisa sau audiovizuala, pe parcursul a 10 aparitii.

  • Dupa Astra si Forte Asigurari, ASF a anuntat luna trecuta ca va cere si falimentul Carpatica Asigurari

Conducerea ASF a decis miercuri, 27 iulie 2016, retragerea autorizatiei de functionare pentru Carpatica Asigurari ca urmare a constatarii starii de insolventa a societatii, si promovarea cererii de deschidere a procedurii de faliment.

Anuntul era previzibil, in conditiile in care Carpatica Asigurari, detinuta de omul de afaceri Ilie Carabulea, se afla in procedura de rezolutie, a incheiat anul trecut cu o pierdere neta de peste 204,3 milioane lei, iar vanzarea companiei a esuat luna trecuta dupa ce ASF a respins dosarul sinigurului investitor interesat – consortiul IIC – pe motiv ca acesta nu ar fi avut capacitatea financiara certa de a sustine redresarea asiguratorului.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro