Sari direct la conținut

Doar 3% din români au ridicat pastilele de iod pe care Rafila a dat 6 milioane de euro

HotNews.ro
Alexandru Rafila, Foto: AGERPRES
Alexandru Rafila, Foto: AGERPRES

În lunile iulie și august 215.616 români și-au luat de la farmacie comprimatele de iodură de potasiu, potrivit ministrului sănătății Alexandru Rafila, citat de news.ro. Luna trecută, au fost distribuite 376.892 de comprimate de iodură de potasiu, faţă de 2.175 în iulie, şi că 214.385 de oameni le-au primit, faţă de numai 1.231 în iulie. Aproximativ 7 milioane de români ar trebui să meargă spre farmaciile aflate în lista oficială a Ministerului Sănătăţii pentru a le ridica.

Ministrul sănătății speră că mai mulţi oameni vor merge în perioada următoare să le ridice, de exemplu, atunci când merg la medicul de familie pentru a-şi rezolva şi alte probleme de sănătate.

  • „Ştiţi bine că această campanie de distribuţie de iod a început mai greoi şi în luna iulie nu am avut decât 1.200 de solicitanţi pentru a lua comprimatele de iodură de potasiu. În luna august, însă, lucrurile s-au schimbat spre bine şi peste 200 de mii de persoane au ridicat pastilele de iod, sper ca acest lucru să continue şi pe măsură ce persoanele cu vârste de până la 40 de ani se adresează medicilor de familie pentru alte probleme, nu neapărat pentru aceasta, pot să solicite şi reţeta pentru iodură de potasiu.
  • Este o măsură raţională, preventivă, prin care ne protejăm pentru că nu spune nimeni că va fi un incident nuclear, însă, dacă va fi, chiar dacă e mai puţin probabil, este bine să avem la îndemână aceste comprimate care se administrează doar la anunţul autorităţilor, într-o cantitate care este foarte clară, în general la copii, copii mici, jumătate de comprimat sau un comprimat, iar pentru persoanele adulte două comprimate, dar lucrul acesta a fost prezentat de mai multe ori în campaniile pe care le-am desfăşurat prin intermediul posturilor de televiziune şi de radio”, a explicat Rafila.

Circa 7 milioane de români ar trebui să meargă spre farmaciile aflate în lista oficială a Ministerului Sănătăţii pentru a ridica, pe bază de prescripţie medicală de la medicul de familie, pastilele de iodură de potasiu.

  • „7 milioane de persoane ar putea să primească aceste comprimate cu iod, sigur că 200 de mii pare puţin, dar totuşi o creştere de la peste o mie la peste 200 de mii de persoane într-o lună eu cred că este o evoluţie bună şi încurajăm în continuare lumea să beneficieze de acest program desfăşurat prin intermediul Ministerului Sănătăţii, într-o reţea de peste 2.500 de farmacii care sunt la dispoziţia populaţiei, bineînţeles cu prescripţie de la medicul de familie, este un lucru obişnuit, natural, dacă vreţi pentru că iodura de potasiu este un medicament care se eliberează pe bază de prescripţie”, a declarat ministrul Sănătăţii.

În multe zone rurale din România fie nu există medic de familie (în peste 400 de localităţi se întâmplă asta), fie nu există farmacie care să fie trecută în lista oficială a Ministerului Sănătăţii. Ministrul spune că poartă discuţii cu persoanele responsabile vis a vis de posibilitatea existenţei unor farmacii mobile în aceste zone.

  • „Aici este o problemă care există, la accesul care există la diverse medicamente pentru populaţia din zone mai puţin accesibile, noi încercăm să găsim o soluţie să încurajăm deschiderea de farmacii sau de puncte farmaceutice inclusiv în astfel de zone, este o discuţie care este de mulţi ani în România, nu i-am găsit rezolvarea peste noapte şi sigur că nu o să putem să facem altfel decât să încurajăm cumva, deci există cumva o politică de încurajare a deschiderii de farmacii în mediul rural, din păcate, din considerente de natură economică, lucrul ăsta nu este foarte interesant, continuăm discuţiile cu distribuitorii să vedem dacă găsim o soluţie.
  • Inclusiv ar putea fi vorba de posibilitatea de a avea un fel de farmacii mobile care să poată să ajungă periodic în zonele acestea mai puţin accesibile. Am discutat despre diverse variante de distribuţie.
  • În zone defavorizate, este o problemă foarte serioasă, inclusiv atunci când discutăm de unele boli la care pacienţii trebuie să îşi ridice periodic produsele de la o anumită farmacie, este bine să încercăm să apropiem produsele farmaceutice de pacienţi, decât ca pacienţii să se deplaseze la distanţe mari, dar repet acesta este un proces nu este o chestiune care se rezolvă în 24 de ore”, a mai spus ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila.

Milioane de pastile de iod așteaptă în continuare să fie ridicate gratuit de românii cu vârsta sub 40 de ani din aproximativ 2.500 de farmacii din toată țara, despre care ministrul Sănătății spunea în luna august că „lumea nu a fost foarte interesată”.

30 de milioane de pastile de iodură de potasiu a cumpărat în această primăvară Autoritatea Națională a Rezervelor de Stat, o achiziție de 6 milioane de euro. Pastilele de iodură de potasiu au fost produse de Antibiotice Iași.

Citește și:

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro