DOCUMENT Curtea de Conturi a UE da Romania ca exemplu negativ pentru "salariile excesive" din proiecte POSDRU din trecut
documente
Raportul Curtii de Conturi a UE
(6 Nov 2014) PDF, 5MB
Curtea de Conturi a Uniunii Europene da Romania ca exemplu negativ de risipire a banilor europeni prin „salarii excesive” pe care unii beneficiari si le-au alocat in proiecte din Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) pana in anul 2012. Informatia apare in auditul pe anul 2013, facut public de Curtea de Conturi a UE, miercuri, la Luxemburg.
„Salarii excesive: In Romania, s-au identificat cazuri in care unor persoane li s-a platit, in perioada in care au lucrat in cadrul unui proiect finantat prin Fpndul Social European, un salariu de pana la cinci ori mai mare decat salariul obisnuit pe care l-ar fi primit daca ar fi lucrat in cadrul unor proiecte finantate la nivel national. Aceasta practica era permisa de normele nationale de eligibilitate, care stabileau plafoane aplicabile salariilor platite in cadrul proiectelor finantate de UE care depaseau cu mult conditiile salariale medii de la nivel national”, se arata in Raportul institutiei de audit europene.
Lefurile platite in cadrul proiectelor finantate din Fondul Social European (FSE) in Romania s-au numarat printre problemele identificate de Directia Generala Ocuparea Fortei de Munca, Afaceri Sociale si Incluziune a Comisiei Europene, cu ocazia unui audit efectuat in 2012.
Din cauza acestor nereguli, Romania a fpst „amendata” de Comisia Europeana cu o corectie financiara forfetara de 25 % pentru POSDRU.
Ca urmare, autoritatea de management in cauza a comandat un studiu privind structura costurilor si masa salariala pentru a servi ca baza de stabilire a nivelurilor maxime de salarizare care urmeaza sa fie aplicate in cadrul proiectelor viitoare, se arata in raportul de la Luxemburg.
Comisia Europeana a adresat autoritatii de management recomandari suplimentare privind parametrii care trebuie utilizati pentru stabilirea plafoanelor salariale care se aplica proiectelor finantate din FSE, intrucat cele in vigoare sunt considerate in continuare prea ridicate.
In ansamblu, in intreaga Uniune Europeana, Curtea de Conturi a blocului comunitar a depistat cheltuieli eronate de aproape 7 miliarde de euro din bugetul UE, in anul 2013.
Cheltuielile eronate ale UE reprzinta 4,7% din totalul cheltuielilor bugetare ale Uniunii Europene, care s-au ridicat la 148,5 miliarde de euro in 2013.