DOCUMENT Schema de compensare și de plafonare a prețurilor la energie electrică și gaze. Lista completă a amendamentelor PNL și exemple concrete de calcul
Cu guvernul demis, PNL a finalizat amendamentele la ordonanța privind schema de compensare la plata facturilor la energie electrică și gaze pentru consumatorii casnici în această iarnă. Acestea prevăd si o plafonare a prețurilor finale. De asemenea, se prevede posibilitatea amânării plății facturilor la energie electrică și gaze cu maximum 6 luni și vizează consumul din perioada
1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022.
CONSULTĂ AICI DOCUMENTUL COMPLET
Astfel, clienții casnici, al căror consum de energie electrică în perioada 1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022 se situează între 150 kwh-1500 kwh inclusiv(deci maximum 300 kwh lunar) , beneficiază de o compensare de maximum 0,21 lei/kwh aferentă consumului de energie electrică facturat.
Compensația/kwh este contravaloarea în lei a sumei reprezentând media aritmetică a tarifelor reglementate potrivit legislației secundare emisă de către ANRE (tariful pentru serviciul de distribuție al energiei electrice, tariful pentru serviciul de transport și componentele tarifului de transport și tariful pentru serviciul de sistem).
Prețul de referință luat în calcul pentru energia activă este 0,68 lei/kwh și include tarifele reglementate pentru servicii de rețea, contribuția pentru cogenerare de înaltă eficiență, contravaloarea certificatelor verzi, acciză și TVA.
Valoarea de 0,21 lei/kWh se acordă în cazul în care diferența între prețul final al energiei electrice și prețul de referință este mai mare de 0,21 lei/kWh; în caz contrar compensația acordată este egală cu diferența între prețul final al energiei electrice și prețul de referință.
Compensarea se aplică pentru clienții casnici care au contracte de furnizare de energie electrică cu un preț final al energiei electrice mai mare decât de 0,68 lei/kwh, acesta din urmă fiind considerat preț de referință luat în calcul în cadrul schemei de compensare. Contravaloarea aferentă compensării se determină prin raportare la prețul final al energiei electrice.
Exemple de compensare energie electrică
1. Prețul final al energiei electrice din contract = 0,92 lei/kwh
- Prețul de referință al energiei electrice = 0,68lei/kwh
- Preț final al energiei electrice din contract – Preț de referință = 0,92 lei/kWh – 0,68 lei/kWh = 0,24 lei/kWh
- Valoarea compensației acordate 0,21 lei/kWh
2. Prețul final al energiei electrice din contract = 0,80 lei/kwh
- Preț final al energiei electrice din contract – Preț de referință = 0,80 lei/kWh – 0,68 lei/kWh = 0,12 lei/kWh
- Valoarea compensației acordate 0,12 lei/kWh
Pentru calculul compensării la gaze naturale se va aplica o cotă procentuală de 25% din factură pentru un consum care se încadrează, în perioada 1 noiembrie 2021 – 1 martie 2022, între 80 și 1.000 metri cubi.
Compensarea se aplică pentru clienții casnici care au contracte de furnizare de gaze naturale cu un preț al gazelor naturale mai mare decât un preț final de 125 lei/Mwh, considerat preț de referință luat în calcul în cadrul schemei de compensare. Cota procentuală aferentă compensării se determină prin raportare la prețul gazelor naturale. Compensarea se determină prin calcularea unei cotei procentuale din valoarea consumului de gaze naturale reprezentând 25% din această valoare.
În situatia în care, în urma aplicării compensării, valoarea reprezentând diferența dintre prețul gazelor naturale din contract și suma de compensare este mai mica de 125 lei/Mwh, se compensează doar diferența dintre prețul gazelor naturale și prețul de referință.
Exemple de compensare gaze
1. Prețul gazelor naturale din contract = 145 lei/Mwh
- Pretul de referință a gazelor naturale = 125 lei/Mwh.
- Valoarea compensatiei determinată ca procent de 25% = 145 lei/MWh x25%= 36,25 lei/MWh
- Valoarea luată în calcul pentru compensare prin raportare la procentul de 25% = 145 lei/MWh – 36,25 lei/MWh = 108,75 lei/MWh
- Valoarea compensatiei acordate: Pretul gazelor naturale – Preț de referință = 145 lei/MWh – 125 lei/MWh = 20 lei/MWh
2. Prețul gazelor naturale din contract = 225 lei/Mwh
- Pretul de referință a gazelor naturale = 125 lei/Mwh.
- Valoarea compensatiei acordate, determinată ca procent de 25% = 225 lei/MWh x25%= 56,25 lei/MWh
- Valoarea rezultată ca urmare a aplicării compensației procentul de 25% = 225 lei/MWh – 56,25 lei/MWh = 168,75lei/MWh
Intrucât valoarea rezultată ca urmare a aplicării compensării în procent de 25% este mai mare de 125 lei/Mwh, valoarea compensației este cea determinată procentual.
Limitele de consum de gaze naturale aplicabile în perioada de compensare: 1 noiembrie 2021 -31 martie 2022:
- noiembrie 150 m cubi
- decembrie 250 m3 cubi
- ianuarie 250 m cubi
- februarie 200 m cubi
- martie 150 m cubi
La cât se plafonează prețurile finale la energie electrică și gaze
În perioada aplicării legii, prețurile la energie electrică și gaze naturale ar urma să se plafoneze, pentru clienții casnici.
Astfel, potrivit amendamentelor PNL:
- Prețul final facturat al energiei electrice se plafonează la cel mult 1 leu KWh, din care componenta de preț a energiei electrice va fi în valoare de maxim 0,525 KWh;
- Prețul final facturat al gazelor naturale se plafonează la cel mult 0,37 lei/KWh, din care componenta de preț al gazelor naturale va fi în valoare de maxim 0,250 lei/KWh.
Plafoanele prevăzute reprezintă prețul final facturat pentru clientul casnic, având incluse:
- Pentru energie electrică – componenta de pret a energiei electrice, acciza, tarifele reglementate de transport și distribuție, servicii de sistem, certificatele verzi, contribuția de cogenerare de înaltă eficiență energetică, abonamentul, TVA
- Pentru gaze naturale – prețul de vânzare al gazelor naturale, costul de transport, acciza tariful de distribuție, abonamentul, TVA
Amânarea plății facturilor la curent și gaze pentru maximum 6 luni
Potrivit amendamentelor depuse de PNL, la cererea scrisă a debitorului, se suspendă pentru o perioadă cuprinsă între minimum o lună și maximum 6 luni plata facturilor la energie electrică și gaze naturale.
Recuperarea sumelor datorate de către furnizorii de energie electrică și gaze naturale se poate face până cel târziu la data de 30 noiembrie 2022.
Solicitarea de suspendare a plătii se poate face cu privire la plata consumului aferent perioadei 01 noiembrie 2021- 30 aprilie 2022.