Sari direct la conținut

Doi medici de la Spitalul Municipal din Oradea, concediați după ce rudele unor pacienți s-au plâns că nu au primit informațiile solicitate despre starea acestora

HotNews.ro
Spital din Romania, Foto: AGERPRES
Spital din Romania, Foto: AGERPRES

Conducerea Spitalului Clinic Municipal „Dr. Gavril Curteanu” din Oradea a anunţat, vineri, că a decis desfacerea contractelor individuale de muncă a doi medici, Crişan Marilena-Umbriţa – medic primar specialitate pediatrie în cadrul Secţiei Pediatrie 3 şi Pop Ovidiu Laurean – şeful Serviciului de Anatomie Patologică. Decizia vine după ce rudele a doi pacienți bebeluși – de 4, respectiv 9 luni – au reclamat că nu au primit de la medici informațiile solicitate privind starea de sănătate a copiilor.

În urma mai multor sesizări venite din partea unor aparţinători ai pacienţilor şi a altor cadre medicale, comisia de cercetare disciplinară a spitalului a constatat, în urma cercetării efectuate în perioada 12 iunie – 15 octombrie 2018, că medicul Marilena-Umbriţa Crişan a prezentat un „comportament neprofesionist, lipsit de respect şi de bun simţ în relaţia cu aparţinătorii unor pacienţi de 4, respectiv 9 luni, cărora nu le-au fost prezentate informaţiile solicitate cu privire la starea de sănătate”, se arată într-un comunicat al unității medicale, citat de Agerpres.

La sesizarea unor cadre medicale, aceasta a fost cercetată şi pentru faptul că „a făcut modificări neconforme în fişele de observaţie întocmite de cadrele medicale, a tăiat peste parafa unui medic şi a realizat în mod nepermis şi nelegal copii ale unor documente medicale”.

Sesizarea cadrelor medicale a privit şi împrejurarea că aceeaşi salariată a unităţii spitaliceşti a împiedicat transferul unei paciente minore, cu diagnosticul de tuberculoză osoasă cu diseminări cutanate, care se impunea în mod imperios, dată fiind starea gravă de sănătate a acesteia şi nevoia de a fi tratată într-o unitate medicală cu o dotare şi competenţe superioare spitalului municipal.

Mai mult, dr. Crişan a multiplicat foile de observaţie ale pacientei şi a prezentat cazul în cadrul Conferinţei Naţionale de Tuberculoză de la Sinaia, fără ştiinţa medicilor curanţi ai pacientei şi fără să fi avut acordul Compartimentului TB Copii, a precizat sursa citată. „Prin procurarea şi utilizarea acestor date medicale, salariata a dovedit că interesul pentru prestigiul său profesional este mai presus decât interesul pentru pacient şi pentru orânduirea internă a unităţii medicale”, se arată în comunicatul citat.

Medicului Ovidiu Laurean Pop i se impută „blocaje grave” în activitatea Serviciului de Anatomie Patologică, cu întârzieri în stabilirea diagnosticului şi aplicarea tratamentului.

Conducerea spitalului a precizat că, în prezent, „modul în care fostul angajat Pop Ovidiu Laurean a prestat activitatea în cadrul spitalului formează obiect al unei ample analize, din punct de vedere profesional”, efectuată de către o comisie alcătuită din medici primari cu aceeaşi specialitate, desemnaţi de Colegiul Medicilor Bihor.

„Întrucât cu privire la unele dintre faptele descrise, săvârşite de foştii salariaţi ai unităţii medicale, există indicii referitoare la comiterea unor fapte prevăzute de legea penală, Spitalul va sesiza organele judiciare, urmând să pună la dispoziţia acestora toate datele şi înscrisurile necesare pentru tragerea la răspundere a foştilor angajaţi „, se mai arată în comunicatul citat.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro