Sari direct la conținut

Dosarul in care ASF cere in instanta falimentul Astra ar putea fi suspendat sine die

HotNews.ro
Gheorghe Piperea, Foto: AGERPRES
Gheorghe Piperea, Foto: AGERPRES

Tribunalul Bucuresti a hotarat in data de 2 noiembrie ca actionarii majoritari ai Astra Asigurari, The Nova Group Investments si Epsilon Estate Provider, firme controlate de omul de afaceri Dan Adamescu, nu pot contesta cererea ASF de deschidere a falimentului asiguratorului. Tribunalul a respins si cererea de interventie accesorie facuta de Oltchim, societate in insolventa, care are de recuperat 10 milioane de euro de la Astra. Contactat de HotNews.ro, avocatul Gheorghe Piperea, colaborator al Rominsolv SPRL, administratorul judiciar al Oltchim, a spus ca s-a facut deja apel impotriva acestei decizii a Tribunalului si ca potrivit legii procesul de deschidere a falimentului fata de Astra ar trebui suspendat pana la solutionarea apelului.

Tribunalul Bucurestia judecat in data de 2 noiembrie 2015o serie de exceptii formulate in dosarul in care ASF cerere deschiderea procedurii falimentului la Astra Asigurari.

O exceptie a fost formulata de ASF, care a invocat ‘lipsa calitatii procesuale active a contestatoarelor The Nova Group Investments si Epsilon Estate Provider SRL in ceea ce priveste formularea contestatiei impotriva cererii de deschidere a procedurii falimentului”.

Tribunalul Bucuresti a admis aceasta exceptie, „cu drept de apel odata cu fondul„, ceea ce inseamna ca firmele pot contesta decizia Tribunalului.

Cele doua firme sunt actionarii majoritari ai Astra Asigurari si sunt la randul lor controlate de omul de afaceri Dan Adamescu.

Tribunalul Bucuresti a mai decis in 2 noiembrie sa respinga „ca inadmisibile cererile de interventie accesorie formulate de petentii T and T Salvage LLC si OLTCHIM S.A – societate in insolventa, prin CONSORTIUL ROMINSOLV SPRL si BDO BUSINESS RESTRUCTURING SPRL”.

HotNews.ro a scris in premiera in data de 12 octombrie ca avocatul Gheorghe Piperea a intrat in acest proces ca partener colaborator al Rominsolv SPRL, administratorul judiciar al Oltchim, societate aflata in insolventa, care are de recuperat 10 milioane de euro de la Astra.

Contactat miercuri de HotNews.ro, avocatul Gheorghe Piperea a declarat ca Oltchim a facut deja apel impotriva acestei decizii a Tribunalului si ca potrivit legii intreg dosarul in care ASF cere deschiderea procedurii falimentului Astra ar trebui suspendat pana la solutionarea acestu apel.

  • „Tribunalul Bucuresti a respins cererea de interventie accesorie a Oltchim. Ce inseamna asta? Nu mai suntem parte in acest proces. Daca se deschide procedura falimentului vom face oricum declaratie de creanta, dar pe 9 noiembrie nu mai suntem parte din proces. Noi am facut insa apel si potrivit legii articolul 64, alineatul 4 din Codul de Procedura Civila, procesul de deschidere a falimentului Astra trebuie suspendat pana se solutioneaza apelul. Practic, sine die, pana se solutioneaza acest apel. Ca doamna judecator va putea sa treaca peste acest lucru si sa deschida procedura, ceea ce dupa parerea mea este de asteptat, este altceva. Numai ca prin aceasta ii va face un frumos cadou domnului Adamescu pentru ca va obtine desfiintarea hotararii ulterior”, a declarat pentru HotNews.ro avocatul Gheorghe Piperea.

Piperea a precizat ca apelul a fost facut la Tribunalul Bucuresti si se va judeca la Curtea de Apel.

Cand se va judeca acest apel?

  • „Nu stiu cand se va judeca apelul. Intr-o luna sau in 6 luni. Vom vedea”, a mai spus Piperea.

Tribunalul Bucuresti are in continuare termen de judecata in acest dosar in care ASF cere deschiderea falimentului Astra, data de 9 noiembrie. Ramane de vazut daca instanta va decide suspendarea judecarii acestui dosar sau nu.

Despre decizia Tribunalului Bucuresti din data de 2 noiembrie a scris anterior in cursul zilei de astazi si Profit.ro.

Amintim ca decizia ASF privind retragerea autorizatiei de functionare si solicitarea intrarii in procedura de faliment a Astra Asigurari a fost publicata luni, 31 august, in Monitorul Oficial.

Din acest moment, asiguratii care au de recuperat bani de la acest asigurator pot solicita deschiderea dosarului de dauna printr-o cerere adresata Fondului de Garantare a Asiguratilor (FGA). Trebuie stiut insa ca falimentul unui asigurator este hotarat de catre o instanta judecatoreasca si ca FGA va efectua platile catre creditorii de asigurari de la data ramanerii definitive a hotararii privind deschiderea procedurii de faliment in limita plafonului legal (450.000 lei/creditor de asigurare).

Fondul de Garantare a Asiguratilor (FGA) a publicat online o lista cu clienti ai Astra care ar putea beneficia de despagubiri/indemnizatii din disponibilitatile sale, potrivit evidentelor predate de asigurator. Momentan sunt peste 44.000 de dosare de dauna. Din cauza preturilor mici RCA practicate in trecut, numarul institutiilor si companiilor de stat cu dosare de dauna la Astra este foarte mare. Se remarca Ministerul Afacerilor Interne (circa 50 de dosare), Senatul (18 dosare), RATB (circa 200), ANCOM (circa 30 de dosare) sau CNADNR (circa 60 de dosare). Printre firme se remarca GDF Suez Energy (peste 370 de dosare), RCS&RDS (circa 40 de dosare) si firmele de leasing – Porsche Leasing are peste 1300 de dosare de dauna.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro