Dr. Adrian Elisei: Stilul de viata si obiceiurile alimentare ale omului de astazi sunt total dezastruoase
Cata grija acordam stilului nostru de viata si obiceiurilor alimentare? Cat de atenti suntem in goana zilnica la ce-i oferim fizic si psihic organismului nostru? Medicul Adrian Elisei este specialist in medicina de familie, competenta medicina sportiva si explica pentru HotFood importanta miscarii si a alimentatiei echilibrate.
HotNews.ro: Cum ati caracteriza stilul de viata al romanului contemporan, care are un program de la 9 la 19?
Dr. Adrian Elisei: Stilul de viata si obiceiurile alimentare ale omului de astazi sunt total dezastruoase. In fuga pentru cariera, uitam si ce mancam, sau mai bine zis uitam sa mancam, uitam sa facem sport, sa ma ierte cei care duc o viata mai echilibrata, sunt un procent foarte mic. Mancam fast-food care este la indemana oricui.
Le-as da niste sfaturi: Cariera nu tine loc de sanatate, este foarte importanta si ea, dar le-as sugera sa se uite mai atent la ce mananca si la acest mod de viata. Din pacientii care imi vin in cabinet, tineri pana in 30 de ani care trag foarte tare vin deja cu probleme neuro-vegetative, cu atacuri de panica. Sunt semne ale unei suprasolicitari a sistemului nervos. Trebuie si el relaxat prin miscare, macar o ora pe zi, asa cum avem grija de cariera noastra, asa trebuie sa avem grija si de corpul nostru. O ora este suficienta, m-as multumi si cu o plimbare in parc, parcurile sunt goale, doar sambata si duminica sunt oameni in ele.
Cand mancam o data pe zi, punem tot frigiderul pe masa
Miscarea anuleaza efectele stresului Foto: HotNews.ro |
Le-am mai da un sfat: Sa manance mai des, pentru ca ei cer de la organism totul, dar in schimb nu-i dau nimic, ii dau cand vor si ce vor. Daca organismul si muschii nu sunt folositi, o sa inceapa sa aiba probleme de coloana, cu articulatiile etc. Creierul daca nu este relaxat, ca si in cazul calculatorului care nu este resetat, o sa dea semnale: ma inteapa pieptul, ma sufoc, fenomene care sunt percepute ca reale de catre pacient, insa nu au sutinere organica, nu sunt reale.
Sunt problemele unui creier suprasolicitat si neajutat. Vitamine nu luam, pentru ca spun unii ca ne ingrasa, nu ne ingrasa vitaminele, sa fie clar, ne ingrasa ce bagam pe gura. Daca mancam doua feluri de mancare plus desert la o masa, normal ca ne ingrasa. Daca mancam fructe, daca mancam legume, si daca mancam din 3 in 3 ore, sigur, n-o sa ne ingrasam. Totul este permis, dar cu moderatie.
Cand mancam o data pe zi, punem tot frigiderul pe masa, ne e pofta de tot si le amestecam pe toate. Inca un lucru care se uita: mancam cate un mic desert, un mic desert insemnand un fruct. Fructele niciodata nu se amesteca cu altceva, fructele constituie masa de sine statatoare. Am baut un pahar de fruct natural, dar uitam ca are calorii. Ce nu are calorii este apa. Apa putem bea intre mese cata vrem.
Nu va infigeti niciodata la fructele foarte dezvoltate
HotNews.ro: Ce trebuie sa contina o dieta echilibrata?
Dr. Adrian Elisei: O dieta echilibrata trebuie sa contina fructe si legume proaspete. Atentie: nu va infigeti niciodata la fructele foarte dezvoltate, hipertrofiate cum le spun eu, pentru ca nu acelea sunt naturale. Cele care sunt strivite sau stricate intr-un colt, sa stiti ca sunt naturale, nu cele frumoase si eterne, care si peste ani sunt la fel.
De 4 ori pe saptamana ar trebui sa mancam peste, dar nu prajit, atentie. Prajelile ies din peisaj. Ar trebui sa mancam de doua ori pe saptamana carne alba, e bine sa se evite orice fel de carne rosie, pentru ca da deseuri si are foarte mult colesterol. Citeam undeva ca nu am fost programati sa mancam carne.
Fibrele sunt foarte importante. Recomand hrisca pe care o mananc si eu, si nu o mananc fiarta. O mananc tinuta in apa rece sau in lapte sau iaurt cui, ii place. Se tine vreo 3 ore, cat se umfla, si se mananca ca atare. E foarte buna si foarte sanatoasa. Prin fierbere, orice produs isi pierde din calitati si din vitamine. Hrisca cupleaza colesterolul si-l elimina, e si sursa de calciu, magneziu, fier, e foarte buna.
Sunt recomandate fibrele in care vedeti bobul natural in punga, cu orz, cu secara; nu sunt bune cele dezhidratate cu adaos de diverse, acelea sunt comerciale. Nu sunt bune cele cu fructe dezhidratate. Cei care se uita la calorii nu adauga si fructele dezhidratate pentru ca sunt sursa de hidrati de carbon si hidratii de carbon sunt iubiti de organism si sunt in primul rand arsi, ei si alcoolul.
Miscarea anuleaza efectele produse de stres
Stresul produs asupra creierului de activitatile pe care le facem in timpul zilei are efectul unei pietre pe care o aruncam intr-o balta, face acele cerculete. Miscarea produce mai multe unde care anuleaza efectele produse de stres. De aceea ne simtim mult mai bine dupa ce facem miscare, dupa ce venim obositi de la munca, se recomanda sa facem miscare, nu sa ne asezam pe pat. E o diferenta enorma intre oboseala fizica si cea psihica.
Trebuie avuta grija la lactate: trebuie sa fie dietetice, nu 0% grasime, trebuie sa fie in limite rezonabile.
HotNews.ro: Cu ce probleme vin tinerii la dumneavoastra?
Dr. Adrian Elisei: Majoritatea sunt pe patologie de stres. Trag foarte tare de ei, nu mananca si vin cu atacuri de panica, sindroame nevrotice sau probleme gastro-intestinale sau probleme biliare. 90% din sexul feminin sufera de probleme biliare, au o bila mai lenesa. In tendinta de a nu manca ca sa slabeasca, spatiaza mesele si bila actioneaza violent cand i se da o singura masa pe zi sau fast-food sau prajeli. Le tot spun: cat dureaza sa bei un iaurt? sau sa mananci o banana? Fierea e un saculet muscular. Daca e obisnuit sa se contracte din 3 in 3 ore, functioneaza normal.
HotNews.ro: Ce recomandati celor care stau la birou de la 9 la 19? Cum ar putea sa aiba un stil de viata sanatos?
Dr. Adrian Elisei: In vest, in unele companii, se opreste lucrul o ora pe zi si se face gimnastica. As sugera acelasi lucru corporatiilor prezente in Romania. O jumatate de ora de gimnastica ar creste foarte mult eficienta in munca. Corporatia ar trebui sa inteleaga acest lucru.
Recomand sa faceti paine acasa din faina de secara
Unele corporatii fac abonamente la diverse sali. Dar am pacienti care au aceste abonamente si-mi spun ca nu se duc. Trebuie sa fie obligatie de serviciu: la ora x, trebuie sa faci miscare. Cum faceam la scoala, miscarile clasice. Le-as sugera cam la o ora sa se ridice cateva minute si sa se miste. Celor care sunt indragostiti de pozitia picior peste picior, le-as recomanda sa renunte pentru ca apare scolioza, problemele coloanei vertebrale. Gamba trebuie sa aiba o pozitie de 90 de grade pe coapsa. Incepem sa ne vaitam de dureri pentru ca am suprasolicitat zona ligamentara.
Daca la 9 ajung la serviciu, le-as recomanda sa manance la ora 7:30-8 niste cereale integrale cu lapte sau cu iaurt pe care si le pun la umflat de seara. Pe la 11 pot sa manance un iaurt sau un fruct, depinde ce-i place.
La pranz, la pauza de masa sa manance un peste cu o salata. Aici fiecare cu preferintele lui, poate fi ceva simplu, de pilda, o ciorba de legume. Pe la 5, pot manca un sandvici cu paine de secara.
Le-as recomanda sa-si faca paine acasa din faina de secara, dar sa n-o manance calda.
Dupa orele 20 trebuie sa se sisteze orice fel de masa, deoarece organismul se pregateste de somn, chiar daca individul nu se pregateste de somn. Daca s-a depasit ora, bem apa. Seara se poate manca ceva usor, o salata de fasole verde, un brocolli, o branza. Atentia la branza cu rosii, care este hipocalorica.
O dieta echilibrata dureaza mult mai mult
HotNews.ro: Ce parere aveti despre diete?
Dr. Adrian Elisei: Lumea este bombardata in presa si de carti de tot felul de diete care apar. Diete pe baza de grupe de sange. E optiunea fiecaruia. Toate dietele care sunt date prin reviste si in anumite carti sunt date pe o anumita perioada. O dieta echilibrata dureaza mult mai mult. Si trebuie urmarita, trebuie facute analize. Dieta care a mers colegei se poate sa nu mearga la mine.
Nu trebuie fortata nota, deoarece slabirea brusca duce la vergeturi, eu le dau creme, le spun sa faca miscare, sa-si tonifieze musculatura. La un moment dat, dietele se relaxeaza, am diete de stabilizare. In dieta intervine si factorul psihic si sunt pacienti care abandoneaza la jumatate si se ingrasa mai rau decat pana atunci. Trebuie chemat, incurajat, negociat si incurajat continuu. Trebuie sa-l tii aproape pe pacient pentru ca altfel il pierzi.
In momentul in care incepi dieta, trebuie sa fii foarte hotarat si sa stii ca nu exista cale de intoarcere. Daca nu sunteti hotarati, nu incepeti nicio dieta. N-o sa mearga. Omul trebuie sa fie convins si incurajat pentru ca nu e usor sa tii o dieta. O dieta trebuie sa fie echilibrata, sa contina de toate. Trebuie sustinuta si de medicamente adecvate, dar sunt contra medicamentelor, ceaiurilor si prafurilor care slabesc.
Toata viata o sa mancam, credeti ca toata viata o sa luati ceaiurile respective? Trebuie sa ai din toate cate putin si trebuie sa stii cum sa mananci. Cartile iti dau niste indicii, dar locul doctorului nutritionist nu-l poate lua o carte. Dieta nu e lautarie.