După 60 de ani, Rusia redeschide misteriosul dosar Diatlov
Moartea inexplicabilă a unui grup de excursioniști în februarie 1959 în munții Ural a declanșat cele mai nebunești zvonuri, de la un atac extraterestru la teste secrete ale URSS. După 60 de ani, Rusia a anunțat vineri redeschiderea anchetei, scrie AFP.
„Apropiații lor, presa și publicul cer în continuare anchetatorilor să stabilească adevărul și nu își ascund suspiciunile că ceva le este ascuns”, a anunțat un purtător de cuvânt al parchetului general rus, Alexandr Kurenoi, într-un comunicat publicat pe internet.
Plecați în ianuarie 1959 într-o regiune izolată din Ural, nouă excursioniști experimentați, conduși de Igor Diatlov, nu au mai ajuns niciodată la destinație. La mai multe zile după dispariția lor, căutări aeriene au permis găsirea taberei lor, abandonată, cu corturile rupte dinspre interior.
Unii dintre ei au fost găsiți în zăpadă la câteva zeci de metri de tabăra lor, dezbrăcați sau îmbrăcați în grabă. Unii prezentau urme de răni mortale și cicatrici înfiorătoare, una dintre victime având limba tăiată.
Corpurile a patru excursioniști nu au fost găsite decât câteva luni mai târziu, într-un loc mai îndepărtat, acoperite de zăpadă.
Locul unde a fost găsită tabăra a fost denumit strâmtoarea Diatlov. Deschisă în 26 februarie 1959 de către autoritățile sovietice, ancheta a fost închisă trei luni mai târziu.
Anchetatorii au concluzionat că nu este vorba despre o crimă, fără a oferi alte detalii. De atunci, zvonuri care evocă un atac extraterestru sau teste militare secrete ale armatei au înflorit. Alții vorbesc de un atac al lui Yeti sau de Mansis, populația indigenă din regine. Alții au semnalat prezența unor radiații foarte puternice pe unele cadavre.
Anchetatorii au studiat 75 de teorii diferite, a spus procurorul însărcinat cu rezolvarea dosarului, Andrei Kurianov.
„Am îndepărtat imediat unele teorii. Fantasmagoriile care includ OZN-uri sau fenomene paranormale”, a adăugat el. Și teza crimelor a fost îndepărtata, a precizat procurorul, care a menționat că se vor efectua noi autopsii.
Potrivit acestuia, rănile descoperite pe unele cadavre au fost aplicate post-mortem. Experții se vor deplasa din nou în strâmtoare, pentru a preleva noi eșantioane, în încercarea de a stabili dacă o avalanșă ar putea să fi fost cauza dramei.