Sari direct la conținut

e-TVA, aviz negativ la CES: creșterea costurilor firmelor și presiune asupra lor

HotNews.ro
Fiscalitate, Foto: © Piotr Adamowicz | Dreamstime.com
Fiscalitate, Foto: © Piotr Adamowicz | Dreamstime.com

Proiectul pentru implementarea e-TVA a primit aviz negativ de la Consiliul Economic și Social (CES). Acest aviz este doar consultativ, nu contează dacă e favorabil sau nefavorabil. Important este ca Guvernul să primească unul pentru a putea adopta proiectul.

Cum a motivat CES avizul nefavorabil:

  1. Prevederile sunt de natură a determina o creștere a costurilor generale asupra mediului de afaceri.
  2. e-decontul nu va aduce sub nicio formă venituri suplimentare la bugetul de Stat sau creșterea conformării.
  3. ANAF poate decide modificarea termenelor de depunere a Declarațiilor D390 – vânzări și cumpărări în UE și D394 – vânzări și cumpărări. Asta generează riscul creșterii impredictibilității și presiunii asupra agenților economici. Nu se ia în calcul faptul că decontul de TVA este titlu de creanță și are ca termen data de 25 a lunii următoare.
  4. Timpul de analiză a fost insuficient raportat la gradul de complexitate al proiecctului de ordonanță de urgență.

Vezi și: e-TVA va crește tarifele de contabilitate, iar antreprenorii vor trebui să aducă actele mai repede / Termenul declaratiilor 390 și 394 se va devansa

e-TVA ar trebui să fie operațională de la 1 august 2024, conform OUG 116/2023. Acum, Ministerul Finanțelor a pregătit procedura. Aceasta se va aplica în august pentru operațiunile efectuate începând cu data de 1 iulie 2024. Deși ar trebui să vină cu o simplificare în privința contribuabililor, în practică va pune firmele să muncească puțin mai mult pentru a-i explica Fiscului de ce datele transmise nu se potrivesc. În plus, și Fiscul va munci în plus pentru a pune cap la cap informațiile.

Sursă foto: Dreamstime.com

INTERVIURILE HotNews.ro