Sari direct la conținut

Ebola este acum vindecabilă, spun oamenii de știință, după ce au fost conduse mai multe teste în Congo

HotNews.ro
Epidemie de Ebola, Foto: OMS
Epidemie de Ebola, Foto: OMS

Ebola nu mai poate fi numită boală incurabilă, au spus oamenii de știință, după ce două din patru medicamente care au fost testate în Republica Democrată Congo au redus semnificativ rata mortalității, relatează The Guardian.

S-a renunțat la medicamentul ZMapp, utilizat în timpul epidemiei masive de Ebola în Sierra Leone, Liberia și Guineea, și la Remdesivir după ce doi anticorpi monoclonali, care blochează virusul, au avut mult mai mult efect, au spus Organizația Mondială a Sănătății și Institutul Național American de Alergie și Boli Infecțioase, care a fost co-sponsor al testului.

Testul din Congo, care a început în noiembrie, s-a oprit acum. Toate unitățile de tratament pentru Ebola vor folosi acum medicamente care conțin cei doi anticorpi monoclonali.

”De acum înainte, nu vom mai spune că Ebola este incurabilă”, a spus profesorul Jean-Jacques Muyembe, directorul general al Institutului de Cercetări Biomedicale din Congo, care a supravegheat testul. ”Acest progres ne va ajuta să salvăm mii de vieți”.

Unul dintre cele mai mari obstacole în combaterea epidemiei de un an din Congo a fost reticența la tratament al celor care se îmbolnăvesc.

Nu a ajutat că șansele de supraviețuire până acum au fost scăzute – până la 70 la sută dintre cei infectați în Republica Democrată Congo au murit. Muyembe a spus că multe persoane și-au văzut membrii familiei intrând în centrul pentru tratamentul Ebolei și ieșind morți.

”Acum că 90 la sută dintre pacienți pot intra în centrul de tratament și să iasă complet vindecați, vor începe să creadă în tratament”, a spus el.

Anthony Fauci, directorul Institutului Național American pentru Alergii și Boli Infecțioase, a spus că mortalitatea generală a celor cărora li s-a administrat ZMapp în timpul testelor în patru centre a fost de 49 la sută în timp ce în cazul celor cărora li s-a administrat Remdesivir a fost de 53 la sută. Un medicament cu anticorpi monoclonali fabricat de Regeneron a avut cea mai scăzută rată de mortalitate, la 29 la sută în timp ce anticorpul monoclonal 114 realizat de Ridgeback Biotherapeutics a avut o rată de mortalitate de 34 la sută.

Dar rezultatele la oamenii care au ajuns la un centru de tratament imediat după ce s-au îmbolnăvit, și nu au stat acasă, au fost și mai impresionante – cu o rată a mortalității de 24 la sută cu ZMapp, 33 la sută cu Remdesivir, 11 la sută cu 114 și doar 6 la sută cu medicamentul Regeneron.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro